Матурата удари дъното - 3,93 по български, трудно се осмисля и разбира

По втория изпит резултатите са по-високи от миналата година
Обновена: 8 юни 2023 16:49 | 8 юни 2023 16:49, Стела Стоянова
250
Матурата удари дъното - 3,93 по български, трудно се осмисля и разбира
Снимка БГНЕС

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Повечето зрелостници са харесали темата на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%). В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението.

Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици.

Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачите със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч. При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.

Като писмен текст се падна интерпретатвно съчинение върху стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова или есе "Живот в мрежата".

С близо 2500 повече са и зрелостниците, положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.

С най-висок среден резултат са чуждите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и икономика, биология и здравно образование, философия. В сравнение със сесията от предходната 2022 г. резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия.

С две пълни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки – 1086 зрелостници. Две слаби оценки имат 1050 младежи. Максимален брой точки – 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници.

Още по темата

Няма зрелостник с 0 точки на изпита по български език и литуратура, а само 9 са с 0 точки на втория задължителен изпит.

Както и в предходната година няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двете задължителни матури.

Като цяло се запазва подредбата на регионите с най-добри резултати от ДЗИ по БЕЛ. Първите пет са София-град, Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград. Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

Забелязва се, че Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати сега в сравнение с предходната година на първата задължителна матура.

За втора поредна година минималният праг за успешност е 30 т., а отличен 6 получават всички с 95 и повече точки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още по темата: матурарезултати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така е, учебниците са отвратителни, и не само тия по български. Ако учителите, настояващи за увеличение на заплатите бяха истински такива, щяха срещу това да се обединят, а не да пищят само за заплати. И други простотии има, не са само учебниците.
142
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези, които критикуват децата, Вие виждали ли сте учебниците по БЕЛ, по които трябва да учат децата? Писани са само и единствено за хонорар. Сухи и отблъскващи, скучни, препълнени с излишно сложен материал и неактуални теми. Моето впечатление е, че целта на тези учебници и начина на преподаване е да отвратят децата и да ги накарат да намразят българският език и литературата!
141
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Образователната ни система учи децата основно да зубрят и наизустяват факти бързо и без никакво разбиране. И сега проблем - можели само да възпроизвеждат, не разбирали и не разсъждавали. Каквото са учили дванадесет години, това могат. Променете системата така, че децата да се учат да разсъждават и да мислят критично, и ще могат да го правят. Все едно да тренирам спринт 12 години и накрая някой да се впечатли, не се справям с вдигане на тежести. Не става така! Системата на МОН не става!
140
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гласуваш за Копейкин, получаваш Пеевски
139
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вдигайте бързо учителските заплати, чудесни резултати.След десетина години всички ще са достойни за парламента със среден 2.50 на матурите
138
3
 
18
 
! Отговори
Нострадамус преди 10 месеца
Всяко изказване на Кирил Петков сваля коефициента на интелигентност на учениците с 10%, а всяко изказване на Бойко Борисов - с 25%. Сега да разгледаме българския издател Манол Пейков. От него децата научиха името на героя на Достоевски Мишкин, но Пейков го произнася по друг начин
137
4
 
21
 
! Отговори
Учител по БЕЛ преди 10 месеца
Искам 40% увеличение на заплатата! Намаляха ми и частните уроци напоследък ...
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 148, твоите са... щом го твърдиш. Погрижи се за тях! Срамно е да си разхайтен родител с провалени деца!
135
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Резултат на дългогодишните 'реформи' на МОН. Правени единствено с цел едни хора да правят пари от хонорари, учебници и т.н. за сметка на деца и родители. За съжаление децата са най-малко виновни, цялата система е прогнила от горе до долу. Само им погледнете учебниците по Бел и литература, няма такъв отврат и безумие. Имам чувството, че напълно целенасочено и умишлено се полагат всякакви мерки децата да остават неграмотни.
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Тенгри кан, ама разбира се :) Те пълните членове и запетайките не се слагат от мързел :) Моля ти се, дори не падай на ниво да обясняваш неграмотността си с мързел. Лъсна колко знаеш и толкова!
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До мани мани, и твоят български не е добър :) Всъщност е много зле :)
132
4
 
25
 
! Отговори
мани мани преди 10 месеца
българския не разбират и осмислят но 90% ходят на уроци по английски :)
131
3
 
26
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
е кво очаквате ? чалга , фейсо , тик ток ,,,,,, опростачаването е в пълна сила ! родителите обвиняват държавата че не се грижи и образова дечицата им . цигарка и биричка в ръчичка ( това всеки го вижда ежедневно по улиците ) в къщи никакъв контрол .
130
9
 
16
 
! Отговори
Пич преди 10 месеца
Всички се надпреварват да пишат глупости, а истината е много проста - системата за оценяване, начина на преподаване, изобщо цялата образователна система е все още с 30-40 години назад с реалностите на съвременния живот. Тотално неадекватен материал и начин на преподаване, който не кореспондира по никакъв начин с нуждите на съвременния свят. В университетите е същата работа. Смеем се на западняците за лесния материал, но те са в пъти по-добре подготвени за нуждите на бизнеса и се справят по-добре
129
10
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
българи на изпит по български език - 3,93------СРАМ!....скоро ще сме под американско иго! радвайте се!
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Тенгри кан, ами ... че ти не владееш български език :) Виж си писанията! Грешки, грешки, грешки! Явно за теб българският език е бил "по-желание" :)
127
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Простотията е евроатлантическа ценност! Това е удар срещу Путин, браво на младите европейци!
126
8
 
23
 
! Отговори
Тенгри кан преди 10 месеца
Проблемите с българския език идват от това, че още в първата предучилищна група се започва с усилен изучаване на английски и идеята е децата да станат двуезични по подразбиране, но това е истинска катастрофа за държавата, ако тя иска да се нарича все още България. Първом трябва да се учи изцяло и само български език, наглийският чак в 6-ти клас и то по желание! Така или иначе, тия дет сакат са граждане на света, ще си научат наглийският кат попове!;)))
125
1
 
15
 
! Отговори
Ами, логично, а!? преди 10 месеца
Въведоха новаторски методи за обучение по четене още козичките на Дамянова и после що така станало И се връзва в годините, баш новаторчета на Дамяновица са сегашните неграмотни, но пък дипломирани. Утре ще се влеят и в пазара на труда и ще си скубем косоте като ни се наложи щем не щем да работим с някое такова тъпън.арче
124
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички родители са виновни,изобщо не обръщат внимание на децата си.Аз от ден едно, работя с него и има на едната 5.59,на другата 5.24.Хайде със здраве.Без курсове по Бел.Искате все друг да ви свърши работата.

Спонсорирани публикации