Още 84 психолози ще борят наркотиците в училище

Те ще бъдат разпределени по трима във всяка област
5 сеп 2023 16:15, Стела Стоянова
22
Още 84 психолози ще борят наркотиците в училище
Снимка БГНЕС

Министерството на образованието и науката организира обучението на 84 психолози, чиято задача ще е да се борят с употребата на наркотици в училищата.

Те ще бъдат разпределени по трима във всяка административна област. В тяхната подготовка ще се включат Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“, Агенция „Митници“, Министерството на здравеопазването и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Психолозите ще бъдат обучени да разпознават симптомите при употреба на наркотични вещества, да предотвратяват разпространение или употреба на дрога в училищата, както и да реагират при такива случаи в сътрудничество с компетентните органи. Предвиждат се такива обучения и за учителите.

Това стана ясно на поредна междуведомствена среща при премиера акад. Николай Денков в рамките на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици в България.

На нея институциите се договориха още да разработят общ механизъм за противодействие на употребата и разпространението на наркотици в училище. Водещо при изпълнението на тази задача ще бъде МОН. Ще участват също министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването и на младежта и спорта, Агенция „Митници“, Националното сдружение на общините в Република България, ДАЗД, Националното представителство на студентските съвети, ученическите съвети и др.

Още по темата

В хода на съвместната работа на институциите ще бъдат събрани и обобщени всички налични ресурси по темата – материали, методически ръководства, програми за работа с ученици и др., които могат да бъдат в помощ на педагогическите специалисти. Ще се възложи и изготвянето на допълнителни материали, вкл. дигитализирани, които да бъдат достъпни както за учителите, така и за учениците и техните родители, пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Сссс преди 7 месеца
За борба с наркотици съм признал Малайзия....
20
0
 
4
 
! Отговори
Вместо преди 7 месеца
Да се борят за намаляване предлагането на наркотични вещества, тези смятат като увеличат броя на психолозите ще решат проблема. Тези не виждат същината на нито един проблем в страната. Гледат повърхността на всеки изпречил им се проблем. За това ОСТАВКА
19
0
 
2
 
! Отговори
не 84 психолози преди 7 месеца
а заптиета които не са с ръцете в джобовете а търсят дилъри и съдии дето съдят според закона
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен13_разбирам, че не ти е приятно да се казват истини от миналото, сигурно си бивш член, репресирал хората, изнасилвал колхозничките...
17
0
 
0
 
! Отговори
Ученикъ преди 7 месеца
Ще усвоят едни парички, разширихме хранилката, охаааа! Да не забравите само да кажете ефекта какъв е след 84 х 2000 х 12= 2 016 000 лв на година губо. А дано да преборите наркотиците, ама надали!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наркотици винаги е имало и ще има. Всеки сам си прецЕня и делото на давещите се, е в ръцете на самите давещи се.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 10. Гледай "Реквием за една ... " забранена думичка ... ъъъ например "нечистница"... и ела пак да ми се обадиш.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 1. И ти се упафкал...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пpoст си ти,що не видиш по улиците на янките какво е,а?Докато политиците бранят вносители и разпространители така ще е.И не ми обяснявайте,че по времето на соца е било така.Друсаха се с котерпин и други хапчета.Тежката дрога минаваше транзит през България ,не се правете на компетентни.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 10. "Партията" все ви виновна. Значи едно време кат е имало и сега трябва да има ? Не си гледал стари филми по които нормално са се показвали подобни проблеми. И да - показвали са ги в негативна светлина героите понеже си е лошо.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наркотиците ги бори МеВеРе-ту уж. След като има непрекъснато предлагане и пропаганда психолозите могат само да земат заплата за нищоправене.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те ги продават вече в училищата.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Лудото Ленче___в най-дивия комунизъм, на моя съученичка майка и почина от свръхдоза хероин... не знам защо смяташ, че не е имало, просто партията не огласяваше такива новини, щото са срамни, както и за изнасилвания извършени от *** на "висши" комунисти
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
вземете да хващате едрите разпространители на дрога, стига сте се занимавали с треви, докато в холандия залавят 1т кокаин, тука нашите хващат баби, които са си посадили около картофите против колорадски бръмбар
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Лудото Ленче Oт къде пък знаеш, че не е имало наркотици?? Тогава нито интернет, нито телевизия, нищо не е имало. Къде ти го съобщиха това?
6
2
 
4
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 7 месеца
Ха ха ха ха ха ха .........психолози щели да борят наркотиците в училищата ?!?? Що за либерална тъпотия ?!?? Защо по Живково време нямаше наркотици нито в училищата ,нито извън тях ?!??!! Защото имаше държава,която се грижеше за хората и закони ,които се спазваха !!! Даа имало е тук ,там някой да се надиша с лепило ,лидол....и тема подобни ,но в сравнение със сега ....е направо смешно !!! Нищо няма да направят психолозите ,Ами трябва да се търси каде са корените на проблема и от там да се почне
5
3
 
4
 
! Отговори
Неразбраха преди 7 месеца
Простите панели, няма толкова проста нация с всичките ви безброй забрани внушения България и Гърция са на първо място по употреба на Амфетамини. България и българите са просто ориенталско племе аграрна нация която е толкова изостанала по всеки един параграф, че не ми се говори.Мерките ви не струват и пет стотинки
4
1
 
10
 
! Отговори
Порцион преди 7 месеца
Новите психолози лично ще разнасят наркотиците и ще преценяват на кого да дават.
3
1
 
5
 
! Отговори
пришълецът преди 7 месеца
Само къркане и разходки в парка:)))
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вместо да борят наркотиците в училище, не е ли по-добре да борят мафията извън училище? Или тя не се пипа, че са важни "спонсори"?