Учителите искат 1900 лв. заплата, готови са да влязат в НС

Такева: Трудовото им възнаграждение е ниско
Обновена: 1 юни 2023 16:20 | 1 юни 2023 16:12, Анисия Иванова
100

За да имат успех младите хора, всичко зависи от учителите не само в България, но и в целия свят. Съжалявам, че толкова късно се сетиха нашите представители в парламента, че трябва да се погрижат и за народа си. Не е приет бюджетът, очакваме удължаване. Направихме десетина пъти срещи с министъра на финансите и договорихме увеличаването на работните заплати в Сектор "Средно образование" от 1 януари 2023 година, като средствата са заложени в бюджета.

Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ става въпрос за 546 млн. лв.

"От тях и за увеличение на работните заплати на учителите, на непедагогическия персонал, така че очакваме в най-скоро време приемането на бюджета, защото годината си отива. И на този етап средствата ще бъдат достатъчни за покриване на инфлационните процеси. Сещаме се за учителите в навечерието на 24 май и 1 юни, или на 15 септември, но учителят е една много важна длъжност за общественото развитие, а трудовото възнаграждение на хората, работещи в образованието, е ниско", допълни Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че има напрежение сред учителите.

"Ние сме готови да излезем на протестни действия. Синдикатът на българските учители се подготвя от 3 месеца за това. Минималната работна заплата и началната на учител, излизайки от университет, не трябва да бъде по-ниска от 1900 лв. А тях ще ги достигнем с това увеличение, което ще върнем от 2023 година", коментира председателят на Синдиката на българските учители.

Попитана какво трябва да се промени в учебните планове и програми, тя отговори: "От 2 години има работни групи, които работят да усъвършенстват учебните програми по различните учебни дисциплини. Ние сме почти готови. Дълги години водим дискусия, защото българското образование има преимущество пред другите образователни системи, защото даваме широка общообразователна подготовка за ученици и студенти. Отличаваме се в Европа и света. Много внимателно трябва да променим учебните планове, особено за 1 и 4 клас."

Такева подчерта, че в момента около 2300 пенсионирани учители работят у нас.

А с отпуснатите им пари, които са поискали, те ще могат да подобрят и храната за предучилищните групи. Янка Такева не скри, че са готови и да влязат в парламента: "Не си позволяват да ни ухажват, учителят е високо интелигентен човек, държат се с уважение и респект."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
20
 
! Отговори
Михаил преди 10 месеца
Като знам каква посредствена съученичка стана и то гимназиален учител,не мисля,че всеки от тях трябва да е с толкова висока стартова заплата.
58
8
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 10 месеца
Ама като си неграмотен т.ъпак естествено, че ще работиш на норма.
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През ваканциите много от тях получават и заплати и въртят частен бизнес!!
56
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да се мине на почасово плащане!! Ваканциите да не се заплащат!!
55
1
 
11
 
! Отговори
Урсула преди 10 месеца
И още 1000 лева за осигуровки :)))
54
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 61Чудесно, стани учител по един от тия 4 езика, които знаеш! Да видим дали ще издържиш и седмица в клас! Не ме интересува каква ти е научната степен, но обиждаш като каруцар!
53
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В тази държава увеличават заплатите само на учителите, които работят по 3-4часа и на полицаите, които пък нищо не раблтят!! А на другите нека да им изкарват джегера 8 часа с огромни норми!!
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 58Твоето ниво е на родители-ракиджии, които след 2-та на вечеря учат децата си на "логическо" мислене: "маани ги тия даскали, бе..."! Стани ти учител бе, отворко! Една седмица няма да издържиш и ще бягаш с 200... Или и ти си с "научна степен" и ти е под "достойнството" да си даскал!?
51
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 57, умнико :) В моя случай е показател. Научна степен доктор, владея 4 западни езика, имам над 30 години стаж, позиция висш мениджмънт. Това е непостижимо от мижави индивиди като теб :) Хубава вечер! Ближи рани и размишлявай върху загубата на ресурси, която генерираш откакто си на тази земя!
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като вземат да преподават както трябва тогава ще вземат. А и доста голяма част от тях вече взимат такива заплати
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма лошо да получават добри заплати учителите. Ама защо на лекарите не дават такива стартови заплати, като са учили много повече и по-сложни неща и то 6 години, а новите даскалици с една головодна педагокика не могат да напишат едно изречение без правописни грешки
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 51, а твоето ниво какво е? Да ти подскажа: липсват ти познания по правопис, граматика, правопис и логическо мислене.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен"Заплата ми е показател за уменията и знанията ми!"Това не е никак вярно, защото в нашата мила реалност мнооого от т.н. "големи заплати" са показател за връзки, партийни кадри, шуробаджанащина и т.н. Ти си от "изключенията" щото си "умен" и мразиш "даскалите"!
46
4
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 10 месеца
Тези се уляха....Ами обикновените хора,които бачкат за под 1000 лв????
45
0
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 10 месеца
Гей, успокой се малко че не спря да пишеш под всяка статия. Разбирам, че си развълнувана от конвенцията, но включи дилдото и си релаксирай
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като гледам какво е нивото във форума съм убеден, че така учат и децата си въпросните "родители"! Като например вечер след 2-та ракия - "маани ги тея даскали бе, само за пари реват"! После що нямало образование и само даскалите "виновни"!
43
2
 
8
 
! Отговори
Тръц преди 10 месеца
На практика даскалите са антибългари и работят против България като възпроизвеждат неграмотни ромови от които нищо не става и никога няма да работят!Не си задават въпроса в *** кратуни че утре децата и внуците им или трябва да живеят в таз пропаднала територия или да бягат в чужбина!Че и за още пари ревнали!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 45, да точно това ми е болката! Ако не знаеш какво са данъците значи си част от проблема! Всеки трябва да плаща! Щом учителите крадат и мамят НЕ заслужават заплатите си! Щом не преподават и няма постижения, НЕ ЗАСЛУЖАВАТ заплати! На който не му изнася... да поднася и да отива да работи нещо друго! На бас, че мога да издържа много повече от теб. За разлика от им бе ци ли като теб има едни като мен с напълно заслужени научни степени :) Заплата ми е показател за уменията и знанията ми!
41
1
 
1
 
! Отговори
Бойко преди 10 месеца
Такева, чакай, малко мойто момиче, сега не бързай с Парламента, Киро и Кокоро, още не са ме изпрали, кат *** изперат ще ти дам 2000 лв., не 1900 лв.! Имаги във Сребърния фонд! Да го опапами, щом има балъци да внасят в него! След кат го опапами, сички ша са наметками по островите в Тихия океан си живеем живота!;)))
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 42Нали си голям "капацитет" - що не даваш уроци на деца!? Това ли тие "болката" - койплаща данъци и кой не!? Явно ти си най-сериозния "платец" на данъци в държавата! На бас, че не можеш да издържиш един клас шестокласници и за 10 минути!