Стипендиите на студентите се увеличават

С промяната максималната става 200 лева
17
Стипендиите на студентите се увеличават
Снимка: БГНЕС

Увеличават се стипендиите на студентите от държавните висши училища. Минималният им месечен размер се вдига от 85 на 120 лева, а максималната стипендия от 180 става 200 лева.

Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 юли 2023 г., съобщават от правителствената информационна служба.

Това предвижда приетото от Министерския съвет изменение и допълнение на Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научните организации.

С него се повишават и стипендиите на студентите, които в годината на завършване на средното си образоване, са приети в държавни висши училища по специалности от професионални направления "Педагогика", "Педагогика на обучението по ... ", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство", както и по защитената специалност "Хидростроителство" от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия". Те вече ще получават по 140, вместо досегашните 100 лева на месец.

От 300 на 400 лева се вдига и максималният размер на помощите и наградите.

За изплащането на увеличените стипендии от 1 юли са осигурени 6 млн. лева със Закона за държавния бюджет. Повишението се налага заради непрекъснато увеличаващите се разходи за издръжка на живот вследствие на инфлационните процеси от последната година и невъзможността с месечетна стипендия да се осигури заплащане на поне част от потребностите на студентите.

Последното увеличение на минималния и максималния размер на стипендиите е влязло в сила от летния семестър на учебната 2020-2021 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подкупват студентите
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мнооого сме напреднали икономически - и преди 40 години стипендията беше 80 лв. при минимална заплата 120 лв. Сега минималната е 800 лв., а стипендията все още е 80. Голям прогрес, а?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никакви стипендии. Да, има и такива студенти умни и интелигентни по ген. Другото е сухо зубрене и натегачество за оценки.
12
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Отличниците с 200 лева на месец ... ще си платят 80 лева наем за квартирата и ще се почерпят веднъж с приятели.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лъжа и измама!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Еха! Ставам студен
9
0
 
2
 
! Отговори
Като аспирант преди 5 месеца
Стипендията беше 110 рубли. Метрото 5 копейки, обядът в професорската столова рубла и 20, в студентска столова около 50 коп. На всеки три месеца оставаха пари за златен пръстен с полускъпоценен камък.
8
1
 
3
 
! Отговори
От Ами преди 5 месеца
Пропснах да кажа, че в повечето градове има стипендии и за ученици, като в голямата си част са за "огромната" сума от 50 лева. Говоря само за пълните отличници. Другите нямат право. Та "академика" днес се беше изказал, че демографската им политика давала "резултати". После ми кажете, защо Терзиев, кандидата за София бил успял. Ами..........наследник на ДС. При равен шанс безпримоции, да го питам и него, и Кирчо, и Асенчо, а и Боко.
7
1
 
5
 
! Отговори
Чефо преди 5 месеца
Студентките изкарват 200 лв за час с далеч по-приятни занимания от ученето
6
3
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
" Мамини златни хибавци и хубавици ". " Децата на социализма " се грижат за отрочетата си . Това няма да повлияе на ниското им ниво на образование и възпитание . Новият български манталитет от времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков вече не може да се промени по тези начини . Няма ли желание нищо не може да се промени . Другаря Денков наруши всички правила като обиди публично, че няма значение кой дава мнения,защото са под интелектуалното му ниво,(хората които критикуват).
5
5
 
5
 
! Отговори
По време на соца преди 5 месеца
Получавах стипендия която се равнява на 1000 лева сегашни пари. Сега внука ми писа на пуяка Терзиев да го помоли да спонсорира образованието му. Но отговор няма. А не малка част от нашите спестявания и държавните пари от онова време ги окрадоха хората от ДС. Че сега даже и ИТ компании стартират някои от тях.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С тия 200 лева и газа си няма да могат да избършат
3
3
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
Разбира се , студентките поработват в студентски, получават екстра стипендии от клиенти.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На мен като студент преди 1980 стипендията ми беше между 50 и 80 лева, което отговаря на приблизително 1000-1600 лева сега. На жена ми беше 120 лева заради децата, което е около 2400 лева сега. Какви са тези подигравки със сегашните студенти?
1
2
 
8
 
! Отговори
При социализма преди 5 месеца
Стипендиите бяха в размер на 75% от МРЗ. За следващия семестър това означава 730 лв.