45% от хората не работят това, което учат, гимназистите неориентирани

Проблемът с кадрите е огромен във всички сфери
20 дек 2023 13:00, Анисия Иванова
44

Близо 45% от хората не работят това, което са завършили. Това показва проучване, направено от експерта по човешки ресурси Петър Джугански.

"Най-често решението каква специалност да запишем е повлияно от нашето семейство. Много често нашите роднини ни дават грешни съвети. Психологията е една от най-желаните специалности в СУ, а психолози няма и реализацията не е голяма. 44% отбелязаха, че не работят по специалността си, 41% работят по специалността. Много хора са неориентирани, когато завършват гимназия. Записват нещо в университета, за да завършат висше образование", обясни той в студиото на "България сутрин".
По думите му четирите години в университета не са тотална загуба, но не е добре, защото държавата получава кадри, които не се реализират по специалността си.

Джугански добави, че хората постоянно се преквалифицират и това е нужно, тъй като времената се променят. За да остане човек адекватен, трябва да се надгражда като знания и умения. На хора от всякакви специалности им се налага да променят своя профил, отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Експертът по човешки ресурс смята, че не се отделя достатъчно внимание на кариерното развитие в гимназиален етап. А често знанията, които сме придобили в университета, не са особено адекватни за пазара на труда и затова бизнесът сам си обучава кадрите.

"Не откриваме топлата вода с дуалната форма на обучение, проблемът е, че много от професионалните училища са закрити или не са толкова престижни. Проблемът с кадрите е огромен, в абсолютно всички сфери в България няма хора. Хем няма хора, хем заплатите са ниски, хем над 1 млн. наши сънародници работят в чужбина. Трябва да се привлекат обратно българите, които са избягали на Запад. Всички сме се концентрирали в 3-4 града в България. В дълбоката провинция човек почти няма какво да работи", каза още Джугански.

"Нямаме IT специалисти, нямаме доктори, нямаме медицински сестри, нямаме хора, които да работят в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Дори в преработвателните предприятия няма кой да работи", подчерта той.

Петър Джугански изтъкна, че ако в семейството нямаш подходящи примери, може изобщо да не се сетиш, че "това можеш да го работиш".

Гостът допълни, че често хората биват насочвани в грешна посока. Безработицата сред висшистите в България е 2%, но над 50% от висшистите работят работа, за която не се изисква висше образование, стана ясно още от думите на Джугански.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Ивелина преди 4 месеца
В България добра работа без връзки е много трудно да си намериш.Тук най- важно е кой ще се обеди за теб.Пълна глупост е , че няма хора.Има хора, но хората вече си ценят труда и никой не работи за 900 лв.И това са позициите , за които има търсене.Да рабогиш за 900- 1000 лв. по цял ден.
40
0
 
5
 
! Отговори
до анонимен 38 преди 4 месеца
Хаха ето го АйТи-то. Дойде. Най-великия и можещ. Като си толкова богат и важен, защо не се радваш на живота със всичките жени, коли, лукс и забавления, ами седиш и дрънкаш глупости в тоз посредствен форум? Толкова ли ти е скучен живота?
39
0
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 4 месеца
Нека да не забравяме, че масово бизнесите се държат от хора, които са внуци на някогашните комунисти, номенклатурници правещи се на върли демократи и антикомунисти. Всички тези бизнеси са се договорили да плащат ниски заплати независимо за каква позиция се кандидатства. Също така се стигна до там умишлено да не се наемат хора и да не се връща отговор след интервю. Каква е целта? Да се генерира изкуствена безработица и да има много зависими хора от кредитори. Бизнесите са фасада за пране на пари.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като не са ориентирани какво се учи и какво се търси, как да го работят?! Ей го на- вече инженери и финансисти стават ИТ спецове, защото на Junior вече даваме 5к чисто начално. След 4-5 години 10к чисти. Вече който си е учил за ИТ спец, си има собствена компания, клиенци, странични бизнеси и какво ли не. А да не говорим какви сeлтаци идват НА София да учат НЕЩО и те не знаят защо. Резултатът- евтин слугински труд за ЕС. С лош материал толкоз.
37
0
 
2
 
! Отговори
Браво преди 4 месеца
Джугански добре ги казва нещата. Проблемите са точно такива. Решенията обаче на държавническо ниво липсват.
36
0
 
