Матурата удари дъното - 3,93 по български, трудно се осмисля и разбира

По втория изпит резултатите са по-високи от миналата година
Обновена: 8 юни 2023 16:49 | 8 юни 2023 16:49, Стела Стоянова
250
Матурата удари дъното - 3,93 по български, трудно се осмисля и разбира
Снимка БГНЕС

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Повечето зрелостници са харесали темата на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%). В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението.

Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици.

Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачите със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч. При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.

Като писмен текст се падна интерпретатвно съчинение върху стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова или есе "Живот в мрежата".

С близо 2500 повече са и зрелостниците, положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.

С най-висок среден резултат са чуждите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и икономика, биология и здравно образование, философия. В сравнение със сесията от предходната 2022 г. резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия.

С две пълни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки – 1086 зрелостници. Две слаби оценки имат 1050 младежи. Максимален брой точки – 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници.

Още по темата

Няма зрелостник с 0 точки на изпита по български език и литуратура, а само 9 са с 0 точки на втория задължителен изпит.

Както и в предходната година няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двете задължителни матури.

Като цяло се запазва подредбата на регионите с най-добри резултати от ДЗИ по БЕЛ. Първите пет са София-град, Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград. Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

Забелязва се, че Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати сега в сравнение с предходната година на първата задължителна матура.

За втора поредна година минималният праг за успешност е 30 т., а отличен 6 получават всички с 95 и повече точки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още по темата: матурарезултати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каквито родителите, такива и децата, мислят само за парцалки и телефони, а са про сти на гадулки и нямат 2 лв в джоба. Като няма образовани в семейството нормално и децата да потъват. Сбъркани ценности, образованието не е на почит, за сметка на простащината, чалгата и псевдо мутрички. С такъв народ нормално вече мафията да не се крие, че управлява държавата, про стите не разбират.
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
...прако олицетворение на родната действителност. Тези "млади таланти" един ден ще управляват, пишат закони...а те самите името си без грешка да напишат немогат. Но иначе с големи претенции...меринджеии да са. Закривай, гасете лампите, да се приключва
81
3
 
0
 
! Отговори
Обичам Млади преди 11 месеца
но Пр0сти Момичета - давам ми всичко, което ми се иска, а с умните и образованите е зор - това не, онова - не!
80
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Той Киро не може да върже едно смислено изречение, ама управлява. Вие от децата какво искате? Каквото виждат, това е.
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен "И защо им е тоя български? Като тръгнеш да си търсиш работа, навсякъде те питат дали знаеш английски. Ако не знаеш - довиждане, приятен ден, мерси. И какво ще ядат с български?!" И ако някой сериозен работодател ти чуе логиката, дори и довиждане нема да ти кажи
78
7
 
10
 
! Отговори
да знаете преди 11 месеца
Това е благодарение на 33 и половина годинки "демокрация" до тук, за още толкова.......не ми се мисли.
77
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако едно време не се преписваше, дори и 3,93 щеше да е мираж! Съвременните деца са достатъчно по-образовани и умни отколкото преди 30г. За назад няма и смисъл да се коментира, има хора на по 60г, не могат да си напишат имената правилно. Да спомена ли един министър на културата от близкото минало как пише "Збогом"
76
1
 
6
 
! Отговори
Няма как Демокрация преди 11 месеца
да има при Пр0сто Население - това са 2 взаимноИзключващи се Неща - няма как Пр0стия да има Равни Права да Решава с Умния и Образования!
75
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Политиката е такава. Трябва да се знае английски, не български. И децата са по-добре с английския, отколкото с българския. Особено, ако не са с български произход.
74
3
 
8
 
! Отговори
Важно е преди 11 месеца
да са отличници по дишане на райски газ в дискотеките, по 1 балонче за 15- 20 кинта мама и тати плащат, да тури "цо м би", гел, силикон, у джуките, да смърка снежко, книжка за тротинетка не ти трябва, салфетки има бол. Не им требва да учат те са био матрял Чат ГПТ ще мисли вместо им.
73
5
 
6
 
! Отговори
Посолството преди 11 месеца
Целите ни вече са НаПълно Изпълнение - такова Пр0сто и Не0бразовано Общество вече го водим за Н0са, както си изкаме - коалицията ГЕПи е само Началото!
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ниските оценки по български вероятно са от малцинствата, което е разбираемо за тях е като втори език.
71
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И защо им е тоя български? Като тръгнеш да си търсиш работа, навсякъде те питат дали знаеш английски. Ако не знаеш - довиждане, приятен ден, мерси. И какво ще ядат с български?!
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А матурите всяка година стават все по-лесни хахаха споко бе, до 2050 ще построите 4 нови ядрени реактора
69
1
 
27
 
! Отговори
кръговрат преди 11 месеца
родителите 90-тари, слушаха сръбско и ретро чaлга, славчо дет ги измами, не си гледаха децата, правят се на всезнайковци и мутри. Учителите си дават частните уроци щото и те искат да живеят добре, а тия които не учат са добре дошли за склададжии шофъори и обслужващ персонал. Та нехайството на родителите е печалба за другите. Лошото е че обществото деградитара така, но когато всеки търси вината в друг и смята че някои му е длъжен так става. Трябва отговорност.
68
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А колко от вас пробваха да решат тая матура сами? Престанете да плюете по децата. Решете сами скапаната матура и тога словоблудстайте на воля. Аз честно си казвам - на част от идиотиите се затрудних.
67
3
 
13
 
! Отговори
Бай Чеп преди 11 месеца
Сега "сицилиева" долина, после може би "салицилова" долина и така нататък Преди да ни направят бедни ни направиха прости!!!
66
1
 
4
 
! Отговори
До Svetla Iwanova преди 11 месеца
Щом си в образованието, трябва да знаеш, че не се дава по-лесно или по-трудно, а със средна трудност според изучавания материал. Няма нужда от изкуствено завишаване или понижаване на резултатите. Във всеки случай, завишаването е по-често срещано.
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мъжете се измутриха, а те са духа на едно общество.Направихме едни жени, (които трябва да са шивачки и гледачки) , учители професори и политици.Това е тумор за днещната цивилизация, правим я децивилизация.Говорим за борба с варварството, а бълваме варвари навсякъде.
64
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вие удряте дъното,че нямате време за децата си,а са ви приоритет парите.