Директори: Спрете инспекциите в училищата, няма правила

Според тях в момента оценяването е субективно и по документи
28 юни 2023 16:14, Стела Стоянова
19
Директори: Спрете инспекциите в училищата, няма правила
Снимка БГНЕС

Най-големият съюз на училищните диретори призова Министерството на образованието да спре инспектирането на училищата, докато не се въведат ясни критерии за оценяване, които дават оценка за училището не само по документи. Това написа неговият председател и директор на 119-то СУ Диян Стаматов във фейсбук. Ето част от поста му:

"Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ призовава МОН процесът на инспектиране в страната да бъде замразен до създаване на система за инспектиране с реална добавена стойност за всяка образователна институция.

Дейността на Националния образователен инспекторат да бъде замразена.

СРСНПБ не приема дейността на Националния инспекторат по образование в този му формат за конструктивна, за подкрепяща развитието на образователните институции - основната роля за която беше създадена.

В настоящия момент няма Наредба за качеството, а Националния инспекторат по образование измерва качеството в образователните институции по свои си правила и критерии. Критериите и индикаторите за инспектиране за инспектираните области се разработват, апробират и усъвършенстват от директора на НИО - еднолично.

Според нас не е смислено качеството да се измерва само по документа- стратегия, правилници, разработка на учител.
НИО създава усещане за пълна несправедливост! Надявахме се с годините НИО да ни покажат, че са позитивни, за каквото бяха създадени. Да променят негативния прочит на думата инспектор.

В този си вид НИО може да си прави каквото си поиска. Да инспектира, както си иска, да пише констатации, каквито си поиска.

Наскоро започна да раздава и „Знак за качество”. Без липса на законово основание.

Според нас, НИО НЕ притежава професионален капацитет, за да измери качеството на 5000 училища и детски градини.

Когато бъде установено, че всички училища в страната са добри, а резултатите на учениците са други?!

Къде е добавената стойност от дейността на Националния инспекторат?

С какво тази структура спомогна за по-доброто образование на страната ни? С какво този инспекторат направи популяризиране на добрите практики в добрите училища?Намери ли лоши училища? А какво направи последните да бъдат по-добри?

В този си вид НИО е една действаща бумащина в системата на средното образование!
Грешка, която трябва да бъде коригирана. Според нас.

Настояваме дейността на Националния инспекторат по образование да бъде замразена и инспекциите да бъдат спрени."

Националният инспекторат по образованието бе създаден след приемане на последния закон за училищното образование с идеята той да оценява всички училища в страната. За целта обаче държавата трябваше да напише стандарт за качество, какъвто още няма. От две години текат проверки и вее десетки директори се оплакват от субективно оценяване и прекалено много бумащина, като според тях се гледат документи, а не реални постижения. Дали дейността на инспектората ще бъде спряна, зависи от МОН. Веднъж тя вече бе забавена заради пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Професорът преди 9 месеца
До БЕЗПРИСТРАСТЕНА качеството в университетите как е?
16
0
 
2
 
! Отговори
Московски преди 9 месеца
Неграмотни деца с дипломи. Резил, тъжна работа.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха, явно новите властващи ПП-ДБ са налазили и директорите на училища и чрез инспектората ще разкарват гербаджиите, виден какъвто е този Стаматов. Той сега се сети да реве срещу мафиотския инспекторат, га яде кИфтетата - що не рева?...
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"В МОН е причината за упадъка, а не в неориентираните инспектори!"_____________ Не знам къде е причината, ама и там гняста е пълна, действа се по същия начин като в другите държавни структури, или като в мафията (то едно и също). Т.н. инспектори в този инспекторат получават задачките така: "Тоя да се опраска, оня да се оправи". Всички са партийни калинки, на квотен принцип. Заплатите им са по 3000 лева чисто, отделно всякакви премии и бонуси.
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И къф е проблемът? И без това си правите каквото си искате! Вижда ме ви резултатите не ка дър ни ци долни!
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най- напред вземете да пенсионирате достатъчно остарелите учители и директори, че вече не стават за нищо с тези стари разбирания и методи на обучение.Ама нали са верни на тази комунистическа партия ГЕРБ, така и ще стоят вечно.
11
2
 
28
 
! Отговори
Учител преди 9 месеца
Аз съм учител и съм и доктор. Е как ще идва да ме проверява някой, който има по-ниско образование от моето? Кога ще започнат да признават докторските степени в училищата реално, а не на хартия? И защо трябва да ходя на някакви си смешни квалификации и пр. простотии? За да ме обучават по-некомпетентни от мен? Ей така се губят специалисти!
10
3
 
25
 
! Отговори
Ц преди 9 месеца
ТЕЗИ " инспектори" са за Наши другари - Функционално Неграмотни Важни личности. Некадърници с мания за величие.
9
3
 
23
 
! Отговори
Кире преди 9 месеца
Защо трябва да ги оценяват някакви странни хора на заплата, при положение че за 5 минути може да си извадят справка за постиженията на децата от матурите и да ги сравнят с другите училища и предните им години. И веднага ще видят как и накъде вървят нещата.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
декларация от името на парламентарна група ли е ? има нещо гнило в цялата ситуация
7
4
 
27
 
! Отговори
НИЩОПРАВЕНЕ преди 9 месеца
Герберите саздадоха институции,защото тряваше да назначат на топли местенца своите хора.За пореден път се доказа,че създаденото от ГЕРБ за нищо не става.Да търси вината у Дамянова-спомя ли си някой за тази министърка?Трябват ясни критерии-прав е,но създадени от непартийни(ако има такива)специалисти.Но затова трябва много ум,желание за работа как образованието да стане значимо,а не парите да следват ученика,и да отговаря на съвременния свят.С такива като този,това не може да стане.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕТО ТАКА ГЕРБ СИ ПРЕДСТАВЯ ЗАКОННОСТА! ЧАДЪР СРЕЩУ ГЛАСУВАНЕ.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Май са го погнали
4
5
 
21
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 9 месеца
Този инспекторат го създаде твоята партия ГЕРБ,от която ти си съветник в общината.Сърди се на герберите,защото 12 г.те управляваха страната,в частност и образованието.Назначаваха директори,приближени до ГЕРБ.Хайде стига рева,защото знаем какво сътвориха твоите съпартийци.Затова и ти още стоиш директор.Скочи с/у мандатността,защото ти се услади властта.Крайно време е да има заплати срещу качество.Защото е смешно учител да взима колкото професор в университета.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По принцип е правилно, няма нужда от толкова чиновници. Само дано не се опитват с това да прехвърлят отговорността за провала на образованието ни от МОН на този безсмислен инспекторат. В МОН е причината за упадъка, а не в неориентираните инспектори!
2
3
 
11
 
! Отговори
Ей тоз преди 9 месеца
Е за затвора!
1
37
 
12
 
! Отговори
aaa преди 9 месеца
След като им вдигнаха заплатите сега да спрат и да ги оценяват как си вършат работата. То бива нахалство, ама чак толкова... Да вземем и по един роб за вкъщи да им назначим. Долна ***!