Матурата удари дъното - 3,93 по български, трудно се осмисля и разбира

По втория изпит резултатите са по-високи от миналата година
Обновена: 8 юни 2023 16:49 | 8 юни 2023 16:49, Стела Стоянова
250
Матурата удари дъното - 3,93 по български, трудно се осмисля и разбира
Снимка БГНЕС

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Повечето зрелостници са харесали темата на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%). В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението.

Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици.

Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачите със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч. При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.

Като писмен текст се падна интерпретатвно съчинение върху стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова или есе "Живот в мрежата".

С близо 2500 повече са и зрелостниците, положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.

С най-висок среден резултат са чуждите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и икономика, биология и здравно образование, философия. В сравнение със сесията от предходната 2022 г. резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия.

С две пълни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки – 1086 зрелостници. Две слаби оценки имат 1050 младежи. Максимален брой точки – 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници.

Още по темата

Няма зрелостник с 0 точки на изпита по български език и литуратура, а само 9 са с 0 точки на втория задължителен изпит.

Както и в предходната година няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двете задължителни матури.

Като цяло се запазва подредбата на регионите с най-добри резултати от ДЗИ по БЕЛ. Първите пет са София-град, Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград. Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

Забелязва се, че Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати сега в сравнение с предходната година на първата задължителна матура.

За втора поредна година минималният праг за успешност е 30 т., а отличен 6 получават всички с 95 и повече точки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още по темата: матурарезултати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Решението е много просто.... Спиратe да плащате на паpа3ита наречен държава и на клоаката и МОН, и плащате на тоя, който ще ги НАучи. И така подред с тоя манталитет всички останали паразитни министерства и общини. Най-обичам въпроса "Къде е държавата".... ми тука е, мбaлък храниш я и я поиш обилно. Па слушайте комсмолските секретари pyшняци и ойропейци, на кой господаря му е по-голям
162
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Решението е много просто.... Спиратe да плащате на паpа3ита наречен държава и на клоаката и МОН, и плащате на тоя, който ще ги НАучи. И така подред с тоя манталитет всички останали паразитни министерства и общини. Най-обичам въпроса "Къде е държавата".... ми тука е, мбaлък храниш я и я поиш обилно. Па слушайте комсмолските секретари *** и ойропейци, на кой господаря му е по-голям
161
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото повече увеличават заплатите на учителите, толкова по-надолу върви кривата на резултатите на учениците.
160
5
 
19
 
! Отговори
Мърморко преди 10 месеца
Пак ни омагьосвате с тези проценти.Има ли проценти в някое изследване,има неразбираемост за широката публика.А колко е лесно :30 точки-толкова.40 точки-толкова,и така до зеветните 100.Просто и разбираемо.Аз например търся да разбера колко са двойките,но не успях защото целта Ви е да скриете истината.Учи се само в големите градове.В малките учителите им дават резултатите.В провинцията 90 процента не могат да вземат матурата.Сигурен съм,че Петя Дубарова дори не са я чували.
159
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не са виновни само децата, учителите нямат нито желание, нито възможности да ги научат. Като ходя на родителски срещи установявам, че грамотността на учителите не е много над тази на учениците им.
158
4
 
10
 
! Отговори
Сомунист преди 10 месеца
Koe се разбира трудно - милиционер-премиер, професор-бедняк. ЗА КАКВО ИМ Е ДА УЧАТ - ДА СА РОБИ НА МУТРИТЕ ВИ ЛИ????????????????????????? СИКТИР!
157
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плюете учителите и ги смятате за единствените виновни за това дередже в образованието . Никой не обвинява мързеливите и апатични ученици , безумните програми и безотговорните родители . Образованието е двустранен процес . Колкото и да искаш да дадеш , ако насреща няма няма кой да вземе , подаденото пада на земята .
156
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нормално, поколението, което расте трябва да са роби, а не знаещи и можещи. То на това ги учат.
155
1
 
24
 
! Отговори
крундел преди 10 месеца
съвсем нормален резултат, достатъчно е да прегледаме коментарите и "мисълта" на повечето коментиращи и ни става ясно защо децата са на това ниво, като прибавим и учебниците написани от хора, които трябва да бъдат прегледани от психиатър, картинката става много "красивна"
154
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е нищо! Синът на мой познат влезе медицина с четворки на изпитите. След 10 години ще видим гето-бомбата!
153
2
 
39
 
! Отговори
преди 10 месеца
Достатъчно е да се прочетат коментарите в произволен популярен български сайт, за да установи човек, че разбирането и осмислянето не е силна страна не само на учениците, но и на родителите им...
152
2
 
44
 
! Отговори
555 преди 10 месеца
Осмислят трудно, защото не четат книги, не са свикнали да боравят с въображението си, речникът им е беден. Четете, хора!
151
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
харвард харвард - скоро ще стигнем нивото на харвард - 3.00
150
0
 
28
 
! Отговори
Vans преди 10 месеца
След като системата от край време стимулира зазубрянето, а не разбирането и любознанието, резултатите са очаквании
149
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мнооо мъка брат!
148
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изисква се разбиране, осмисляне, интерпретиране на учебния материал от МОН.
147
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Объркахте ги тия деца бе....Стига с тези загубени матури ами си оправете програмите.....по всички предмети.
146
12
 
23
 
! Отговори
чичо ви юи преди 10 месеца
Чудесно! Продължавайте да им увеличавате заплатите, макар че на изхода излиза брак. Но пък часните уроци се въртят с бясна скорост и то в сивата икономика. Сбърканящина.
145
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране..." Е то не се иска от тях това, а да помнят как некой си критик е "разбирал, осмислял и интерпретирал" и да напишат същото. А това не е полезно за развитието на мисленето.
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
аи стига уе, тва да не са резултатите на някоя ро мс ка маала.

Спонсорирани публикации