Бомбените заплахи - репетиция за изборите?

Експерти: Много трудно може да се проследи кой е подателят
Обновена: 28 мар 2023 14:22 | 28 мар 2023 14:05, Анисия Иванова
27

Имейли със заплахи станаха повод за затварянето на десетки училища в страната вчера и днес.

"В случая трудно можем да кажем, че има заплаха за националната сигурност, но дестабилизирането на обществото винаги води след себе си напрежение, още повече когато се отнася до беззащитните деца", заяви експертът по национална сигурност акад. Румен Ралчев в студиото на "България сутрин"

Той добави, че от почерка на подателя на имейла се вижда, че или някой много умело играе – незряла личност, или това са младежи, които се забавляват на база на добрите си познания за медиите.

Според него това е координирана акция, гостът предположи и няколко причини за нея. Първата е да се види как ще реагират органите на МВР. От друга страна, той предположи, че може да е отмъщение към училищните власти, а последното му предположение са изборите, които се провеждат именно в училища.

Още по темата

"В една такава ситуация е много важно да не се всява допълнителен хаос, допълнителен стрес. Изключително важна е структурата, която е за действие, за да не настъпва допълнително объркване", посочи криминалният психолог Светлана Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че винаги такова съобщение съдържа провокация, има за цел разрушение чрез вербална агресия и да се внесе хаос, объркване и по-голямо напрежение, в резултат на които да се дестабилизира системата.

"Всяко дете реагира по различен начин, но децата имат много повече психологични механизми на защита по отношение на ситуации на кризи, защото те преработват през фантазията голяма част от фактите и обстоятелствата, които идват отвън навътре и имат естествен психологичен имунитет", обясни Димитрова.

"След по-задълбочен анализ и когато компетентните органи разследват напълно ситуацията може да се разбере истината. При такъв тип заплаха, изпратена чрез имейл, анонимността е доста висока, така че откриването на потенциалния изпращач би било доста по-трудно, въпреки че е използвана Gmail платформата", каза киберекспертът Деян Аврамов.

Той уточни, че използването на Gmail не е характерно за такъв вид заплахи, но това не означава, че чрез фалшива самоличност не може да бъде създаден анонимен профил там. "Това че имейлът е написан на недобър и некнижовен български, означава само, че са ползвани преводачи, а не че е написано от деца", смята Аврамов и предположи, че заплахата може да идва от друга държава.

"Посланието с Telegram групата е "Това е нашата визитка. Оттук нататък ние може би ще публикуваме повече информация в Telegram". Това е начин те да станат известни. Тази абревиатура и тази група до момента не са били познати да оперират, извършвайки кибератаки. Български граждани или тийнейджъри не трябва да се свързват с тази Telegram група, защото това може да е също част от техните желания. По никакъв начин да не се теглят изображения и видеа от групата, които също могат да бъдат заразени и да компрометират крайните устройства на потребителите", категоричен е Аврамов.

Той посочи, че училищата са "апетит" за такъв вид заплахи, тъй като събират доста непълнолетни граждани на едно място и много лесно се създава хаос.

"Липсата на парламент също е един от факторите, които действат подстрекаващо за онези, които виждат луфтове в обществото. Има общества, които ежедневно се тормозят по този начин. Кибератаките печелят стотици милиони от изнудвания и от прониквания в различни фирми. Това или е репетиция за по-голям тормоз, или е опит на някаква група, която да се изпробва", изтъкна акад. Ралчев.

"Изглежда да бъде заплаха както към България, така и към много други европейски държави с едното изключение, че основните действия са предприети в България. Както и в Telegram групата основният аспект е обърнат към българските градове София, Варна и Бургас, което навява на мисълта, че става въпрос за маскиране и за целенасочена кампания към България", отбеляза Аврамов.

Акад. Ралчев увери, че училищата, в които се провеждат избори, се поставят под охрана преди деня на вота и надеждността им е доста висока, но всеки един сигнал се проверява и ако се предполага, че сигналът е фалшив, това няма да доведе до осуетяване на изборния ден в конкретно училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Война е...путин и русоробите я обявиха...губят...остава им насаждането на страх..способни са да убият деца и да взривят училища не ги подценявайте,убиват в Украйна...факт!имат си и троянски коне като ***-дпс-гроб-бсп-левицата...война е хора...всяко подценяване може да ни...отведе ...да погребваме децата си...мислете моля и не се поддавайте на пропагандата и..."минусите"им
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои разполагат със специална техника, която не може да бъде засечена ?
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 век ! 90 процента от бизнеса е онлайн ! Децата учат вкъщи онлайн ! Няма хулигани, няма наркотици, няма бомби, няма финансиране на бандитизма в България !
15
4
 
2
 
! Отговори
САЩ въртят номера преди 1 година
Почнаха бомбени заплахи из цяла България.Точно преди изборите.И разбира се били Руски. Няма какви други да са!Даже съм сигурен че БГ службите работят с ЦРУ и ЦРУ са им дали всички неопровержими доказателства. В момент, в който набират сили партиите, които са твърдо против всякакво участие на България във войната, и в навечерието на изборите, изведнъж Русия организира поредица бомбени заплахи и някакви лунатични съобщения как щели да избият обществото. ЗА ЗЕВЗЕЦИ НИ ВЗИМАТ ТИЯ!
14
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
Няма страшно щом са само заплахи!
13
2
 
2
 
! Отговори
Бойко Шлангмайстор преди 1 година
голям е тактик - заплахи бомбени спира за миг.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 ами къде да са- изкарват си парите. Да се занимават некадърниците в държавните институции с тези глупости
11
6
 
3
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Абе този е масон на заплата от Кремъл. Ясно е че Борисов плаши с бомби защото ще загуби изборите с много. И после ще ходи при Бай Ставри в затвора.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са родните IT, където изникват да се хвалят с 5-6 цифрени заплати. Да поемат инциатива и да организират ответен удар.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва все едно троловетте ви ви пишат заглавията.
8
0
 
5
 
! Отговори
Психолог преди 1 година
ИНФАНТИЛНИ послания от незрял мозък, озлобен срещу човечеството, все едно той НЕ е човек - тоест яко изпържен от амфетамини и други наркостимуланти.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изборната активност все повече намалява и без разни мейли, каква репитиция. Хората мразят политиците, какво се правите на ощипани.
6
2
 
3
 
! Отговори
Без обвинения, моля преди 1 година
21 ВЕК ! 90 процента от бизнеса е онлайн ! Децата у дома, он лайн по компютрите се обучават ! Няма хулигани да ги малтретират, няма наркотици, няма бомби !
5
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР ВЕЧЕ ОБВИНИ РУСИЯ :D
4
2
 
3
 
! Отговори
21 век преди 1 година
90 процента от бизнеса е онлайн ! Децата у дома, он лайн по компютрите се обучават ! Няма хулигани да ги малтретират, няма наркотици, няма бомби !
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 - Ставаш социално изолиран индивид, който предпочита, да си чати с ботчета и да играе игри, отколкто да се занимава с някакви си хора ...
2
2
 
3
 
! Отговори
Разчитай на себе си преди 1 година
Децата у дома, он лайн по компютрите се обучават ! Няма хулигани да ги малтретират, няма наркотици, няма бомби !
1
6
 
8
 
! Отговори
Тероризъм в България преди 1 година
България е под Терористична Атака,полиция и армия са неадекватни, ще се поиска помощ от НАТО да активира Член 5, унищожават се масово Българи, а институциите мълчат !.............. Мирослав Германов

Спонсорирани публикации