Денков: Нашите деца учат с месеци по-малко от тези в чужбина

Имаме къса учебна година и дълга лятна ваканция, заяви той
25 май 2022 11:29, Нели Христова
76
Денков: Нашите деца учат с месеци по-малко от тези в чужбина
Снимка: БГНЕС

„Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е много неравен старт“, каза по бТВ министърът на образованието Николай Денков.

Според разчетите страната ни е последна по продължителност на учебните часове, особено в периода от първи до шести клас. Денков уточни, че разликата в продължителността е 25%.

„Това трябва да се компенсира. Затова наред с промените в учебните програми, трябва да помислим и как да удължим учебната година“, смята Николай Денков.

По думите му е възможно учебната година да стартира съдържателно около 7 или 8 септември.

„Това, което виждаме също, освен по-късата учебна година и по-дългата лятна ваканция, е един нарушен ритъм в тези тактове на учене и ваканция“, обясни още просветният министър.

Друг проблем, който очерта Денков, е, че учебният материал не е съобразен с възрастта.

„Материалът е поднесен сложно. Най-много оплаквания има по отношение на математиката в някои от класовете“, каза той.

„Искаме базовите учебници да следват стриктно програмите. Това различно ниво, което имат учениците, то трябва да бъде покрито с учебните помагала. Става едно объркване, ако учител избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го разбират“, каза Денков.

По думите му около 5% от децата в системата не посещават учебни заведения или около 40 хиляди деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А безкрайните домашни, а липсата на учители, които да запълнят и без това малкото според вас часове, безумните програми ....
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли е единствения извод, до който стигнахте .....
20
2
 
12
 
! Отговори
.. преди 1 година
децата вече нямат детство и вие точно малоу мници искате да ги побъркате от малки още
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2Така е още от едно време.Казва ти сае, че дружбата със СЕСЕСЕРЕ Е като слънцето и водата за всяко живо същество и ти си знаеш, че е така цял живот.Резултатите ги виждаме.
18
0
 
24
 
! Отговори
Срамота! преди 1 година
Как не те е срам бре ,академик бил ! Ами навън учат по много по достъпен и разбираем за възраста им начин. Тук искате да ги правите академици- ,,ломоносовци",занимални и тормоз още в четвърти клас Амбициозни учители от старата школа искат по всеки предмет да са отличници!,Деца отишли с родителите си и започнали да учат там ,се оказва че материала са го учили две години по рано у нас!/пример от приятели в Осло и Торонто/.
17
0
 
23
 
! Отговори
12 преди 1 година
Тук материалът върви буквално със скоростта на светлината, а домашните са убийствени. По тази причина всеки ходи на частни уроци или курсове. Да не говорим, че в другите държави материал, който тук се учи в пети клас, там се учи в по-горен. Лично се убедих, че в Испания например в обикновените училища /не с профил математика/ дробите ги дъвчеха в 10ти клас
16
2
 
14
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
От 7-ми септември...1.е много топло! 2.много родители използват по-ниските цени за почивка и много деца ще отсъстват! 3.не старта е за промяна а да има диспиплина и оценки за поведение и реални наказания и изключвания!
15
1
 
24
 
! Отговори
Майка преди 1 година
Тоя защо не хване да се скрие някъде, ако така карат ще затрият държавата и децата няма да има къде да работят..... В чужбина може да учат по-дълго, но не учат в 7 клас за професори като в БГ. Едно време не се явявахме на матури през година и знаехме много повече от сегашните деца. Учебниците им са написано като за Кирчо в Харвард.
14
3
 
18
 
! Отговори
. преди 1 година
В това министерство се редуват , като всеки си има тема и фиксация. На този фиксацията му е да съкрати на децата времето за игри навън, общуване с хора, самостоятелно мислене и всичко, което представлява ваканцията, и да ги забие в класните стаи колкото се може по-дълго.Хайде да идват избори, да се измитат тези нови звезди преди да са съсипали образованието.
13
1
 
