Децата се завърнаха в клас: Какъв въздух дишат в класните стаи?

Стаите трябва редовно да се проветряват, заяви Христо Атанасов
Обновена: 18 сеп 2023 11:34 | 18 сеп 2023 11:31, Красимир Ангелов
9

След тържеството откриване на учебната година, днес учениците сядат по чиновете в класните стаи. Кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" изследва с хиляди датчици чистота на въздуха, който дишат учениците.

"Освен външните фактори за замърсяването, има и друг феномен - в училищата през последните години има програми за енергийна ефективност, по които правят изолация, сменят дограмите, но така запечатват сградите, които спират да дишат", заяви организаторът на Кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" Христо Атанасов в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза и друг проблем - високите температури в стаите и рядкото проветряване по време на учебния процес.

"Родителите смятат, че ако детето им е на хладно, ще се разболее. Това създава обратен ефект, стоят на по-топло отколкото трябва, високата температура и застоелият въздух спомагат за развитието на вируси. Мислим, че топлото помага, а то увеличава вредата. Всичко води до това въздухът да е изключително застоял", подчерта гостът.

В началото кампанията е започнала с разполагането на датчици в 3 училища, присъединили са се още над 20. Към кампанията са се присъединили школа от Враца, София, Пловдив, Горна Оряховица. Предстои поставяне на датчици в училище в Монтана.

"Ефектът, който трябва да се получи, е да започнем да разбираме проблема - да го видим и да започнем да работим. Да не проветряваме зимата, когато е студено, е навик, който е създаден. Работим върху информираността на хората да започнат да действат", посочи Христо Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

"Има опасност за здравето, когато количеството кислород намалява, има опасност за здравето от самия застоял въздух. Ако количеството въглероден диоксид в класната стая е 600, средно аритметично учениците биха имали 70 от 100 точки на изпит, при 1000 - имат 60 точки, при 2500 - 30 точки.",  посочи експертът.

Той съобщи, че за всеки датчик, закупен от частна фирма в даден град, ще бъде даряван един на държавно училище.

Гледайте целия разговор във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Абе преди 7 месеца
в София веднага ви отговарям какъв въздух дишат. Павлово, Бълкстон, Овча Купел, Бояна - въздуха е запрашен и миришеш на пот от строителните работници. Всички фирми разкопаха, ремонтираха каквото ремонтираха, само дето забравиха да пометат и да съберат *** след тях. В локалното платно пред ДФ Земеделие точно до станцията за измерване чистотата на въздуха целият ремонтиран тротоар е в кварцов пясък и запрашеността е умопомрачителна, не се диша. Апелирам общината да върне фирмата да измие.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На всеки чин, на всяка седалка, трябваа да се инсталират датчици за сигнал към директора на училището да му сигнализира.... При кои учители, при кои предмети по време на учене, децата най - често попръднюват и да изпраща тия данни към "Министрството на Обрзуванието"!
6
2
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 7 месеца
Хаха. Те възрастните в България нямат елементарна хигиена пък камоли децата дето по принцип си ходят умирисани и мръсни, деца са все пак, играят. Родители им са заети с работа а в свободното време и те скролват в социалните мрежи. Да не говорим че по принцип бидето и миенето с вода след тоалетна е тема табу за българите. Българчето масово маже с хартията и заминава! Кой да ги научи тия деца на хигиена? Нали родителите им са същите.
5
0
 
7
 
! Отговори
Само като си спомня преди 7 месеца
20-25 потни мазни дечурлига, задъхани след междучасието и запрени за 45 минути в прашна стая при затворени прозорци и без вентилация. Само като си помисля, направо не знам как съм оцелял в такива условия цели 12г? Сега само при мисълта и почвам да се задъхвам. А хората се чудят защо децата като тръгнат на училище и постоянно са болни. Ами то няма кислород там бе! Тия стаи са инкубатори за вируси. И всичкият този прах който дишат по цял ден. После развиват дихателна недостатъчност и алергии.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сигурно въздухът мирише, понеже много от хората не ползват бидета, а и такива в училищата няма. Тоалетната хартия само маже. В резултат се отделят миризми във въздуха.
3
0
 
5
 
! Отговори
мда преди 7 месеца
Какъвто е навън такъв е и вътре въздуха.
2
0
 
7
 
! Отговори
мръсен както винаги преди 7 месеца
Какъв въздух дишат в класните стаи ли?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да защото е неандерталска държавата, в нормалните държави за такива сгради е задължително да има изградена вентилация без да има отваряеми прозорци.