Омбудсманът: Незаконно е въвеждането на такса за матура

Дискриминационно е едни да плащат, а други не
29 мар 2024 18:45, Инна Ангелова
15
Омбудсманът: Незаконно е въвеждането на такса за матура
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изрази мнение, че въвеждането няа такса за явяване на матура за повишаване на оценката е незаконно. В проекта на наредбата е предвидено, че размерът на парите, които ще трябва да заделят зрелостниците, ще е съгласно тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование. Каква ще е стойността обаче е неясно, отбелязва омбудсманът.

Според Диана Ковачева подзаконовият нормативен акт е в разрез със Закона за държавните такси от държавни такси, съгласно който всички документи за получаване на основно и средно образование, издавани от учебните заведения и от МОН са освободени от такси.

В началото на март НС прие на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Така зрелостниците или лица, притежаващи диплома за средно образование, по свое желание имат право на еднократно, в рамките на учебната година на завършването си или на следващата, да положат изпит по реда на държавните зрелостни изпити по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит, но не са доволни от оценката си. Резултатът от изпита не променя този от матурата в дипломата за средно образование и се отразява в удостоверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за целите на кандидатстването във висше училище.

Поводът за тази промяна, отправена от Диана Ковачева още в 48-ото Народно събрание, бяха постъпващите в институцията на обществения защитник все повече жалби и сигнали от родители и зрелостници, според които е неприемливо да няма втори шанс за явяване на задължителните зрелостни изпити за повишаване на оценка. В тях родителите настояваха децата им да имат право да повишат оценката си от матурата.

Диана Ковачева също така каза, че в институцията вече постъпват жалби и сигнали от недоволни родители и бъдещи зрелостници, които са обезпокоени от факта, че във въпросната наредба се предвижда такса за явяване на изпита, за която дори не е определен размер.

„Бих искала да отбележа, че явяването на желаещите за повишаване на оценката от ДЗИ ще става на планираните дати през сесия май-юни и сесия август-септември, определени със заповед на министъра на образованието и науката, което не води до допълнителни разходи за организация и провеждане на изпитите, така че хората да бъдат натоварени финансово. Тъй като желаещите за повишаване на оценката и зрелостниците се явяват в рамките на вече организираните сесии, едните да заплащат такси за явяване на ДЗИ, а другите да се явяват без заплащане е дискриминационно спрямо желаещите да повишат резултатите си за целите на кандидатстването във ВУЗ“, каза още омбудсманът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: омбудсманМОНматура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
До номер 1 преди 4 седмици
по време на соца ту имаше матури, ту нямаше, но само за отличниците. Всички висшисти сме магистри от тогава, защото учехме пет години. Във висшето имаше кандидат и доктор на науките, т.е. двустепенни научни степени.
12
0
 
1
 
! Отговори
Продължение - 3 преди 4 седмици
... Едва след това ставало възможно да се опиташ да получиш назначение на научна длъжност и то само ако не си навършил 40 г. Впоследствие можело да се кандидатства за придобиване на научната степен "доктор" - също чрез защита на научен труд и също след множество изкуствено създадени пречки. Както виждаш, изчислено е било на повечето хора да не им стигне животът и особено годините преди навършване на пенсионна възраст, за да станат "д-р на еди-каква-си наука".
11
0
 
1
 
! Отговори
Продължение -2 преди 4 седмици
Едва след защитаване на теза можело да се опита да стане аспирант.Редовните аспирантури /със стипендия и научен ръководител/ се получавали след конкурс, който в повечето случаи бил с предварително решен изход. За останалите мераклии се предвиждала аспирантура на самостоятелна подготовка, при която и зачисляването, и защитата на дисертация били като минаване на камила през иглени уши. Който успее, ставал "кандидат на науките" - нещо, което трудно можеш да обясниш в чужбина. И едва след това .....
10
0
 
1
 
! Отговори
Продължение - 1 преди 4 седмици
... за да принудят онези, които искат да станат висшисти, да се явят отново на кандидат-студентски изпити. За кандидатстващите на общо основание /без привилегии/ били предвиждани малък брой места, а останалите места - за "наши" деца или за такива от т.нар. изоставащи окръзи. През първата половина на соца, ако висшист иска да добие научна степен, първо е трябвало да защити "теза" /малък научен труд/ и ако успее, повишавали заплатата му с 5 лева. Едва тогава можело да се опита да стане ...........
9
1
 
1
 
! Отговори
До 1 Актуалните днес преди 4 седмици
у нас названия на степените на висшето образование не са еди-каква-си измишльотина. Измислици имаше по времето на соца. Във всяка нормална държава "бакалавър" е първата степен на висшето образование. Но у нас бяха въведени механизми за тотален контрол над развитието на младите хора с цел едни да бъдат толерирани, а други възпрепятствани, за да не конкурират толерираните. Затова измислиха нелогичния термин "полувисше образование" вместо "бакалавър", за да принудят онези, които /продължение - /
8
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 4 седмици
По Тошово време не държаха изпити на матура само онези зрелостници, чиято средна оценка по матуритетните предмети беше минимум "много добър (5)". Тази средна оценка се изчисляваше на базата на годишните оценки за целия период в съответното училище (гимназия или техникум).
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стани един премиер и го промени...! Какъв е смисълът от констатация?
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега по-интересното е, тези, които са вкарали противоконституционна такса дали ще бъдат наказани. За такива неща си трябва затвор, не някаква глоба и мъмрене. Защото освен нарушаване на основните права, това е изнудване за пари и какво ли не, поне под 5 члена от наказателния кодекс попадат, обаче пак никой няма нито от КС, нито от прокуратурата, нито от съдиите. А после се чудите на частните клубове и кой кого гръмнал.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
1-Матури в България е имало от 1878г, а при бая ви Тошо имаше полувисше обр и висше...
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами то и в конституцията си го пише.Чл7(1) Всеки има право на образование и може да повишава образованието и квалификацията си чрез учене през целия живот.Чл9(4)Правото на безплатно образование се упражнява, като не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, и се ползва безплатно материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците. Не се заплащат такси и за явяване на държавни зрелостни изпити и на държавни изпити
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е най добрата ни защитничка, тя си подбра и точния екип- УСПЕХ И В СТРАСБУРГ, ГОСПОЖО КОВАЧЕВА!
2
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 седмици
Да ви представя Госпожа "Арменския Поп". Имало ли е случай в нейния мандат да е помогнала на някого? Нека да сподели и аз ще го почерпя. Аз лично й писах миналата година и отговора беше, че не може да помогне "защото обмудсмана не бил разследващ орган".
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
При бай Тошо изобщо немаше матури - е.врогейска измишльотина като магистър и бакалавър :)))

Спонсорирани публикации