Матурите наближават: Диян Стаматов за очакваните резултати

Зрелостниците няма да могат да преписват, увери директорът
14 май 2024 17:45, Инна Ангелова
23

В петък предстои матурата по български език и литература. Очаква се над 51 хиляди зрелостници да се яват на изпита. Ако някой не е успял да се получи добра оценка тази година, имат право и на втори, дори трети шанс. Пред Bulgaria ON AIR Диян Стаматов, директор на столичното 119-то училище, даде повече разяснение за провеждането на изпита, има ли промяна в оценяването и намира ли ИИ място в образователната система.

"Няма промяна в организацията на държавния зрелостен изпит. Учениците трябва да бъдат точни в явяването си, ако се закъснее дори с една минута след обявяване на темата, това фатално за тях. Трябва да носят лична карата или и аналог на документ за самоличност, служебна бележка, че са допуснати за държавен зрелостен изпит. Много е важно да видят в кое училище са разпределени", подчерта директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в ефира на "България сутрин".

Стаматов добави, че при всички изпити учениците ще се явяват в различни училища и само имат отговорност да разберат кои са. "Тези, които успешно изкарат зрелостните изпити, за тях приключва изпитната сесия. Ако някой не се яви или има двойка, може да се яви на септемврийската сесия. Третият вариант е за промяна на оценка за тези зрелостници, които не са удовлетворени от оценката си, различна от двойка", разясни вариантите Стаматов.

Пред телевизията директорът допълни, че  зрелостниците получават диплома за завършено средно образование, и ако се се явили за повишаване на оценката - допълнителен сертификат, в който тя ще бъде вписана, само ако е по-висока от първата на зрелостния изпит. Ако е по-ниска - не се издава документ. Стаматов допълни, чр тази година явяване на поправка ще бъде безплатно. В бъдеще обаче се очаква да стане платено.

Стаматов е категоричен, че няма как на зрелостниците да им бъде подсказвано, тъй като им е забранено да излизат от помещенията, в които се провеждат изпитите. Очакванията му не са за резултати, по-различни от миналогодишните. "Учебните програми са същите, учебният материал е същият, не е коригиран, на същото ниво сме в цялостната подготовка. Не трябва да очакваме нещо различно като резултати, те пак ще са тъжни и не особено добри. Дано да сме приятно изненадани", каза Стаматов.

Той допълни, че по традиция за втора матура учениците избират чужд език. Директорът на 119-о училище коментира е реформата в образованието: "Прекалено бавно се случва всичко, служебните кабинети, които се роят един след друг още повече забавят образователната реформа. Всички политици твърдят, че образованието е приоритет, това остават политически послания. Европейското образование много дърпа напред, ние си стоим на едно място".

За изкуствения интелект, който намира все повезе приложение, Стаматов каза, че той е приложим в образованието, въпреки съпротивата на учителите. "Не трябва да изоставаме с внедряването на изкуствения интелект, трябва да намери своето измерение в образователната система. Има изработена стратегия за прилагането в средното и висшето образование. Въпрос на време е съпротивленията да бъдат преодолени, защото няма друг ход, самите ученици го ползват постоянно", каза Диян Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Образование
Синдикати на протест заради недофинансирането на висшето образование
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
6 преди 1 седмица
Само този и голия директор разбират от матурите ,че ни ги обясняват!Каза, че водата е мокра и колелото е кръгло! Другият пък написа световната глупост, че нямало значение какво е съдържанието , а как се преподавало!Неграмотници от ГРОБ!
20
2
 
2
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 1 седмица
Има информационно затъмнение на ПП ДБ не ги дават да говорят по националните телевизии. ГЕРБ ДПС е впрегнал цялата държава да изчегъррка ПП ДБ
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБерският директор, аман от тоя! Толкова ли няма и други директори на училища, че все тоя се пъне навсякъде!
18
5
 
8
 
! Отговори
учителка преди 2 седмици
Проклети да са тези от ГЕРБ, съсипаха докрай образованието!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 17 Е колко пък да си компетентен, та пишеш така? Това е трагедията на днешното образование - масово учителите са също толкова неграмотни, колкото и учениците. На какво биха могли да ги научат?
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Винаги ми е било интересно как хора,които не са специалисти в дадена област,дават компетентни мнения.Интервала ли ти боде Учити...
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 10 "Не само съм писал.Кофтито е,че и съм ги проверявал...." Малко ме притеснява, че ги е проверявал човек, който не оставя интервал след препинателен знак... Това е още по-кoфтито...
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Освен директор и общински съветник от ГЕРБ е
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Янка Такева е на 80 години и от40 години стои в образованието като мумия...Егати образУванието...
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя гербаджия е непоклатим...
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Не зная Същото е и при тях. Зазубрят всичко, което са им казали, че трябва да мислят и това пишат. Ако искат добра оценка.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не само съм писал.Кофтито е,че и съм ги проверявал....
9
1
 
13
 
! Отговори
Не зная преди 2 седмици
Как е при 12 клас,но за 7 клас има издадено помагало с тълкуване на цитати.И учителите искат точно това тълкуване,а не да мислиш и да разсъждаваш самостоятелно.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 5 "Темите бяха по 12-15 страници." Не сме писали теми по 12-15 страници! Преувеличаваш! Или си писал с особено едър почерк, за да изглежда повече. По около 4-5 страници бяха. И сега са толкова.
7
0
 
12
 
! Отговори
Махнете преди 2 седмици
Калинките на ГЕРБ,като този и Янка Такева,че да тръгне най-после това образование към по-добро.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви да са очакванията, като вместо да ги оставят да учат, непосредствено преди матурите ги занимават с глyпости - то изпращане, то празнувания на кво ли не, то фотосесии за албум за завършването, при това няколко, пък канене на класната да дойде на бала (като че ли нема да дойде) организирано като малка ромска сватба, пък после да отпразнуват празнуването като се съберат на ресторант, пък там некви риват "о, краят на една ера", "о, колко ще ми липсва училището", като че ли много са ходили!...
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Между "тема" по литература и интерпретативно съчинение разликата е като от небето до земята.Темите бяха по 12-15 страници.ЛИС-пишат по една,две странички и викат "Ми то нема кво да се пише".....Кухи,та дрънчат....
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя крачи на .левия тротоар.Като какъв се изживява, като министър на образованието ли.Такива плъхчето като тоя съсипаха образованието в България,изживявания си кото феодали ,а учителите като рая...
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1 И сега пишат теми и зубрят същите литературни критики, но не ги наричат "тема по литература", а "интерпретативно съчинение", което на практика е същото. Освен темата, имат и тест с въпроси от български и литература, включително за писане на още кратки теми.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Диян Стаматов е като жена