Какви реформи предвижда МОН за висшето образование?

Проф. Миглена Темелкова изказа опасенията на гилдията
Обновена: 23 май 2022 21:55 | 23 май 2022 21:50, Красимир Ангелов
20

Министерството на образованието и науката с нови академични изисквания към висшите учебни заведения.

"На първо място реформите тази година сякаш не стихват. Те започнаха още от февруари на един Съвет на ректорите, когато министър Денков презентира пред медиите, но не и вътре в Съвета на ректорите, идеята си за сливане на някои висши училища", посочи ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя изрази мнението си, че дори МОН не е уточнило какво влага във всеки термин, циркулиращ в публичното пространство.

"Едно е сливане, друго е консолидиране. Различни термини се появиха, но никой от тези, които предлагаха реформата, не каза кой термин какво означава и досега. В едно от интервютата на министър Денков бе посочена формулата - атестиране, акредитиране, консолидиране. В последните месеци станахме свидетели и на реформата за атестирането", подчерта проф. Темелкова.

Запитана защо са против реформата, тя отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че това, което е смутило гилдията, е било, че са се презентирали промени и предложения за реформи, без те да бъдат дискутирани в Съвета на ректорите.

"Реформа е необходима. Нужна е по отношение на атестирането на преподавателите, акредитирането на висшите училища и наукометричните показатели", категорична е тя.

От МОН казват, че целта на тази реформа е повишаване на качеството на българското висше образование, уточни тя, като добави, че това трябва да се случи, но когато има разговор на експертно ниво, когато се постигне консенсус в гилдията и тези критерии не се прокарват с подзаконов нормативен акт.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Zemedelec преди 1 година
До SharkЦитиран е над 8500 пъти и е световно признат учен! А вие сте ? Да не сте някой лаладжия от УНСС!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приемат за студенти такива, които пишат: здравей те; имах ме; изплаща ме........
14
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Много ми е интресно да видя материалите, с които Денков е придобил научните си степени и звания. Дали покрива критериите за всяка една поотделно????????
13
0
 
4
 
! Отговори
Гуню преди 1 година
С вашите реформи, образованието все повече се забатачва. Всеки нов ***..от, който дойде на власт въвежда нови и нови дивотии. Мислете бе мало...умници! Побъркахте и децата и учителите!
12
4
 
3
 
! Отговори
Зори преди 1 година
Най- добрата реформа за Висшето образование ще да е ако повечето ВУЗ - ове ги махнат от СофиЯ и ги преместят в Провинциални градове. В СофиЯ да са само УНСС и УАСГ.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се влиза и с успех от 2 и половина на матурата във вузовоте. Все пак трябва да се пълнят залите и вузовете да пълнят сметктите си чрез семестриалните такси.
10
4
 
9
 
! Отговори
cinik преди 1 година
Герб разруши системата на образованието с некадърниците си. За съжаление и новите са едни мишки, които не правят нищо и само имитират дейност. Нещо страшно се случва под фалшивия блясък, пълна деградация и корупция.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То дипломата не е определяща, портфолиото се гледа, естествено добрите преподаватели ще ти дадат по-добри насоки, но всичко е строго индивидуално, а пък и всеки специалист, за да реализира реално знания и мироглед, му е нужно възпроизвеждаща се икономика и реални ресурси, общо взето здраво общество, затова и в Китай отиват напред, ние назад колкото и да печатаме пари, ценности не могат да се напечатат ,колкото и да учим, че може ха
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И? Все пак какви ще са реформите? Понеже нищо няма по темата.
7
5
 
17
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Висшето образование в България е на ниво трети свят - некадърници с купени звания и нескопосано преведени откъслеци от чужди трудове се излагат пред студентите си. Некадърници масово - особено в СУ, но не само там. Неслучайно няма БГ университет в топ 500 в Европа. Студентите, нека ходят в чужбина, имат повече шанс да получат стойностна диплома. Всеки БГ работодател ще предпочете диплома от провинциален английски или немски университет отколкото тоалетната хартия която минава за диплома на бълга
6
3
 
7
 
! Отговори
Бандата микроцефали преди 1 година
Правителствата на Република България след 9 - ти септември 1944 година са съставени изцяло от микроцефали ! Успех и на бъдещите микроцефали !
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,За всякйа спежиалност във вуз да има и птриемен изпит по бг ез с диктовка, преразказ и една лисъовка по бг граматика. Аман от полуграмотници отггоре додолу, които говорят ксъо на битпазар. Всички медии в това. число.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС имат нужда от повече маймуни без образование за евтина покорна работна ръка,а не от професори.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще унищожават висшето образование.Това искат да кажат.За да станеш професор вече и изискванията ще са по-големи и.ще струва скъпо.
2
0
 
13
 
! Отговори
така де преди 1 година
с толко много реформи у нас , скоро Швейцария ше ни завижда :)
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох котьоооо...