Учители за домашните през лятото: Забравяйте, деца, така ще помните важното

Някои настояват, че децата забравят материала
24 юли 2023 21:16, Стела Стоянова
24
Учители за домашните през лятото: Забравяйте, деца, така ще помните важното
Снимка БГНЕС

Промените в Наредба 11 на МОН, с които се забраняват домашни работи през ваканциите, разединиха родители и учители. Част от преподавателите подкрепиха идеята, а други са на мнение, че това зависи от региона и децата за три месеца забравят не само граматични правила, но и българския език, да не говорим за математиката.

Сред разнопосочните реакции във фейсбук учителка от училище в кърджалийско село пише, че децата през новата година пишат в съчинения "таушанчето" вместо зайчето, като спазват граматичната норма, но са забравили българската дума.

Според тях упражнения трябва да има, защото в домовете на тези деца се говори на т.нар. майчин език.

Други обаче са на мнение, че трябва да се спре с домашни през ваканциите, защото товарят децата.

Още по темата

"Не мога да разбера защо трябва да влезе в Наредба, че "Задачи за самостоятелно писмено изпълнение не се задават през ваканции".

И се чудя какво сега ще правят онези колеги, които заливаха малките и големите деца с едни задачи, диктовки, преписи, сборници и какви ли не измишльотини по време на коледни и великденски ваканции, както и през лятната ваканция. Да не забравяли били. Полезно е да забравяш, особено ненужни неща. Забравяйте, деца! В началото на всяка учебна година има по три седмици за преговор, ще ви припомним толкова важните неща", пише учитетелката Мария Николова

Учителката по английски в училище "Питагор" Леда Аврамжва посочва, че дава задачи по желание - книги и филми, с които децата да упражняват езика.

Парадксално, но и родители се обявиха за домашните работи през лятото, след като МОН ги отмени заради родителски жалби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: МОНучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Аналитичен ум преди 9 месеца
Езиковото обучение е полезно с резултата да се запознаем с културата, историята и научните постижения на другите народи. Самият процес на езиково обучение е механично наизустяване и затова развива именно механичната памет. Последното е полезно, но върха на човешкото развитие е придобиване на аналитичен ум и неговото постижение дължим на математиката и другите природни науки. Помислете добре какви искате да са децата ви - папагали или мислещи същества. Всяко знание и учение е полезно!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И след това половиният клас на обща подкрепа , щото имат обучителни затруднения . Или и общата подкрепа ще премахнат . Но от нея, така или иначе няма никаква полза .
20
2
 
6
 
! Отговори
до Сияйна мъдрост преди 9 месеца
Децата, които са умствено изостанали са по-малко от процент. Другите могат само или да са мързеливи или немотивирани, а за съжаление само малка част имат родители или близки, които са ги озарили със сияйната мъдрост на труда и неговите плодове.
19
1
 
4
 
! Отговори
Тихомир преди 9 месеца
Ауууу колко парадоксално родителите били се обявили против забраната на домашните работи. Как може тази илитерати да желаят нещо против Партия Плачевна.
18
0
 
11
 
! Отговори
Ц преди 9 месеца
Езиковото обучение е от ОГРОМНО значение - точно езикът развива мозъка. Не излишните неща за зазубряне. Мисленето е важно, НЕ зубренето без смисъл
17
2
 
5
 
! Отговори
Психолог преди 9 месеца
БЕЗУМНИ ПОДРОБНОСТИ, НЕНУЖНИ.
16
1
 
4
 
! Отговори
А преди 9 месеца
Забравете всичко, помнене само това което ви набиват в главите гейевродемократите и не забравяйте да си вземете дозата.
15
0
 
2
 
! Отговори
Питър Пан преди 9 месеца
Пипи дългото чорапче остава в историята.
14
2
 
16
 
! Отговори
Запознат преди 9 месеца
Те не учат през учебното време, вие ще ги карате да се занимават с глупости ( както мислят за знанията и родителите им ) през ваканцията. Я вижте колко са "образовани" тези със скъпите коли.
13
0
 
1
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 9 месеца
Доживях да видя че отменят теориитичните контролни по физкултура... Колко треперехме едно време , двоен лист, днешна дата, трите имена и клас.
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все едно аз да съм в отпуска, а шефът да ми даде задачки, за да не скучая! Нали ще го сменя веднага!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко, което децата с различен майчин език научиха през учебната година едва ли ще забравят. Истината е, че когато през лятото говорят само на майчин език, през новата учебна година срещат много затруднения в училище. Единствено при ромите езиковите възможности се съхраняват, а то е благодарение на български те.канали. При децата с турски майчин език езиковите трудности са системни.
10
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искат овце, не хора! Който иска ще образова детето си, а на който му тежи да направи детето си човек, ще пуска жалби срещу домашните.
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не помня много от училище. Няй-важното нещо което научих сигурно беше че един мъж трябва да е финансово красив, добре е човек да има приходи от няколко места, и да не се плаши от харчене на пари а от липса на доходи. Не помня как се казва учителя и какво преподаваше, но това ми се заби в главата и доста ми помогна в живота.
8
9
 
11
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
За да носиш таблата в ресторанта или да си готвач, както и да разливаш напитки, учене не ти трябва. И без това един сервитьор изкарва по 5 хиляди лева на месец само от бакшиши. Семейство сервитьори така ще са с общ доход 10 хиляди лева. Всичко е точно. Това са много пари по цял свят.
7
5
 
14
 
! Отговори
??? преди 9 месеца
Изобщо не мога да разбера защо децата трябва да учат?
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
'Полезно е да забравяш, особено ненужни неща. Забравяйте, деца!' -- забравете език, родина, че и пол. Само не забравяйте да гласувате за предателите от ГЕРБ-ПП!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
'в домовете на тези деца се говори на т.нар. майчин език' -- турски ли?
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Измислиха реформата:...без домашни,без оценки...без образование...,,умни глави"
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук децата са като играта - Марио. Не става да му дадеш телефона за да не те притеснява като си пушиш цигарата , и си гледаш фейса , и от това детенце да излезе ЧОВЕК !!