Предлагат удължаване на учебната година

Това може да стане с две седмици
4 сеп 2022 20:10, Росен Стойчев
101
Предлагат удължаване на учебната година
Снимка: БГНЕС

Удължаване на учебната година у нас с две седмици, през юни, е необходимо да стане до две години, за да бъде българското образование наистина качествено.

Още по темата
Сега учебните дни, като се смятат ваканциите и официалните празници, са само 270, а предметите са увеличени-това коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, съобщи БНР.

Близо 4 500 са българските учители, които се назначават от директорите на учебни заведения на срочни трудови договори, това е грешка и затова ще настояваме министърът на образованието проф.Сашо Пенов да коригира тази несправедливост, кмоментира още председателят на СБУ Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
14
 
! Отговори
Lan преди 1 година
НЕ може да се подобри качеството като продължава да се гледа единствено и само количеството. Повечето часове няма да променят нищо, само допълнително ще натоварят учениците. Две неща - КРАЙ на делегираните бюджети и КРАЙ на практиката "ученикът определя правилата". Учениците трябва да повтарят ако не са усвоили материала за съответната година.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът в образованието не е количествен, а качествен.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такева е на 80 години вече, а не мърда от синдикалния стол! Нищо не прави, заспива вече на стола, а още е там! Докога така?1 Къде го има това в Европа?! Нали само нея гледам, добре, там пенсионерската общност е иснталирана да си стои вкъщи и да си харчи пенсията. А в БГ масово пенсионери са настанени по важни сектори в Държавата, а младите кадри, които са много добре подготвени, не всички естествено, но повечето са, виждат, че нямат работа, всичко е наши и ваши...и хващат самолета за чужбина!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи- имаме една прогнила и неработеща добре система. Образователната.Тя ен-броя седмици годишно функционира и произвежда този не просто плачевен, а трагичен резултат. Пита се в задачата: какво ще ще се случи, ако същите тези ен-броя седмици се увеличат с още две? Ако му се обясни бавно и се попита внятно, кучето ми ще схване смисъла и ще даде адекватно решение (ако можеше да говори). Очевидно,на управляващите тази система, това не им се отдава (да схващат смисъла и да дават адекватни решения).
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На соц. профсъюзната лелка Янка Такева отдааавна й е време да се маха. Да ходи да гледа кокошки и да прави лютеница - дано поне е това е компетентна.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да не е компенсация за отменените конкурси за директори? Остават си все същите ръководни кадри, само удължаваме учебната година и хоп! Реформата в образованието е готова.
15
0
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Такева хич не е нова. Възхода и започна, като предаде българските учители в първият мандат на Бойко.
14
0
 
12
 
! Отговори
Аааа како Янке.... преди 1 година
.....през юни нЕма да стане, тогава сме на море...........
13
0
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Така е. Но има и още една причина да не ги назначават на безсрочни договори. От Общината или от РУО често им препоръчват учител, който е дете на техни познати или роднини. Така всяка година имат резерва за свободни места.В Пловдив е така. Младите учители не ги назначават на постоянен трудов договор.Познавам доста млади учители, всяка година през лятото отиват да работят на морето защото остават без договори. Някои заминаха за Англия да гледат деца. Директорите са до живот.Нямат мандат за жалост.
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Удължаване на учебната година с две седмици,през юни,е необходимо да стане до две години,за да бъде българското образование наистина качествено." _________ Да изтресеш подобно тъпоумие, значи си професионално некадърен и/или ментално ощетен.Последното нещо, от което зависи българското образование да стане "наистина качествено", е дали ще се учи две, три или колкото и да е повече седмици през лятото. Какво НАИСТИНА е важно и какво има значение... безсмислено е да им се обяснява, пълна щета са.
11
0
 
14
 
! Отговори
До анонимен преди 1 година
Прав си. На моята дъщеря, тя е в 10-ти клас, имаше нов учител по математика, млад човек, приятен, обясняваше им всичко нагледно, приятно, децата за първи път заобикнаха математиката, свикнаха и с методите му, а той бил на срочен договор, директорката не му го е подновила и сега се търси нов учител по математика. На тази директорка си е навик като цяло новите учители не ги оставя повече от една година в училището. Всяка година - нови учители. Какво е това нещо?! И то по за една година всеки
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАКАНЦИЯТА НЯМА ДАОПРАВИ НЕЗНАНИЕТО И ПРОСТОТИЯТА
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези срочни трудови договори директорите прецакват учителите като ги назначават до 31 май. След това правят нови конкурси и назначават от 15 септември нови учители. Това е порочна практика. Децата трудно свикват всяка година с нови учители. Но директорите си правят сметките да пестят от учителите на безсрочни договори. Назначават ги само за 1 учебна година. Същото се случва и в детските градини, където е още по- трудно за децата всяка година да имат нов учител.
8
1
 
23
 
! Отговори
Пфу преди 1 година
В Гърция започват на 1 септември, но имат 15 дни пролетна ваканция. А коледната им е от 21 декември до 7 януари. Вземете да оправите истинските проблеми на образованието, а не да копирате и.диотски от запада.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз в четвърти клас бях отишъл без униформа на първи учебен ден, пхйахахха, не исках да я обличам, щот бях голям инат, ама класната кат ме видя, вкара ме в класната ни стая, и такива тупаници ми метна, че със свит юмрук по гърба ме налагаше, още ме наболва гърба кат се сетя.
6
0
 
10
 
! Отговори
бушмен назиров преди 1 година
А кога ще ходят на бригада. И манифестациите да възстановят. А учителите да размахват показалките.
5
3
 
15
 
! Отговори
РР преди 1 година
Първите седмици на септември често е жега. На децата им призлява навън в жегата. Ами туризмът, който и без това страда? Да го съкратим и него, че и дните покрай 6-ти септември да не се ползват?Не е това проблемът на образованието! Да отделят децата с проблеми, да се фокусират и върху родителите, да спрат простотиите по телевизията и т.н.
4
4
 
6
 
! Отговори
Боко преди 1 година
Още една година онлайн обучение ( каквото и да значи това) и може да закриват училищата. Новото и без това е ниско ,а след трите засегнати учебни години от " свитрпия' вирОс и имената не могат да си напишат малките . Но пък други си е да си готвят учителите и да си дремват следобеден сън. Ей, рахат
3
5
 
22
 
! Отговори
49-ти набор преди 1 година
По мое време учебната седмица беше шестдневна, учеше се и в Съботите, само в Неделя почивахме. Завършил съм средно образование през 67-*** година. В онези години имаше железен ред и дисциплина в училището. Учители шамареха, когато е нужно. Сега - няма уважение към учителя, масово децата не учат, във вкъщи семейната обстановка също не е много благоприятна за подрастващия човек, и се получава един омагьосан кръг.
2
2
 
21
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 година
За да бъде наистина качествено? ХАХАХАХАХАХАХАХАХ Вие нормални листе? БГ обрзование НЯМА! Как говорите за качество на нещо, което не съществува? Искате да удължите хранилката с частните уроци, нали? Кретеноиди!