Учителите: Бюджетът за образование е измъчен, оскъден и разпилян!

За трета година всички субсидии стигали само само за заплати
79
Учителите: Бюджетът за образование е измъчен, оскъден и разпилян!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Бюджетът за образование за 2024 година е измъчен, оскъден и разпилян! Предложеният проект за бюджет за 2024 година в частта за предучилищно и училищно образование изглежда "в насипно състояние"! Някак си държавата иска да даде средства, но не точно сега! В Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) сме силно притеснени от финансовия "миш-маш", който ни е предложен, облечен в законова рамка", се казва в позиция за законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. на СРСНПБ, с председател Диян Стаматов, който е и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

В позицията се казва, че "от една страна уж се цели запазване на тенденцията за увеличение на заплатите с не по-малко от 125% от средната работна заплата, а от друга страна се предлагат средства за увеличение с едва 8%, при реална промяна на средната работна заплата с 13-14%". Държавата дава 5% повече пари за стандартите за училищата, а ни кара да увеличим заплатите с 8%. За трета година всички държавни субсидии стигат да покрият разходите само за заплати, ако все пак нещо минимално остане, то се разпределя за отопление, осветление и елементарна издръжка+, заявяват от организацията на училищните директори.

"Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България е категорично за уточняване между двете четения на закона за държавния бюджет на средствата за единен разходен стандарт и тяхното увеличение минимум с 10%, в сравнение с тези от 2023 година. Според нас увеличението на заплатите на педагогическите специалисти трябва да е минимум с 13-14 %, колкото е реалната промяна на средната работна заплата според Националния статистически институт към момента. Всякакви по-малки промени във възнагражденията ще са неправилна позиция и няма да доведат до достигане на поставената от самите депутати цел за трайна тенденция по отношение на средната работна заплата в страната", се казва в позицията.

От СРСНПБ заявяват, че не подкрепят заложената промяна в член 94 от Закона за държавния бюджет и въвеждането на ново правило в прерогативите на общинските съвети. Многообразието на образователните институции е изключително голямо и нов опит за финансова централизация, приложена без професионален дебат в гилдията, е изключително прибързано, има опасност от много повече щети и негативи, отколкото ползи. Обръщаме се към всички политически сили да не прилагат въвеждането на нова финансова рестрикция и да не приемат внесеното предложение, посочват от СРСНПБ.

Директорите одобряват предвидените средства за увеличение на разходите за храна и издръжка на децата и учениците в образователните институции.

"Според нас средствата за нови учебници и учебни комплекти от първи до седми клас, за познавателни книжки за децата в детските градини и за безплатните учебници до 12-и клас от учебната 2024/2025 година са прекалено завишени и е проявена интересна щедрост. Положително приемаме предвидените средства за двете нови национални програми за пристрояване, надстрояване и реконструкция, както и за изграждане, и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Позитивно е наличието на средства по националната програма за извънкласните дейности. Все още има време, между двете четения, за създаване и финансиране на нови национални програми, като например за осъвременяване на дворове на детските градини и създаване на площадки по пътна безопасност във всяка детска градина и във всяко училище", е мнението на директорите на образователните институции.

"С огорчение трябва да признаем, че в настоящия проект силно прозира бързината за подготовката му и няма нищо ново, надграждащо и съвременно за финансирането на модерно и качествено образование. Съвсем естествено и резултатите, които се очакват от един подобен проект, не биха могли да бъдат високи. За съжаление! С болка Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България приема предложения проект за бюджет, но настоява да бъдат чути предложенията за промени между двете четения и да бъде направен елементарен опит за реално поставяне на образованието като приоритет, а не само като слоган!", се настоява в позицията на СРСНПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: образованиебюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 5 месеца
Ти какво правиш за твойте деца? Мойте и двете са отличници.Защото не разчитам само да "другарките".Само не ми казвай ,че поколението на комунизма е с по - образовано.
37
2
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 5 месеца
Автокоректа си прави шега:)), Немска филология завърших в НБУ, а не философия, както го написа. Почнах като учител през 2017 г по немски с нетна заплата от 850 лв., сега чисто взимам 1300! Отделно ходя и в една частна езикова школа да предавам немски, главно на деца до 8-годишна възраст и там получавам около 2000 лв. на месец. Доволен съм! Натоварена е учителската работа, куп административна дейност, отделно проверки на контролни, класни и домашни.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 38 - Ако ти си учител, аз съм индийски брамин. Правопис, начин на мислене, отношение към непознат - абсурд. Има професии и професии. Едните работиш за пари, при другите работиш с подрастващи и с хора. Положението и при лекарите, между другото, е същото като при вас. Единици са истинските и добрите, повече са търговците. И, не, не са малко хората, които мислят като мен, точно защото ги е грижа за децата им и здравето им.
35
4
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 5 месеца
Кой ти каза ,че работят по 5 часа.А подготовката за уроците ,а проверката на контролни ,класни ,домашни.Ти по колко часа работиш ,бе??? Ходиш и пиеш кафета по цял ден.Знаеш ли какво е да провериш 100 контролни? Оставаш без очи.Пак казвам ,не съм учител.
34
2
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 5 месеца
Аз съм учител от 6 години. Почнах 2017, тогава бях на 26, сега съм на 33! Преподавам немски език. Завърших немска философия в Нов български университет. Не ми беше мечта да ставам учител, признавам си, исках да работа в Министерството на външните работи, и след време да стана дипломат и посланик в Германия, ама, уви! Късно осъзнах, че за такива постове трябват яки връзки или баща ти да е там. За да не умра от глад и прося, станах учител по немски в една гимназия и така вече 7 г
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е нормално учител, ако наистина е такъв, да реве, че му малка заплатата, че децата били разглезени, пък едно му криво, друго му пречи, но иска повишение на заплатата, като че ли някой с пищов в гърба го е заставил да работи в училище. Ами създай си авторитет, интригувай учениците, бъде им някакъв пример, предизвикай интересът им към знания и ще видиш, че разглезените ученици изобщо няма да ти се глезят, а ще те гледат със съвсем други очи. Каквото повикало, такова се обадило, казва народът.
32
4
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 5 месеца
Това мислене е робско и слугинско и слава богу все по-малко хора по света не мислят като теб. Няма работа призвание, има работа за пари. Като не пращаш достойно, няма да има кой да ти работи тази работа. Отиди и кажи на някой лекар да ти работи безплатно защото е било призвание? Хахахахаа. Ще ти се изсмее в лицето и ще те остави да умреш. Не забравяй, че твоето призвание е да бъдеш беден. Приеми си го и се радвай.
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бачкат 5 часа от 8 до 13 като фелдшерите - и реват за 5 бона заплата :)))
30
5
 
