Влиянието към децата вкъщи е решаващо за поведението им

Ники Марков анализира скандалното видео от Перник
15 ное 2023 12:15, Анисия Иванова
19

Скандален клип, в което дете удря момче със специални потребности, взриви социалните мрежи. Всички институции бяха сезирани, а момичетата, замесени в побоя, са отстранени от училище.

"Когато става дума за деца, е добре да не съдим личността им, а само поведението им. Тези поведения говорят за жестокост на агресията. Тя е подкрепена с липса на емпатия от извършителката и наблюдаващите. Всяко такова поведение се корени в живота на човека, който го проявява. Добре е да се поинтересуваме какво се случва в дома на човека. Влиянието вкъщи спрямо децата е решаващо. Моралът не се възпитава само вкъщи, а и в средата, в която живеем", коментира психотерапевтът Ники Марков за Bulgaria ON AIR.

Направило му е впечатление, че момичето агресор от разпространеното видео е имало определен маниер. "Човек не се учи да казва: Гледай ме в очите. За жалост, децата виждат тези неща първо вкъщи. Малко или много и нейният живот е наказан", посочи специалистът.  

Още по темата

По думите на Марков в студиото на "България сутрин", другите деца виждат, че това поведение се харесва в онлайн пространството.

"Ако не беше станал такъв скандал, щеше да мине като проявление на лидерство, което може да има много негативни последици. В природата на всеки човек има заложена потребност за внимание, Интернет и социалните мрежи са инструмент. Ако нещо е на разположение, ние ще го използваме. Без социалните мрежи децата ще бъдат ощетени да комуникират адаптивно в новия свят", обясни психотерапевтът.

Марков е на мнение, че поведението на момчето не е типично за дете на неговата възраст. Споменава се, че е със специални потребности, отбеляза гостът.

"Един добър мъжки пример вкъщи, малко повече внимание и разясняване какви са правилните поведения - от това зависи бъдещето на нашите деца. Колкото повече подкрепа получава момчето, толкова по-добре. Но е добре успоредно в детето да бъдат развивани способности за справяне. Например, да бъде научен на социални умения", на мнение е Марков.

Психотерапевтът обърна внимание, че когато един човек е страдал през живота си, способността му да съчувства отстъпва на нуждата да навакса това, което му е отнето. В един момент той спира да вижда потребностите на другите хора.

"Много е важно примерът от учителите да бъде правилен. Децата трябва да могат да правят разлика между добро и лошо, правилно и вредно - вкъщи да го чуват, в училище да го чуват, в обществото трябва да се говори. Ако човек прекрачи границите, трябва да знае, че има последици", подчерта Ники Марков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изпратете видеото на ЕК, Урсула, Габриел и всички, които с две ръце подкрепят ИК!!!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Влиянието към децата", а познанията на журналистите по български език влияе пряко върху населението!
10
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 5 месеца
И ,,"твоите"ще си намерят майстора, не бой се! Тогава друга песен ще запееш! А след време, може и теб да бият!
9
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моите са от тия, дето бият. Светът е на силните, така е правилно
8
1
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 5 месеца
Като осиновител на един младеж имам пълната представа колко време отделям все още всеки ден за неговото възпитание; ефект има ..!; наскоро ми се обажда една вечер от общежитието и ми казва: тате, постоянно разправям на своите пирятели как ти когато караш колата към село, оглеждаш се за бедни, мизерстващи хора, независимо от техния етност и им предлагаш да ги вземеш с нас до тяхното село; как много пъти освен това ти си им давал пари, защото те не са хапвали нищо от дни. Незимисомо от това, аз пр
7
0
 
10
 
! Отговори
тряс преди 5 месеца
А,кой създаде Начо?Той ли виновен,че книжката не му е отнета?Че границите не са затворени за него?Ако не беше този сакатлък,така щеше да я кара до пенсия.А може и сега да има ТЕЛК и да получава пенсия за горива на Мерцедеса.Нищо чудно.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Работа на родителите е да си възпитават децата, не на учителите. Като гледам обаче що за хора станаха родители последните 10-15 години, няма нужда да питам къде се корени насилието. Чалга поколението ще ни затрие. Тази малката да я пратят в изправителен дом, очевидно майка и баща и не се справят
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Психотерапевтът обърна внимание, че когато един човек е страдал през живота си, способността му да съчувства отстъпва на нуждата да навакса това, което му е отнето." Я па тоя! Точно обратното е - страдащите съчувстват, а разглезените си гледат кефа и издевателстват над другите! Психото или се е объркал, или се мъчи да оправдае малкото бандитче!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е политкоректно да се твърди това. Целокупното лгбтиазп+++ твърди, че взетите за отглеждане в еднополови семейства деца няма да станат хомо, защото това влияние от тях не оказвало влияние.
3
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 5 месеца
Искали са да напишат ОТНОШЕНИЕТО към ...., а не Влиянието.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само като прочетеш заглавието и ти става ясно колко неграмотни са днешните журналисти. Ясно е, че се превежда с интелигентни преводачи, ама поне загловието да смислено.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако обществото беше здраво такива хора като Начо и тази госпожица нямаше да могат да се покажат навън, веднага щяха да им викнат полиция, тук всеки си прави каквото иска и останалите са ок защото и те така.