Училища на протест в Добрич срещу орязани паралелки в гимназиите

От план-приема са премахнати едни от най-желаните паралелки
6 фев 2024 13:25, Стела Стоянова
8
Училища на протест в Добрич срещу орязани паралелки в гимназиите
Снимка БГНЕС, архив

План-приемът след 7 клас за следващата учебна 2024/25 г. разбуни духовете и в Добрич.

Учители и родители днес са излезли на мълчалив протест срещу планираното орязване на паралелки в няколко училища в областта, съобщи БНР. Преди месец подобни неразбории имаше и около паралелките по изкуства в столицата, които впоследствие се оказа, че няма да бъдат намалявани.

За казуса разказаха пред БНТ директори на засегнатите училища. Началниците на училищата "Петко Р. Славейков", "Димитър Талев" и "Любен Каравелов" са привикани в РУО, където им е връчено предложение за план-приема през следващата учебна година. Те с изненада установяват, че паралелките по софтуерни и хардуерни науки, както и по английски език, не фигурират в обучението в гимназиален курс.

"Питам аз как се прави предложение за план-прием, без да се направи анкета със седмокласниците, с техните семейства, които искат да продължат образованието си?", коментира Весела Панчева, директор на СУ "Димитър Талев", Добрич. По думите й всички работодатели казват, че видят ли кандидат от "Талев", го вземат, защото знаят, че тези кадри са не само образовани, но и възпитани и отговорни.

"Това отрязване на трите паралелки на едни от най-добрите училища в града ще доведе до отлив от образованието в гр. Добрич. Държавният ни план-прием е осъществим 100% още на първо и на второ класиране. Аналогично е и с останалите 2 училища, т.е. ние нямаме проблем с приема", обясни и Светла Иванова, директор на СУ "Любен Каравелов", Добрич. Според нея проблемът е като "една лавина, която ще доведе до много страшни последици за целия град, не само за образованието на града".

Родители също не са съгласни със спуснатия план-прием. "Много от родителите са на мнение, че децата по-скоро ще пътуват до Варна, отколкото да влязат в училища, в които не искат. Хубост насила не става! Тази година ще пътуват, догодина ще пътуват, третата година ще се установят във Варна. Добрич остава без млади хора, не мисля, че е нормално!", коментира Невена Димитрова, майка на седмокласничка.

Над 2000 души са се подписали вече в петицията на училище "Л. Каравелов", организирана от училищния съвет с искане за запазване на гимназиалния курс. "Силно разочаровани сме от решението на РУО - град Добрич, защото смятаме, че именно тук учениците могат да развиват своите таланти и знания. Преподавателите ни са страхотни и могат да ни дадат много от себе си, което ще ни е в полза да се реализираме в бъдеще", коментира Мелис Сали, председател на училищния съвет на СУ "Любен Каравелов".

Междувременно в интернет вече тече и онлайн петиция "Децата на Добрич имат право на избор", а трите училища са внесли протестна подписка и до областния управител на Добрич Йорданка Костадинова. Тя се е ангажирала да проведе разговори с министерството, както и да бъде направено анонимно анкетно проучване, преди да бъде взето окончателно решение за държавния план-прием в област Добрич.

Според началника на РУО- Добрич Светлана Василева основната причина за намаляването на паралелките е намаляването на броя на децата в община Добрич и разпределението според изискванията на МОН между професионални и профилирани паралелки. Тя обясни, че общините са получили писма за оптимизиране на училищната си мрежа още в края на ноември заради очаквания по-малък брой на учениците. Липсата на реакция от тяхна страна е провокирала в проекта да се посегне на най- желаните паралелки. "Кметовете, общинските съветници, трябва да изиграят своята роля и да я проведат тая дискусия! И понеже години наред те не я правят, с моето предложение една от идеите ми е точно тази - да провокирам тази дискусия", коментира тя.

По инициатива на новия председател на Общинския съвет в Добрич в сряда ще се състои среща между директори на училища, експерти по образованието и синдикати за решаване на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
простата истина преди 2 месеца
Реално деца има догодина-намаляват но незначително.По скоро МОН е решила да прави оптимизация и всички да ги натика в няколко училища като предлога е да са професионални профили.Цели се да намалят разходите-но е изключително дразнещо да се закриват училища вместо администрация.РУО Добрич е цял етаж калинки - защо не се закрива там ами се посяга на училища?Ситуацията става много вожд и малко индианец.Не е ли по добре да се ореже откъм РУО и администрация и да се поспестят пари?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблемите са два. 1. Най-желаните паралелки наистина да подготвят толкова ученици, за колкото в България ще има работа, независимо дали ще си останат само със средно образование или ще продължат учението си по същото направление, но във ВУЗ. 2. Когато се постигне подобна координация, в тези най-желани паралелки да приемат най-добре класиралите се, а не само от "нашите" деца.
6
0
 
8
 
! Отговори
БМХ преди 2 месеца
Няма какво да се лъжем. Няма деца. Тези училища изкуствено създадоха тези паралелки, за да могат да събират голяма част от тези, които не можаха да изкласят до гимназия. При наличие на математическа гимназия, с профили информатика, те отиват в някакво СУ на май на-си-райна там да учат АЙТИ. Затова им е 100% приема, то не е прием. Взимат всеки без изпити. В Добрич затриха строителния техникум и още куп професионални. Като излезе обаче някой да им каже истината и се сърдят.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зърнарите, дето протестират, си направиха частни училища. Вие какво искате? Освен зърнари, в Добрич нищо друго няма да остане до 10 години.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обезлюдяване. Няма деца. Учители има, но няма на кого да преподават.
3
4
 
8
 
! Отговори
Родител преди 2 месеца
Ние ще емигрираме от Добрич в София! Пеперастите ни прокудиха от дома ни!
2
4
 
7
 
! Отговори
Асана василева преди 2 месеца
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЗАНУЛЯВАНЕТО! АМЕРИКА ПОБЕДА!
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и кат ги питаш за колко стотинки работа са свършили пак ще мълчат