Ректори и студенти искат още 180 млн. лева за висше образование

Парите са за заплати, обучение и стипендии
18 апр 2023 14:38, Стела Стоянова
30
Ректори и студенти искат още 180 млн. лева за висше образование
Снимка БГНЕС

Още 180 млн. лева за висше образвание искат от служебния кабинет Съветът на ректорите, синдикатът за висше образование и студентските съвети.

Те изпратиха съвместно писмо до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на финансите Росица Велкова, с което настояват да бъдат изпълнени текстовете на Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2021-2023 г., съобщиха от Националното представителство на студентските съвети. Те посочват в него, че още миналата година са направени изчисленията за необходимите средства, за да бъде изпълнена стратегията. За целта са нужни допълнителни средства в размер на 178,3 млн. лв.

„Независимо от положените усилия на правителство, синдикати и социални партньори към момента темповете на изпълнение на целите от Стратегията са изоставащи и дейностите по финансиране на системата са крайно недостатъчни“, пише в писмото.

В средносрочната бюджетна прогноза е необходимо да се запише текст, който упоменава, че средствата, които държавата трябва да отдели за висше образование и наука, не трябва да бъдат по-малко от 1% от прогнозния БВП по текущи цени на годината, за която се отнася съответният бюджет, посочва писмото.

Допълнителните средства в размер на 178,3 млн. лв. следва да са насочени приоритетно в няколко сфери. Част от тях са за увеличаване на субсидията за стипендии на докторанти и студенти, съответно с 2,5 млн. лв. и с 5,5 млн. лв.
10 млн. лв. необходими за продължаващи ремонти в студентските общежития и столове. Нужни са още 1,1 млн. лева за компенсиране отпадането на учебните такси за студенти от защитени и приоритетни специалности. Субсидията за издръжка на обучението трябва да нарасне с допълнителни 134,4 млн. лв., необходими за продължаване политиката по доходите и увеличение средно с 12% на минималните основни заплати за академичния състав, което бе прието преди година с постановление на МС и е невъзможно да бъде изпълнявано при сегашния бюджет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе щом има университети с кампании .. запиши се студент, спечели почивка в слънчака ...
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки реве, че студентите са ***, но и преподавателите не правят нищо да си обновят лекциите от 30-40 години. То е ясно, че някои неща не се променят, но не може да се работи както през 80-те с някаква двупотопна техника и да се очакват големи резултати. Добре, че поне няма популярния СЪПРОМАТ, който беше преиздаван от 60-те. Хората вече модулират структури с отделни атоми, а ние учим литературна история.
24
0
 
0
 
! Отговори
Нямат нужда преди 1 година
Имат много спестени пари от възнаграждения на преподавателите и трябва да им ги вземат, не да им дават. Така ще закърпят бюджета. И няма да се хвалят колко милиони са натрупали.
23
0
 
1
 
! Отговори
ХаХа преди 1 година
Дойдохме си на думата - ремонт на общежития. Отново ли? Колко пъти ще ги ремонтират?И въобще какво ремонтираха с предишните средства за ремонтиране. Няма кой да проверява. Четох, че уж ги разследвали за ремонтите на общежитията. И нищо.
22
0
 
4
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
До 30 годишен, от 500 до 2000 на семестър зависи от специалноста и ВУЗа
21
1
 
1
 
! Отговори
Петров преди 1 година
значи клоуна Рачков и кюрда Стоичков може да взимат пари всеки ден щото кюрда вика "ощИ играя" а за образование пари няма. п р о с т народ.
20
3
 
1
 
! Отговори
Петров преди 1 година
разни необразовани неграмотници и невежи "потребители" тръгнали да се опитват да разсъждават за качеството на образованието, докато чакат клиент за таксито дето карат
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата трябва да плаща за ограничен кръг специалности и бройки, които са нужни на държавата. За другите да се оправят университетите! Раздават дипломи на килограм, които не стават за нищо.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари ли?!? Половината университети трябва да се закрият, в останалите бройките да се намалят наполовина и пак ще са много.
17
1
 
13
 
! Отговори
ТУ студент преди 1 година
Не трябва да се дават още пари на университетите - ръководството им просто ще ги раздаде на себе си и на приближени. В ТУ София ректор е проф Иван Кралов, който си раздаде премии сам на себе си. Дори КПКОМПИ го наказа и глоби, но какво от това... Не му пука. А трябвало да го махнат незабавно.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и тия не се наядоха!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за ректорите ясно искат кинти ама студентите защо искат кинти като няма да ги получат
14
2
 
15
 
! Отговори
Joan преди 1 година
Проблемът е, че качеството на висшето образование у нас е много ниско. Преподавателите са много слаби както като изследователска, така и преподавателска дейност. Нямат високо ранкирани публикации или публикуват в днепропетровската академия. Вместо да строят нови аули и корпуси, ректорите трябваше да наблегнат на подобряване на качеството, подбора и заплащането на преподавателския състав за привличане на топ учени, както е във всички развити държави.
13
7
 
15
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
С какво право искат като СУ го няма на картата на световните вузове. Какво още искат. За Гинес сме по брой професори, академици и генерали в т.н. Бг армия. На времето при Тошо генералът бе само един Добри Джуров и бе министър на отбраната . В демокрацията много продажни генерали се родиха и всеки продава България.А нашето образование 30 години пак демократите по нареждане на Сорос и САЩ го разбиха напълно.
12
3
 
16
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Цялото ни образование е един безпорядъчен Ц И Р К. Продължава да се досъсипва с всяка изминала секунда. Просто едно умиращо търговско дружество в бавна и мъчителна агония.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 годишен -- Наскоро мои познати споменаха, че за сина им плащат по 650 лв, някаква инженерна специалност беше. Но по-точна информация можеш да намериш по интернет, като влезеш в сайтовете на различните университети.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върна се Бойко, и пак започнаха да реват за пари т.н. университети. Сега следват даскалите , идва края на учебната година и започват да огъват ръцете на правителството. Защото знаят , че даде ли Бойко своята благословия, всичко ще е изпълнено. Лентяи - това се българските "преподаватели" и средни и висши. Бпх в системата дълго и съм отвратена от непрекъснатото оплакване и искане на пари.
9
0
 
2
 
! Отговори
доцент преди 1 година
Ако няма пари , няма да гласуваме за ПП ,а за новите ни господари от Юг
8
5
 
2
 
! Отговори
30 годишен преди 1 година
Живея в чужбина, но мисля тази година да се върна в България да запиша магистратура. Някой знае ли колко лева е на семестър?
7
2
 
15
 
! Отговори
Вместо сегашната БАН преди 1 година
качествените учени да станат преподаватели по ВУЗ-овете и паралелно с това да си вършат и изследователската работа. По цял свят може така, защо у нас продължава да крета Академия по модел на онази в СССР? Не може ли БАН отново да бъде онова, което е бил по времето на Богдан Филов и е била уважавана по цял свят? Милионите, които сега се наливат там да отидат за университетите. Ама не! Нали трябва да издържаме 5-6000 хрантутника, които ходят в БАН от дъжд на вятър, иначе пак преподават за още пари