Родител за извинителните бележки: Никъде в Европа няма такива ограничения

Предложиха компромисно решение и ние отстъпихме, каза Ирина Манушева
13 мар 2024 17:45, Анисия Иванова
40

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни с извинителна бележка от родител. Това обяви министърът на образованието Галин Цоков.

"Есента имаше петиция с искане родителите да извиняват краткосрочните отсъствия на децата си от училище. Много организации я подкрепиха и събра 7000 подписа за един ден. Никъде в Европа и в света няма такива ограничения за учениците", коментира родителят на три деца Ирина Манушева в студиото на "България сутрин".

Предложението получава подкрепа от различни институции.

"Излязохме пред Министерството на образованието и там получихме много подкрепа. Има, разбира се, и редица тревоги. В началото на годината министър Цоков предложи просто да бъдат увеличени датите по семейни причини", обясни Манушева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея трябва да има повече доверие в родителите, че ще пращат децата си на училище.

"Учениците имат право на 3 дни с разрешение от класен ръководител и 7 с одобрение от директора. Разумно е предложението децата да имат право на 15 дни с извинение от родителя и без необходимост от специални разрешения и проучване по темата, тъй като става сложно", каза още гостът.

По темата има много мнения.

"Аз съм подала искане да видим какви са били аргументите за това ние да чуем на 5 март тепърва, че ще има допълнителни ограничения. Чувахме изказвания на директори, някои подкрепиха каузата, учители също казаха, че няма безотговорни родители, които да не си изпращат децата на училище", допълни Манушева.

Предстои да стане ясно кога промяната ще стане факт.

"Предложиха компромисно решение и ние отстъпихме на принципните си, приехме изискванията, но накрая се оказва, че пак родителите са безотговорни. Няма други като българските деца, които толкова да влагат в образованието си", категорична е Манушева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Една българка.......Тази бележка може да я вземе и майката от личния лекар. Обаждаш се по телефона, че детето не е добре и готово-отиваш и я вземаш без да чакаш. А с тези 15 дни...още от сега ги приучават да шикалкавят и да са нагли.
12
4
 
16
 
! Отговори
Една българка преди 1 месец
Чудесно е предложението. Знаете ли какво е да висиш пред кабинет с всякакви болни хора, а вашето просто кашля/боли го коремчето/главата? Организмът му се справя за 2 дни без проблем, но самото посещение за леко неразположение, само заради бележката е ужасно преживяване.
11
10
 
25
 
! Отговори
дедо ви преди 1 месец
значи като решите да одите за неколко дена на екскурзия , на гости на некой , или където и за каквото и да е , пишете - не отишъл на училище по семейни причини :) баси и логиката . кво доверие да ви имаме бе мили *загрижени* родители ? нямало го в Европа , е големи европейци изведнъж станахте бе . но сте европейци само да търсите права , не знаете ли че имате задължения .после учителите били виновни .
10
7
 
2
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Турски нет със сифилис и разпутинисти, и хибридни сифилисни реклами, и с пари от сифилистицидаже не можете да го изпишете от разпутинизъм, броите ли !?!?сифилисни кинти?
9
7
 
1
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Турски нет със сифилис и разпути, и хибридни сифилисни реклами, и с пари от сифилистици
8
6
 
22
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 месец
Е как няма да се сърдят. Знаете ли колко е гадно да ти изгори ранното записване за Дубай - то със що снимки, тагове и мъдри мисли ще пропуснеш да залееш Фейсбук... Ужас!
7
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте им телефони, дайте им цигари, дайте им изкуствени нокти и мигли, дайте им разпрани панталони, дайте им не 15, а 55 дни почивка и закривайте държавата. То се е видяло, че всичко върви на разруха.
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ходят на ски и били искали да могат да си решавали те сами. Ами не точно, дори при често отстъствие трябва детето да е на специална програма и да се изпита върху пропуснатия материал, а родители които са болни в Гърция и с децата може и да им се взимат между другото.
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никъде в Европа няма и такива заплати. Не случайно България е изобразена в Европа като турска тоалетна.
4
5
 
27
 
! Отговори
Парадокс преди 1 месец
Едно време родителите са се чудили как да образоват децата си, а сега се чудят как да ги освободят от училище без ограничения...
3
8
 
29
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Супер образование, та дрънка! Сегашен ученик нямаше да издържи нито един изпит след 8-ми клас за гимназия или техникум провеждан преди 1990 г. Сегашните ученици са функционално неспособни и неграмотни ! Факт !
2
5
 
30
 
! Отговори
Момо преди 1 месец
Нямам спомен за 12 години някой от родителите ми да е извинил мое отсъствие. В днешно време децата защо не искат да учат? А родителите им защо се връзват на техния акъл?
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже, всеки трябва сам да си преценява дали да пуска детето си на училище или да го праща да бачка в някоя мина.