Шансовете за добро образование у нас са 50 на 50, няма реформа

Образователна реформа трябва да има всеки 10 г., смята Иван Господинов
8 дек 2023 21:36, Анисия Иванова
69
Шансовете за добро образование у нас са 50 на 50, няма реформа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България не се прави образователна реформа. Нищо позитивно не може да се случи, ако се правят промени на парче. Нужна е рамка за цялостна образователна реформа, която да се случва поетапно и да е ясно накъде води. В момента шансовете да получиш добро образование са 50 на 50, а именно образованието е един от начините хората да са по-мобилни, по-гъвкави и в крайна сметка успешни в живота си. Това коментира Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение „Образование без раници“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Като пример за държави, в които е проведена цялостна реформа, а не "на парче" гостът посочи Финландия, както и Естония, която е тазгодишният шампион в PISA.

Образователна реформа трябва да има на всеки 10 години, подчерта гостът. Той посочи, че една реформа започва с обществени дискусии, в които да бъде въвлечено обществото и след това да се направят политиките, които искаме в образованието.

"Образователната реформа трябва да се извършва поетапно, цялостно и системно и не става въпрос за матури или програми. Въпросът не е в конкретен елемент, а до къде води това образование".

Дигитализацията е един от елементите, които трябва да подкрепят едно качествено образование, поясни Господинов. Но идеята не е всички да учат с телефони и таблети. Добре е да се инвестира повече в дигитализация. Хубаво би било и платформата "Образование без раници" да се използва от повече ученици и учители, да се възприема като реална подкрепа в образователната система, където всички да знаят, че могат да намерят материали и "да напредват чрез нея, а не просто да направят с нейна помощ някоя домашна".

"Много университети, не само в България, а и в световен мащаб, в началните курсове предлагат доста педагогически, ученически подходи. Чувстват се длъжни на входа на обучението в университета да покрият пропуски на техните студенти от ученическите години. Това е жалко, защото във висшето образование ти вече трябва да не зависиш от педагог. Ти си там, за да учиш осъзнавато. Този проблем се пренася и в компаниите. Много компании се чудят как сами, след университета, да обучават кадрите си".

Относно апела за нуждата от възпитаване на компетентности, а не толкова за даване на знания в образователната система събеседникът каза, че този принцип вече е заложен в нашата образователна система и 50% от програмите в училището са разписани за умения. "В законите е разписано, но това не стига до терен. Много учители не са си променили начина си на преподаване и те нямат стимул да го правят. Нямат мотивация, защото матурата не се е променила, а това е начинът на оценяване на учениците, които подготвят. Докато не се промени матурата, много малко реална промяна ще видим в училищата".  

"Няма нужда да променяме толкова документите. Трябва да се помисли какво да променим в класната стая. Документите и законите са добре", смята гостът.

Трябва ли училището да се "кичи" с цялата заслуга за успехите на български ученици на Олимпиади в различни области на познанието или тук по-голяма роля има семейната среда? Каква е ролята на родителите във възпитаването на любов към книгата и следващото от това любопитство към света и любознателност? Каква е ролята на тестовете и защо в 21 век вече може би е дошло времето да се върнем отново на 5-минутният разговор, с който да се преценят реалните знания на ученика?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По скоро нула на нула та две нули знаете що е))))))))))
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата вече е зле проектирана, без добро образование, нямаме никакво бъдеще
21
1
 
4
 
! Отговори
Alex преди 4 месеца
Откъде купихте каскета, селянино?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никакъв шанс нема.
19
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 58 "Не знам как Кирчо с този английски е успял да вземе диплома и да се ожени" - дипломата е от интернет курс. Не се е налагало да говори.
18
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Поредното зловонно НПО.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Банско е пълен със студенти, не гледахте ли. Забавляват се децата, няма лошо. Който може, да го прави.
16
1
 
5
 
! Отговори
психолог преди 4 месеца
Абе само като го видя този, вече е 50% сигурно, че има нужда от психиатрична помощ, а не да дава акъл за образованието по телевизора
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 56:Като гледаме онези от Харвард две изречения на кръст не могат да кажат....Не знам как Кирчо с този английски е успял да вземе диплома и да се ожени.Това е загадка.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-добре наведените към посолствоТО да не правят реформи,защото според плана Ран-Ът трябва да унищожат висшето образование,за да има повече нископлатени роби,които лесно да манипулират.Онзи Наколенков Фенков едно време унищожи образованието,за да откажат подрастващите да учат.Сега иска цялата държава да унищожи.
13
3
 
5
 
! Отговори
Каскета преди 4 месеца
Добро образование саво в Кембридж и Харвард в БеГето купуваш диплома.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който се учи, той ще сполучи. Това, че лайненцата ви ги мързи, си е за тях. Информация да искаш, има я навсякъде. И пушете трева, само не им давайте от своята, че после няма отърсване от тях. Боб Марли е жив в сърцата ни
11
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
В България няма образование.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хаха 50% имало шанс да получиш добро образование, ***. По скоро са 0.5%
9
0
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 4 месеца
Точно реформите от последните 20 години е***а MaмaTа на образователната система!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едно не разбирам как след 30 и кусур години демокрация,вместо да става по-добро образованието,то става по-лошо ако трябва да се сравни с лошият социализъм тогава и в най-пропадналите училища имаха по-добра подготовка от сегашните елитни...
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв е този експерт. Абсолютно *** мотен . Точно тази дигитализация води до неграмотност да се пише и да се чете . Аман от финдацийки, които търсят известност.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече образование няма. Който има пари той ще успява да тика детето си, всичко е частни уроци. За 34 г. срина всичко, но като погледнем какви хора водят България е ясно защо не се държи на образованието. Киро измислено образование, Бойко също, Делян с подарена. Сигурно от 240 в НС около 10% са с образование като хората.
5
0
 
5
 
! Отговори
Интересно... преди 4 месеца
...предложение, доколкото цикълът на нашето училищно образование е 12 годишен! Ако се възприеме предложеният десетгодишен период на реформи, то, започвайки една реформа с децата от първи клас ще започнем следващата тогава, когато те току-що са завършили 10 клас. Т.е., преди да е ясно какви са резултатите на нашата реформа / това ще е най-рано след 12 г/, започваме нова....Забавно предложение, тоя явно е учил при крайно нереформирани учители ;)
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съдейки точно по Финландия, която от години води класациите в образованието, образованието не помага за умно поведение. Преживяхме смехотворното правитество на младата красавица, "избрано" , за да вкара независимата и спокойна държава в торбата на дяволааа (НАТО) и да си вземе багажа. (Investor: "Икономиката на Ф-ия се свива с най-бързите темпове от началото на 2020 г)Сега и атомната им централа май е закъсала, и се чудят как да се оправят с границите. Тръгнали хората към Дядо Мраз в Лапландия..