Бомбени имейли: Защитата на училищата от хакерски атаки е слаба

В дигиталния свят навсякъде остават отпечатъци, заяви Мирослав Стефанов
5 апр 2023 09:40, Анисия Иванова
16

Може ли да се установят кои са авторите на заплашителните имейли до училищата?

"В дигиталния свят навсякъде остават отпечатъци - колкото и да се опитваме да се скрием, в някой сървър остава нещо. Особено ако разследването се прави с международно участие, както се казва в случая, ще се стигне до извършителя", заяви експертът по киберсигурност Мирослав Стефанов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че защитата на мейлите на голям част от училищата не е на ниво. Къде я има, е проличало от влизането на заплашителните имейли в "спам".

"За да сме защитени от спама е нужна превенция - да изградим защитата, преди спамът да е дошъл при нас. Училищата не са спазили една наредба от преди 18 г., в която е записано, че писма трябва да отиват в корпоративен защитен имейл. Спам защитата в някои е проработила и не са дошли имейлите", каза още Стефанов.

Експертът обясни пред Bulgaria ON AIR, че има изградени Security Operation Centers, които правят анализи в случаи на заплаха през интернет - дали е вярна или не, позитивна или негативна.

"Който ги прави тези неща, сигурно по някакъв начин е свързан с България. С помощ отвън ще бъдат открити, ще се доближим до тях, работим с партньори от различни държави", уверен е Мирослав Стефанов.

Гостът посочи, че МВР определя атаките по имейлите тероризъм, защото с тях се тероризира цялото общество - учители, ученици, родители. Стефанов подчерта какво му е направило впечатление през последните седмици.

"Има един Закон за киберсигурност, в него е записано, че има координатор, който при различни инциденти трябва да събере хора, да се вземат мерки. Аз не чух такова неща да се прави. Директно се търси МВР, ГДБОП, които отговарят обаче след извършване на престъплението", каза Стефанов.

Експертът по киберсигурност отправи апел към подрастващите - да не се подвеждат и да изпращат имейли, защото "някой ще бъде хванат и ще го отнесе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Трифон Георгиев преди 1 година
Уважемият експерт да си припомни цитираният от него закон. Няма такова нещо като координатор в Закона за киберсигурност, а звено или служител, отговарящ/о за киберсигурността. А тяхната роля е тотално различна от посочената от господина. Може би се има предвид Закона за противодейстие на тероризма? Защото тук по-скоро говорим за заплаха от терористични действия, а не за хакерска атака например. Отделно споменатата наредба не е от преди 18 г., защото е отменена и заменена с нова такава от 2019 г.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На личните пощи ежеседмично има имейли от "банки", "пощи" и други институции, които не отварям, а тези директори отварят всеки съмнителен имейл. Щом работиш в обществена институция с електронна поща трябва да имаш и съответната грамотност и обучение. Не просто всяка седмица да те дават с изказвания по различни въпроси по медиите.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щраус. По-просто казано - аз не си чета 99% от писмата и ги трия понеже знам какво мога да получавам чрез тях и не знам плашен ли съм или не.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щраус. И ако е закачен вирус на тоя спам кво прайм ? Затова се и означават като спам и се слагат в папка "спам" и ги отваряш на собствена отговорност. Заплахи изпращани чрез писма които я някой прочете я не си е бошлаф работа.
12
1
 
2
 
! Отговори
Щраус преди 1 година
Ако си заровим главите в пясъка, опасността няма да отмине. Ако въпросният мейл бъде филтриран от анти-спам филтъра, той няма да бъде изтрит, а просто ще бъде карантиниран и няма да влезе в пощенската кутия, или ще си остане в Спам папките. А не е ли много по-логично този мейл да бъде наистина поручен и прочетен, и да се реагира на него съгласно установените протоколи, вместо да си затворим очите и да кажем - ами на, мейлът е маркиран като Спам, тъй че нас не ни интересува?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им харесва, че набързо се оказа, че заплахите идват от дечурлига и пак задъвкаха че "намесата" е "външна" тоест разбира се разбирай Русия. Много сте елементарни бе.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя защитата на държавата е никаква,та останало училищата да имат някаква защита,за жалост,идва времето в което можещите хлапета ще ни правят на луди!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога спамът е хакерска атака ? И защо заплашителните писма ги определяте като спам ? И защо плучателите отварят каквото им падне ?
8
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
Да ви пикам на сигурността !!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Христо Иванов преди 1 година
Вав Очилиштето Има БоНба!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият отпечатък е, ако въпросният се издъни няколко пъти от едно и също устройство, с едно и също IP. Останалото са в мокрите ти псевдо кибер сънища
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Експерте", искаш ли да направя така, че да си скъсаш безполезната принтирана диплома?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време ставаше с телефонни обаждания... но нямаше такива драми. Два шамара зад врата решаваха проблевите с телефонните терористи. Но сега искате ЕС демокрация - е, ще плащате на такива експерти.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слаби сте вие, дето вменявате думата "сигурност" в интернет. Едни пубери ще ви направят смешнк вече
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква защита, и какви хакерски атаки те гонят бе чичо? Това са мейли на които вие некадърници се връзвате и които мейли може да прати и баба ти вече
1
2
 
8
 
! Отговори
Айде на експертите преди 1 година
заяви експертът по киберсигурност". Падам като прочета такива длъжности

Спонсорирани публикации