0
 
! Отговори
az преди 4 месеца
Вчера гуедах реклама по тевето, да си купя еди кой си тилифон с незнам каква си камера за да стана инфлуенсър. Много са впичатлих. Ша стани инфлуенсър от мени. Мичтата на цялата младеж. Преди поне са натискъа да стават певачки и танциорки, сига дажи не искат да мърдат от пред компиту.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
дуално образование, на ес им трябват роби за работа, ще се плаща на бизнесмените от училище да взимат на работа учениците
34
0
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
45% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ РАБОТЯТ ТОВА КОЕТО УЧАТ, А ОСТАНАЛИТЕ 55% НЕ УЧАТ ТОВА КОЕТО РАБОТЯТ.
33
1
 
2
 
! Отговори
Боже мой преди 4 месеца
До 29 Анонимен Абе то няма индустрия, какви техн. кадри искате да има? ЗА кво да уча за инж., после къде ще работя? и за какви мизерни пари?. . . . . Ще дойдеш при мен в Швейцария и ако си в ред (добър) ще взимаш като мен или даже повече! За мотивация при мен са месечно 14к, ама не лева а френкли пише се CHF!
32
2
 
3
 
! Отговори
Господинът си против преди 4 месеца
оречи през едно изречение! Щом има достатъчно психолози абсолвенти, то може да ги преквалифициране в атомни инженери или физици или строителни инженери, но по лесно е складажии! Този се издаде, че не е виждал университ или висше училище отвътре! Физик или инженер за психололог да, но не и обратното! Боже мой как простотията се разпространява и по медиите!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В нормалния свят има връзка вежду бизнеса и университетите. Там още 2-3 курс могат да те харесат работодателите и дори да ти плащат следването, ако подпишеш договор, че ще работиш за гях като завършиш. А тук излизаш с една гола диплома, без практически знания и бегом към Бюрото по труда или ако имаш късмет към някоя работа нямаша нищо общо със специалността ти. И така си работиш с години и докато се усетиш станеш на 40 и вече е късно да почваш работа по специалността.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НАЙ-ДОБРИЯ ПРИМЕР ЗА ТОВА Е БОЙКО БОРИСОВ ЗАТОВА СЕ ПРОВАЛИ
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е ТОЯ КАТО ГЛЕДАМ КОЛКО Е ОРИЕНТИРАН
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То хубаво да учат специалност в гимназията, ама да могат и да я работят после, а не да им искат и висше образование! Иначе стигаме до парадокса технически ръководител с 20 годишен стаж да се налага да завърши висше за инженер, за да може да продължи да упражнява професията си, иначе си губи правоспособността! И това само защото нашите умници въвели такова изискване! Това само у нас могат да го измислят!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе то няма индустрия, какви техн. кадри искате да има? ЗА кво да уча за инж., после къде ще работя? и за какви мизерни пари?
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За кво да уча за лекар, като мога да стана като тоя един нищоправец и даже да взимам по- голяма заплата!
25
0
 
14
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
Масово "спихолозите" стават HR-ки. Лошото е, че са толкова ХР-ки колкото психолози. Важното(за тях поне) е, че си вярват. Както Каза Тодор Тодоров в България истински психолози има много малко. ХР-ките за нищо не стават. Положението е такова заради родители, които натискат децата си да учат заради "яките кинти". В класът на сина ми 75% не учат, защото мама ги е накарала да запишат тази специалност. Накрая имаш висшисти, които работят като бармани, продавачки и охрана. Не е съдба! Тъп0тия е!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 19 "ЗА ДА НИ НАТРЕСАТ ИИ!" Никой няма да ни натресе ИИ! Хората сами ще го поискат защото са мързеливи! "Те" просто изпълняват желанията на хората.
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чакам да дойдат АйТи-тата. Най-можещите и интелигентните и дето все се фукат колко пари вземат. Тракат по клавиатурите, а зад редактирания аватар стои един затлъстял плешив тип, който заеква като говори с жена и редовно си купува кухненска ролка вместо тоалетна хартия
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Верно си е. Например политиците. Ей го на, химик, произвежда сапyни, а станал премиер! Кво му разбира глaвата от политика, закони и право? Нищо! Затова и резултатите са му такива - никакви!

Спонсорирани публикации