Училищата с временни шефове поне още половин година

Директорте скочиха срещу новите правила на МОН
Обновена: 20 сеп 2023 15:53 | 20 сеп 2023 15:52, Стела Стоянова
9
Училищата с временни шефове поне още половин година
Снимка БГНЕС, архив

Конкурсите за училищни директори ще бъдат обявени най-рано през януари. Това заяви пред Днес.бг директорът на 119-то СУ и шеф на националната директорска асоциация Диян Стаматов. През този период школата ще се ръководят от временни шефове и може да не успеят да се възползват от пари по европейски програми.

В момента проектът за това, как трябва да се правят конкурсите за школски шефове, е публикван на обществено обсъждане. Това стана, след като през миналата година ВАС спря конкурсите заради неправомерна заповед на образователното министерство с искане МОН да обяви нови правила, след като кандидат за директор подаде жалба. Това стопира конкурси в редица училища, където изборът е бил вече направен.

Днешният екип на МОН въвежда нови изисквания, но според директорите те не са правомерни. Ето какво написа Стаматов:

"Категорично НЕ подкрепям направеното предложение за промяна в Наредбата за директорските конкурси.

МОН предлага неоправдано мнозинство на ТРИМА члена от РУО, при петчленна комисия.
Необяснима хегемония на една институция! При тази комисия не е необходимо изобщо да провежда конкурс, а направо РУО да си назначи директорите.

В този си вид комисията е: трима от РУО; представител на съответната общинска администрация; и представител на обществения съвет в училището.

Това успя да сътвори моето любимо МОН след едномесечно мислене. Това предложение за състав на комисията е изключително непрозрачно, със силно отживял полъх.

За мен е необходимо участие на обективен, външен за РУО представител, като например член на една от двете организации на директорите.

Дават ли си сметка в МОН за компетенциите на част от обществените съвети, където мотивацията за активност е отрицателна?

Какво би се случило с тези конкурси?

И всичко това, след като една година беше ясно, че сътворената наредба не става.  Самото изменение е един ред.
Това е повече от необмислено.

Изменената едноредова наредба е качена за обществено обсъждане.

Е, какво има за обсъждане, МОН?

То всичко е ясно… Е, ето това не бива да е съставът на комисията за конкурси…. Няма прозрачност. Няма изборност… няма плурализъм… Има предварителна определеност… Тъжно!"

Стаматов ще изпрати становище от името на директорската организация към МОН и просветния министър Галин Цоков. По неговите думи част от училищата ще продължат да бъдат с временни шефове поне половин година заради неправомерни изисквня на МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 7 месеца
И преди въпросната наредба всичко бе предначертано. Директорските конкурси са фарс. Още преди обявяването на имената на кандидатите, вече се знае кой къде ще директорства. Защо изобщо има конкурси? Общини и РУО се разбират за желания от тях кандидат и му спечелват конкурса предварително.
7
1
 
14
 
! Отговори
Тихомир преди 7 месеца
Д не забравим да споменеч, че кадрите в РУО из цялата страна са все още от времето на ГЕРБ. Ясно е какви кадри, и колко качествени такива ще бъдат назначавани.
6
2
 
12
 
! Отговори
😨 преди 7 месеца
Господин Деян Стаматов познава системата от А до Я. Чест му прави, че е обективен. С така измислените правила, шефката на инспектората в Бургас е наредила шаха.
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Измитайте ги час по-скоро тези феодали - директорите, окопани цял живот в едно училище, колят и бесят, арогантни, алчни, корумпирани, некомпетентни. Наред с тях да сменят: Ваня Кастрева , която обгрижва директорите, за да й защитават позицията и те; Янка Такева - архаична, елементарна и необразована.
4
3
 
16
 
! Отговори
Жeндармерист преди 7 месеца
Докато не направят всяко дете джeндъpче, няма да се успокоят. А вие си пейте Одата на радостта и размахвайте пижаменото знаме.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До тогава ще ви няма!
2
0
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 7 месеца
Шеф на училище не се ли зове директор?
1
1
 
8
 
! Отговори
Големият шеф преди 7 месеца
Шеф Манчев или някой друг шеф?