13
 
! Отговори
№2 преди 1 година
По функционална неграмотност българчетата са на първите места т.е. знаят да наизустят текст, но не могат да го разберат. Също като пишман професорите, които им пишат учебника и като пишман учителите които умеят единствено да сричат от учебника и за заявяват "ми ходи на частни уроци като искаш да знаеш".
12
2
 
27
 
! Отговори
Това не е вярно! преди 1 година
Това не е вярно! Никъде в чужбина нямат толкова домашни и проекти за вкъщи. Това значи, че времето, в което нашите деца се занимават с учебна дейност, е всъщност в пъти по-дълго от това в чужбина. В някои държави изобщо нямат домашна работа. Като се приберат от училище, децата са свободни! ОСТАВЕТЕ НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА НА МИРА!!!
11
0
 
23
 
! Отговори
№1 преди 1 година
В учебника по "Човек и Общество" защото предметът "Родинознание" вече го няма, имаше посветени 3 глави на Великата Схизма, това е материал за 3 клас. На бас че ако попитате някой поп учил 10 години за поп, какво е това и кога се е случило ще чуете не повече от 5 думи. Явно дълбокото познание на християнските религиозни особености е много важно за третокласниците, но колко от тях умеят да си купят билет за транспорт? Колко от тях могат да измислят креативно решение по зададен проблем? ПО функцион
10
1
 
27
 
! Отговори
Доброто старо време преди 1 година
Аз съм завършила хубавото соц средно образование - годината пак си почваше като сега и си свършваше като сега, но качеството беше друго. А-а, сега се сещам, че по едно време се учеше и в събота, тя беше и работен ден, но това беше за кратко. Часовете бяха по пет- шест на ден. Ползваше се по един учебник по предмет, помагала нямаше, нямаше тежки чанти, респ. раници. Да не забравяме и че се учеше до 11 клас. Така че, работата не е в това да се учи по-дълго време.
9
0
 
33
 
! Отговори
Каун преди 1 година
За сметка на това чантите на нашите ученици са най-тежки, децата са най-стресирани от учебният материал - за това говори нежеланието им да посещават училище, а и да - сложете един наш ученик до един западен и ги питайте за някоя европейска столица.
8
2
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Обаче са в пъти по-умни от тия дето учат повече ,затова те да се променят капиш г-н "академик".
7
0
 
39
 
! Отговори
Министър Некадърник преди 1 година
Нашите деца учат по 12 часа на ден - 7 дори 8 учебни часа и 4 -6 часа безмислени домашни, наизустяване на тъпотии и ходене по ЧАСТНИ учители заради ниското ниво на преподаващите в държавното школо. В чужбина се "учи" до обед и толкоз, изпитите са презентацийки от по 4 слайда на MS powerpoint. Не познавам деца, които да не посещават поне 2 частни школи за да получат адекватна подготовка. Кога ще има оценяване на учителите? Много от тях не са за там където са спуснати. А оценка на директорите?
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оххх защо не спрат с тази мантра най-накрая- ние учим най-малко, работим най-малко, най-мързеливи сме ... Едно непрекъснато втълпяваме колко сме зле. Ами като има кой да им се връзва, ще продължават..и все едни и същи ще си ги избираме
5
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля ви се, скрийте го този луд и не му давайте да взима решения и да говори! Имам две деца ученици, отлично съм запознат с проблемите в образованието. Този просто ще съсипе и малкото работещи механизми в системата!
4
2
 
38
 
! Отговори
... преди 1 година
Има един трик - да си мълчи - може и да не го усетят колко е зле. Ако в българия учат 25% по-малко, това означава че на запад въобще няма лятна ваканция? Ще наваксва като почват една седмица по-рано, но ще им пуска една седмица есенна ваканция? Т.е. едно голямо нищо. Явно не знае къде се намира - да си трае докато му мине мандата и дано тогава дойде някой, който знае какво прави.
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образователната система в България е сбъркана и от 30 години върви в една посока към по-зле. Не вярвам, че това лесно ще се оправи.