10
 
! Отговори
До До 14 преди 5 месеца
Не го смятам за нормално, но става. Има учители, за които работата с учениците е ПРИЗВАНИЕ, не повод да реват за заплати И резултатите им са добри, независимо от недобрата заплата. Единици, за съжаление. Видя се, че увеличенията сами по себе си не водят до подобряване на резултатите от обучението. Затова хората така реагират на непрекъснатите искания от страна на учителите за повишения на заплатите. Щом не те мотивира заплатата, напускаш, просто е.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дано поне по младите учители да се мотивират и да променят малко системата, че в последните години нещата не вървят на добре. Нека им дават повече, но да имат желание и да изграждат умни деца.
28
1
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 5 месеца
Гьола на учителя???!!! Колко букви има азбуката ни? *******!
27
3
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 5 месеца
"Тиквата ги разглези със 3 бона заплата - досега щяха да си знаят гьола на 1000 лв. заплата :)))" ------------- Какви 3 бона бе, това е виц... И щом смяташ, че трябва "да си знаят гьола" и да им се плаща 2-3 пъти по-малко от касиерка в супермаркет, недей да очакваш висока мотивация за работа на учителите. Каквото повикаш, това се обажда. Как да стане така, че хем да работиш за мизерни пари, хем да те унижават, хем да имаш добри резултати в работата си? Особено при днешните разглезени дечица?
26
3
 
6
 
! Отговори
Грозна работа преди 5 месеца
Завиждате за бъдещето на децата си! Долни хора, нация без бъдеще. Кой създава ITтата, лекарите, инженерите, войниците?! А ха! И политиците?!!! Неее! Тях ги създават комунистите. За да грабят и съсипват.
25
1
 
5
 
! Отговори
Аз съм млад преди 5 месеца
учител в професионална гимназия по икономика. Преподавам счетоводство на учениците. Имам 2 години стаж като учител и получавам чисти 1500 лв. Завърших счетоводство в академията в Свищов и започнах същата година работа като учител, защото ми харесва да преподавам, още от малък исках да стана учител. Може би сега щях да бъда счетоводител в някоя фирма, ама преподаването си ме дърпа повече, независимо от парите.
24
3
 
6
 
! Отговори
Аз па да ви кажа, че преди 5 месеца
не виждам как намалението на учителските заплати може да промени състоянието на материалната база и режийните разходи на у-щата. Детето ми учи в софийско у-ще, където през топлите дни в годината не се диша. Няма климатици, няма топлоизолация, по 25-30 деца в стаи, които са като парник в слънчеви дни. Отвън е боядисано, изглежда добре, но вътре стените се ронят, тоалетните са в лошо състояние. Това е "грижата" на държавата. Между другото, няма 3 бона учителски заплати. За директорите не знам.
23
0
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 5 месеца
Това може да го взима ,ама в частно училище.В държавните училища си има щатове на национално ниво.Няма как да взима 4000 лв.Да ,класа и е 30% .Може да си гледала заплатата на октомври.Там имаше превод на увеличението със задна дата от 1 януари 2023 г. Един месец в годината взеха около 4000 лв.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За съжаление направиха така, че сега хората завиждат на другия за мизерни възнаграждения и само се гледа в канчето на другия. А всъщност всички които работят усърдно и съвестно заслужават подобаващо възнаграждение.
21
9
 
4
 
! Отговори
Абе преди 5 месеца
аз съм кредитен консултант и преди три ден дойде учителка да гледа кредит от 5000 лв. Декларира 4000 брутна заплата и 2000 лева спестявания от частни уроци. Жената преподава математика. Има 30-годишен стаж като учител.
20
0
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 5 месеца
Не съм учител.Механо -шлосер съм с заплата от 2400 лв. чисто .Имам в семейството учител.Чисто взима 1700 лв.,ако искаш и фиша ще ти снимам .1800 ле е щата ,удръжките са 23-24 % и 15% клас.Смятай.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
2 бона чисто са 3 бона бруто - че и осигуровките им плащам :)))