Галин Цоков: Ботев е не само поет и революционер, но и просветител

Учителството е било в кръвта му
6 яну 2024 19:00, Стела Стоянова
103
Галин Цоков: Ботев е не само поет и революционер, но и просветител
Снимка БГНЕС, архив

Ботев е не само революционер, поет и родолюбец, той е просветител и един от иновативните учители на своето време. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на честванията по случай 176 години от раждането на великия българин в Калофер. По-рано през деня той поднесе цветя и пред Даскал Ботевата къща в Карлово.

“Учителството е било в кръвта на Ботев. Историографи казват, че се е родил в една от стаите на калоферското училище и буквално пъпът му е бил хвърлен в него”, каза министър Цоков. Той подчерта и ролята на баща му в неговото израстване - просвещенецът и учител Ботьо Петков. “Още на 18 години Ботев започва да преподава в украинското село Задунаевка и ярката следа, която остава в съзнанието на местните хора, е жива и до днес”, допълни проф. Цоков. По думите му днес улицата, на която е живял, местното училище и дори футболният отбор в селото носят името на Христо Ботев.

“Ботев е въвеждал иновативното обучение в българското училище. За него то е било светиня, която трябва да бъде свободна и автономна”, каза още Галин Цоков. Според него Ботев е приемал учителството като мисия, а учителят трябва да бъде едновременно иновативен и мотивиращ. Той цитира и думите на поета Георги Марков, че за разлика на другите народи, чиято история се е писала от щикове, то историята на България се писала от учители.

“Днес сме длъжни да подкрепим 28-годишни учители, които да се превърнат в съвременните образователни лидери на България. За да се продължи делото на Ботев. За да живее България”, завърши проф. Цоков.

На тържествата присъства и министърът на културата Кръстю Кръстев, кметовете на Карлово и Калофер д-р Емил Кабаиванов и Драгомир Боев, народни представители и др.

Сутринта министър Цоков присъства и на тържествената церемония в Карлово по случай Богоявление и ритуала по хвърляне на кръста във водите на Стара река. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ботев няма шанс сам срещу турската армия която има дивизии и в Плевен, Враца, а в София и Скопие и цели армми турци и албанци. И въстанието не стига и е исклано. Просто турците са много числено та 90 % не е пресилено.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди десетина година имаше статия за това как ромите се подиграват с портрети на Левски и Ботев. Сега не само се изтипосва в статия "украинско село" по времето когато Ботев получава обучение от Русия, но и в коментарите се списват такива поръчкови глупости, че ромите от преди десетина години направо са като светци.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ботев не е имал пари да ходи по кръчми!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ботев е гениален Публицист. "Знаеш ли ти кои сме" съдържа същината на противопоставянето на османската, а и на всяка друга подтисническа власт.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 58Ние не знаем плана на Ботев. Той трябва да е имал достатъчно информация////Ботев не е имал никакъв план. Той е бил професионален кръчмар, демек киснел по кръчмите,Захари Стоянов го пише.Планът за отвличане на кораби е бил на Панайот Хитов, който има няколко похода от Сърбия до Сливен. Обаче войвода се отказва и съветва всички да се откажат защото въстанието се проваля. Във Врачанско е имало турски войски които се били там за войната със Сърбия. Ботев ги вкарва право в устата на звяра.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен София е 90 % турци тогава. Имало е турска армия за границата със Сърбя. И бг население бега надалече от толко турци. Бг са малко и са били пръснати по селата а в Истанбул е имало но са малко като %.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние не знаем плана на Ботев. Той трябва да е имал достатъчно информация за ситуацията в България. На какво е разчитал? Само на външна намеса!
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 5690 % от населението на бг са били турци. Как ще искат да са в Русия. Приказваш глупости..)))Ха,ха,ха, е не баш толкова, но в източната част на България са били мнозинство. Ние пишем за желанията на българите, а не за тези на турци, гърци, арменци, власи, циг ане.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Левски греши че не бега в Романия или Тусия веднага след обира. Турците са го спипали на нова година но е могло само да лежи в затвора 1 г. Обесват го защото Димитър общи го посочва за Левски.
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 54 90 % от населението на бг са били турци. Как ще искат да са в Русия. Приказваш глупости..
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Без Левски Ботев е бил обречен. Левски е бил мозъка на въстанието и загубата му е катастрофа. А Левски е бил издаден от Димитър общи и обиржиите от Арабаконак които са заловени от турците и го издавата. Турското ДС не са знаели даже как изглежда Левски.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 37Било е, като днес! Половината са искали свобода на България, другите-да сме руска губерния)))По точно половината са искали да си останем в Османско, 40% са искали да бъдат руски поданици и 10% идеалисти искащи БГ държава.
51
1
 
1
 
! Отговори
Слагайте омекотител преди 4 месеца
От тоя турския Yumus
50
1
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 4 месеца
Перете само с Ариел клийн екстра пауър!
49
3
 
1
 
! Отговори
Антикомунистка София преди 4 месеца
50 Този е обикновен Татар затова пише така неговата подина е Русия не България
48
5
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 4 месеца
А ти не си българин, щом мислиш и пишеш такива неща.
47
4
 
3
 
! Отговори
Антикомунистка София преди 4 месеца
48 И Вашата съвременна руска революция в България също.Щом и М О Ч А та неуспяхте да спасите.
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Революциите винаги са водени от неудачници за времето си световната история го доказва
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А преди всичко - рекетьор. Не се знае колко е дал за революция, колко пропил, но е изнудвал със заплахи постоянно по-заможните българи. Каравелов сигурно си е отдъхнал, като са го застреляли.
44
3
 
4
 
! Отговори
Сега чорбаджиите преди 4 месеца
Карат коли на цената на двустаен в Лозенец и ходят по Гърция на море и хо други скъпи дестинации а робите на комунизма не им се порага и отпуска даже и макар че официално се увеличи заплатата на хората няма са им я вдигнат.Защото Чорбите са над закона!