Експерт по киберсигурност: Очаквам бомбените заплахи да станат ежедневие

Взможно е да се появят и в болници и други институции
28 мар 2023 11:08, Стела Стоянова
112
Експерт по киберсигурност: Очаквам бомбените заплахи да станат ежедневие
Снимка БГНЕС

Очаквам подобни бомбени заплахи като тези в училищата да станат ежедневие, заяви пред bTV бившият директор на отдел "Киберсигурност" към ГДБОП Явор Колев.

Целта на заплахите е всяването на паника и страх и тази цел е постигната, посочи той.

Още по темата
"Според мен такива атаки в контекста на войната и изострящата се международна обстановка ще станат ежедневие и ще са към различни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни", каза Явор Колев.

Той коментира, че имейлът, изпратен до училищата, е написан на български с помощта на "Гугъл преводач" и подателят е вероятно група от Руската федерация, която подкрепя военните действия в Украйна. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни Колев.

"Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи", смята Колев.

"Последната инструкция от подобен характер, която училищата са получавали, е от началото на 2000 г. Оттогава досега няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво е прави в такава ситуация", коментира на свой ред директорът на 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

"Да допуснем, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новината, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми. Идва полицаят и пита „Какво ще правим?“. Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и учениците да бъдат пуснати за един ден", каза Стаматов.

В понеделник десетки училища в София, Варна и Бургас получиха сигнали за бомби. Днес сигнал има в в 22. СЕУ „Георги С. Раковски“ близо до НДК в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде да не оглупяваме съвсем преди изборите. Русия и САЩ нямат нищо общо с това. Това си е наш проблем. Децата и без това се самообучават по интернета. Да им преподават уроците по интернета и няма да има риск.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе,стига с тия руснаци!Путин е агресор,това е факт.Но в момента на тях не им е до нас,за да ни изпращат т.пи имейли,от които нямат никаква полза.Това си е нашенско мероприятие от заинтересовани хора.
28
0
 
0
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Глу.паво е руснаците да се бият с проксита, а да не удрят по главата на змията. Така успехът им е невъзможен.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Текстът със заплахите е бил преведен чрез Гугъл преводач и най-вероятно е писан от руснаци, които искат да саботират изборите или да сплашат българите да не гласуват за прозападни партии. Митрофанова да се привика за обяснение ..
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз знам кой е.Един известен гербераст,командирован в чужбина,изпраща тези мейли,за да всява смут точно преди изборите.Елементарно,Уотсън,ама как да се сетиш,като си учил недоучил.
25
0
 
6
 
! Отговори
999 до 24 преди 1 година
И тва кога? За Великден ли? Или за 9ти май?
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно от Русия. Като не сте сигурни, какво е това вероятно, или така ви наредиха от Козяк, щото щом няма доказателства, вероятно може да е и от ***, от Полша, от Латвия, от всякъде. Толкова сте елементарни.
23
1
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Ами явно до изборите ще е така. Споко! Корабът потъва бавно!
22
2
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Всички експерти като че са роден и без "СИВО" в главата. Липсата на желание изобщо да свършат нещо допълва по перфектен начин картинката. Типичната "БЪЛГАРСКА" работа.
21
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре дошли във реалността и във войната. Скоро ще отварят Балкански фронт и вие ще сте главните герои. Героите на Чалгария!
20
0
 
7
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Накрая да не се окаже някоя тик-ток инициатива на шепа мързеливи сополанковци, които не искат да ходят на училище? С един VPN, който е достъпен за всеки мога да се изкарам дядо Мраз от Лапландия и да изпращам подобни заплахи! Ще ме хванат за ... Колкото по-малко се шуми и политизира толкова по-добре!
19
2
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Телефона ми е свободен, явно са го спрели от Службите!Германов
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя "експерт" не ми изглежда някога да е боравил с нещо по-сложно от ms office
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия хрантутници колко млади живота са съсипали ? Не разбраха ли че хората не се интересуват от информацията която дават на ,,клиента,, Оценката трябва да е при реален труд и постижения и да не служи за да бъде спиран някой млад живот с информация която на него не му трябва . Тези хора не възприемат ученика като клиента в системата. Те си мислят че като са нясла могат да решават кво да учи клиента . На ученика тази информация не му трябва в живота а оценката може да го прекърши
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гульо,Бульо ,как установихте от къде са дошли?Дреме им на децата,направиха си по-голяма ваканция.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой 12 годишен научил, как се работи с интерент и е изпратил съобщение за бомба ...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Колапс Сигурност 11 - Заето дава ...
13
3
 
3
 
! Отговори
До ХайТи преди 1 година
моля те използвай си невероятните дедуктивни умения и нюх за да ми свържеш как точно бомбена заплаха в българско училище е "война с лошия запад".... *** то тва мозъка не е като веждите - да си ги нарисуваш....
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските фашисти ги е яд че продаваме оръжия. "Руските братя" ни причиняват тези заплахи.
11
4
 
20
 
! Отговори
Гешев преди 1 година
Защо всички герберасти си бръснат праните тикви като Вожда си ?

Спонсорирани публикации