Защо се бави изплащането на увеличението на заплатите във ВУЗ-овете?

Нашите изчисления са за 1880 лв., каза проф. Лиляна Вълчева
11 окт 2023 10:32, Анисия Иванова
13

От Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ възразиха срещу обещаното, но забавено изплащане на увеличението на заплатите на университетските преподаватели. Междувременно са внесени промени в Закона за висшето образованието, които предвиждат увеличение на заплатите на преподавателите във ВУЗ-овете, като минималната за най-ниската академична длъжност не трябва да е по-малко от 125% от средната за страната.

"Парите все още не са стигнали до преподавателите. Зам.-министърът на образованието проф. Генка Петрова пречи на процеса. Нещото, което много ни възмути, е представянето на изчисленията ѝ за заплата за асистента - 750 лв. Нашият синдикат е на доброволен принцип. Изчисленията ни винаги са базирани на всички критерии в образованието. Финансовият отдел на министерството подготви няколко варианта, които на нас не ни допаднаха. Предложихме на една от срещите наш вариант - когато той беше представен, беше одобрен и от акад. Денков. Този вариант разпределяше средствата съобразно броя на академичния състав и заплатата към момента. Увеличението последно се получи на 1810 лв., нашите изчисления бяха от 1500 лв. на 1880 лв.", каза проф. Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование и наука" в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че се е стигнало до искане на оставката на проф. Генка Петрова. Провела се е среща с министъра на образованието Галин Цоков, който се е опитал да оправи нещата, но проф. Петрова не е присъствала на срещата.

"Условията, които се поставят на младите асистенти, са много. Имат работа със студентите, провеждат и практики, които са извън висшите училища, да не говорим и за административната дейност, от Агенцията по акредитация сме непрекъснато в някакви процедури", коментира проф. Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, ако парите не бъдат дадени като увеличения във висшите училища, а се ползват като компенсация за средства, които са дадени преди това, ще последват много сериозни действия.

"При всички случаи проблемите идват от едно недоглеждане от страна на държавата по отношение на коефициентите в професионалните направления. Най-висок е при медицинските науки - 8,5. Много от тях са лекари в болниците, водещи специалисти", заяви проф. Вълчева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Друга гледна точка преди 6 месеца
За качествените университетски преподаватели сегашните заплати са обидна подигравка. Но за тълпите връзкари, настанени по ВУЗ-овете и в БАН досегашните заплати са прекалено щедро подаяние, като се има предвид некадърността на едните и безделието на другите, които се мяркат в институтите си само от време навреме и са заети да четат едни и същи остарели лекции в по 5-10 ВУЗ-а като хонорувани преподаватели.
7
3
 
4
 
! Отговори
Разумното решение преди 6 месеца
1. Да се прекрати безумието "финансиране на ЧАСТНИ ВУЗ-ове с пари от бюджета", това го няма никъде по света; спестените пари да отидат за държавните ВУЗ-ове. 2. Научно-изследователската дейност да се поеме от ВУЗ-овете, а БАН да стане онова, което е оставил Богдан Филов, по подобие на елитни западни образци. Така милионите, наливани залуду в сегашния търтей БАН ще отиват за държавните ВУЗ-ове. 3. В държавен ВУЗ да се влиза по най-високи критерии, а там да се дават знания на световно ниво.
6
1
 
4
 
! Отговори
Alex преди 6 месеца
След 90-та университетите са пов ече от населението тук! Който не е кандидатствал, той не е влязъл и завършил! След някой ден и та либаните и братчедите ша фанат да кандидатстват!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Вярвате ли имЩом са обещани парите - трябва да се изпълни. Никой не е бил АВ по главата да залага бюджет с дефицит 2,8 процента, Хърватска влезе в Еврозоната с дефицит 3,4. Нали тогава трешещ нялаво и надясно как ще има преизпълнение с милиарди. Е, щом е така да раздава баницата с парите.
4
2
 
4
 
! Отговори
Тихомир преди 6 месеца
половината че и повече вузове дават дипломи за пари, не знания, а дипломи
3
0
 
7
 
! Отговори
Вярвате ли им преди 6 месеца
Чакат да минат изборите и ще пиете една студена вода. Изборите ще минат и който получил увеличени получил.
2
1
 
9
 
! Отговори
столичан преди 6 месеца
С какво да се плати, като биджета е опоскан и няма пари за нищо?Като искат пари, да кажат на Асен откъде да ги вземе, защото той не знае.
1
4
 
7
 
! Отговори
ФлякФ преди 6 месеца
Всички искат много пари, но никой не иска да произвежда храна и стоки за потребление.