МВФ предупреди: AI удря световния пазар на труда като цунами

Той ще засегне 40% от работните места в света следващите 2 г.
14 май 2024 11:16, Анисия Иванова
159
МВФ предупреди: AI удря световния пазар на труда като цунами
Снимка: БГНЕС

Изкуственият интелект удря световния пазар на труда "като цунами", заяви в управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Технологията вероятно ще засегне 60% от работните места в развитите икономики и 40% от позициите по света в следващите две години, коментира Георгиева на събитие в Цюрих.

"Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това“, посочи тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързани с Университета на Цюрих.

"Той (изкуственият интелект) може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и, разбира се, повече неравенство в нашето общество", допълва тя.

Георгиева заяви, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, визирайки пандемията през 2020 г., както и войната в Украйна.

Въпреки че е очаквала повече сътресения, особено заради климатичните промени, икономиката е останала забележително устойчива, каза още лидерът на МВФ.

"Ние не сме в глобална рецесия", посочи Георгиева, която беше атакувана от протестиращи, призоваващи за действия по изменението на климата и справяне с дълга на развиващия се свят.

„Миналата година имаше опасения, че повечето икономики ще изпаднат в рецесия, но това не се случи“, посочи тя. „Инфлацията, която ни засегна много силно, отслабва почти навсякъде“, допълни та, цитирана от Investor.bg.

Председателят на Швейцарската централна банка Томас Йордан, който също говори на събитието, каза, че борбата с инфлацията в Швейцария вече е напреднала.

Инфлацията се ускори до 1,4% през април, 11-ият пореден месец, в който покачването на цените в рамките на целевия диапазон на банката за 0-2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Музика
Отстраниха нидерландския изпълнител от финала на Евровизия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
Наближава преди 1 седмица
С бързи крачки този решаващ момент, в който полицията и частните пазачи сами ще си застрелят пазените! Да, рептили, ще си го получите най-решително и неотменимо!
139
0
 
2
 
! Отговори
Целта: преди 1 седмица
"може да доведе до повече дезинформация и, разбира се, повече неравенство в нашето общество", допълва тя.РАЗБИРА СЕ, КАК ДА НЕ СЕ РАЗБИРА!
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МВФ предупреди. Вече всички предупреждават .... кого?
137
0
 
3
 
! Отговори
Па точно преди 2 седмици
Тоо бо....лук ли го казва???
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тва нещо мое ли да ми копа лозето?
135
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая снимка на Кристалина намирисва на АИ генерирана!!!
134
0
 
6
 
! Отговори
bb преди 2 седмици
Поредната послушна *** говори за ИИ! Написали са и го, тя само дда го каже! ИИ е ИИ докато не се махнеш мрежата! Жив т.шак! Вече вярвам в съдбата като я гледдам тая!
133
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Със сигурност няма засегне МВФ ,Световна банка ,Блек рок ,Вангард , и останалите манипулатори .Изтребват човечеството , а всички покорно мъчат , ръкопляскат на евровизия , организират паради , рупат скакалци и са много загрижени за природата пътувайки с часни самолети и мощни поръчкови бронирани коли .
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До Анонимен 116 - Да, всички са тотални гадове и просот гледали, да намалят населението, но давали помощи, щото е по-евтино. Най-евтино, щеше да им е, да дават на 14 годишен по 50000 долара за да си резне тръбичките и да решат "проблема" за 20 години. Не мислиш ли?
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Миналата година имаше опасения, че повечето икономики ще изпаднат в рецесия, но това не се случи, посочи тя." - А в съседния вестник, на когото му изкачат рекламите, говорим за браба с рецесията...
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Офф тя пък се загрижила - нали това ви е мечтата само мшини без работници. И да ти кажа процента е 70% на 30% още от преди 10 години.
129
0
 
5
 
! Отговори
Кристалинка преди 2 седмици
нацяло се побърка
128
1
 
2
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 седмици
Изкуствен интелект за 24 часа е създал 4000 смъртоностни биохимични формули за оръжия за масово унищожение. Лабораторията за създаване на физически такива оръжия струва няколко милиона $.
127
0
 
5
 
! Отговори
ИИ във война преди 2 седмици
Използвне на изкуствен интелект в конфликти е бягство от съда в Хага. Невинни сме то "интелекта покрешно е определил децата като отряд джуджета диверсанти и болниците като казарми" . Бъгче в системата.
126
4
 
4
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 2 седмици
Една Трета световна война ще реши проблема с безработните всезнайковци...
125
1
 
18
 
! Отговори
Само си берем како. преди 2 седмици
AI не е никакав интелект , а схема за крадене на информация и ноу-хау. Програмата влиза във всички компютри в света и краде всичката информация. После от милиони парченца данни съединява "продукта" като негов. Просто схема за "бране" на данни без пари и последствия.
124
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
хора,ЧОВЕЧЕСТВОТО ВЪРВИ СРЕЩУ себе си!!!!!!...Замислете се защо !..Жокер:-Защото всъщност то /човечеството/ се командери от НЕЧОВЕШКИ същества /в човешка кожа/ ,като въпросния ХАМЕЛЕОН "Сталинка "..
123
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 2 седмици
До Анонимен 124 голям идеалист си ..... едва ли има соц . помощи защото се обичаме ....
122
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Защо си мислите, че има социални помощи във всяка нормална държава? За да няма главоболия. " - Защото хоарта имат ценностна система, която не е само свързани с 3-те К-та.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"До 99, БОП за лиценза на Windows няма да дойдат, то и полиция няма да дойде.Но фирмите правят глупости, да. Тогава може." - Само дето са издвали и се случва от 2008-а насам.