ГЕРБ-СДС към ректорите: Ще решим проблемите ви другия мандат

В бюджета срдства няма
15 май 2024 19:22, Стела Стоянова
29
ГЕРБ-СДС към ректорите: Ще решим проблемите ви другия мандат
Снимка БГНЕС, архив

“Имаме желание и воля, но в момента няма как да решим проблемите ви, защото сме в рамките на служебно правителство. Промените ще станат след съставянето на редовно такова”.

Това заяви Красимир Вълчев, председател на образователната комисия в 49-ото Народно събрание и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС.

На днешната срещата с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, които обявиха начало на протест в държавните университети заради ниското заплащане, присъстват Томислав Дончев и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Хамид Хамид от ДПС.

“Проблем е, че в републиканския бюджет средства няма. Това не означава, че ангажиментът към висшето образование няма да бъде изпълнен”, заяви Цонев.

Депутатът от ДПС заяви, че проявяват твърд ангажимент в следващия парламент да предложат решението на проблема с изменение на Закона за бюджета.

"Ако служебният кабинет откаже, тогава ще търсим възможност по друг начин да го направим, но ангажиментът ни е абсолютно твърд. Веднага след изборите ще изпълним исканията ви”, заяви Йордан Цонев.

Красимир Вълчев, председател на комисията по образование от ГЕРБ, заяви, че от срещата е станало ясно как проблемите не са от последните 3 месеца, а от последните 3 години. “Проблемът е отношението към образованието за последните 3 години. Това е системата с най-голямото относително намаление от 0,86% до 0,6% от БВП. В системата заплатите изостанаха от средните в страната. За нас има две обяснения и те се казват Николай Денков и Асен Василев, понеже те бяха отговорните за финансите и образованието”, смята Вълчев.

Председателят на Съвета на ректорите заяви, че са удовлетворени от разговорите. “Смятаме, че с диалог можем да постигаме повече за българското висше образование и смятам, че това е пътят за решаване на всички конфликти”. Това заяви председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.

“Ще предадем резултатите от срещата и на извънредно заседание Съветът на ректорите ще вземе решение какво да предприеме от тук нататък”, обясни Темелкова.

Любослав Костов от КНСБ заяви, че наистина през последните три години образованието е недофинансирано и проблемите се трупат един след друг. “Към март месец средната заплата за страната за е 2 300 лв., а основната заплата за асистент във висшето образование няма и 2000 лв.”, коментира Костов.

Той припомни обещаните 39 млн. от акад. Денков и Асен Василев. “Хората така и не ги получиха. Днес сме благодарни на ГЕРБ и ДПС, те обещаха възможно най-бързо тези средства да бъдат подсигурени, а дори поеха ангажимент за останалата част от средства, които ако бъдат подсигурени чрез актуализацията на бюджета или след конструирането на редовно правителство, то заплатите за асистент ще стане 2500 лв. Това ще даде глътка въздух на системата”, добави Любослав Костов.

БГНЕС припомня, че държавните университети се заканиха да спрат работа в знак на протест на 20 май. Причината - недоволство заради ниско заплащане.

В протестно писмо, подписано от 44 ректори на български университети, заявиха, че са непреклонни в исканията си "за осигуряване достигането на средна брутна работна заплата за академичния състав в държавните висши училища не по-малка от 180 на сто от средната брутна работна заплата за страната и осигуряване на минимална основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища не по-малък от 125 на сто от средната брутна работна заплата за страната". /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: средстваГЕРБректори
Още от Образование
Когато университетът заплаши да затвори пътища
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
всички проблеми ще се решат след изборите ако гласувате за герб да ама не
25
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
Напразни обещаня преди изборите, хахаха. Как пък досега не ги решиха тези проблеми, че сега ще ги решават след изборите.
24
0
 
12
 
! Отговори
Боко и ШИШИ преди 1 седмица
При управлението на ГЕРБ България достига дъното на Европа за 12 години управление окрадоха къщи за гости милиарди долари магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и конкурси и границата с Турция. Няма здравеопазване образование 3000000 имигранти напуснаха България. Господ да пази България от Боко и Пеевски свинята
23
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 9: питат те за открития на тези които циврят за заплати днес! Това, че някой, някога си е свършил нещо не ти дава правото да се кичиш с постиженията му! И още нещо, ебаата в икономиста щом ще чакаш държавата да се смили над теб и да ти даде социална помощ! И тоя образ който като ромче циври за помощи трябва да учи децата как да правят пари в реалната икономика и кла да управляват милиони, хаха.
22
0
 
6
 
! Отговори
Смотаняка преди 1 седмица
Ами учителските заплати, и тук ще имате проблем голям, само след не повече от година.90% от учителите са над 56-70 години, идващите млади след първия месец сменят професията, оставащите след третия вече са си намерили по доходоносна и платена работа, НЕ СЕ КРИЙТЕ ЗАД ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА, А ГИ РЕШЕТЕ!УСПЕХ!
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оппааа!Тия вече се видяха като управляващи.Само да не им мине котка път.
20
2
 
15
 
! Отговори
Качество=0 преди 1 седмица
Проблемът е ясен, ректори и академичен състав - най-голям брой на глава от населението. Същевременно качеството на образование е плачевно - няма български университет в топ 500. Нека отговорят ректорите на въпроса защо няма чуждестранни студенти от Европа. Къде са студентите от Германия, Франция, Белгия, Холандия?
19
2
 
16
 
! Отговори
един там преди 1 седмица
Поредните, които ще ни оправят за 800 дни, ама другия път.
18
10
 
3
 
! Отговори
бУгарин преди 1 седмица
Най ме кефи когато бУгарите плюяT сами себе си :)) Още повече ме кефи, когато се чудят защо са най-зле.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А кирилицата от солунските двама братя ли е измислена или от Климент Охридски, който е 100% българин?
16
5
 
6
 
! Отговори
Проблема на преди 1 седмица
Библиотекарите е че искат много да Чакълят държавния бюджет
15
5
 
5
 
! Отговори
This is Spartaaa преди 1 седмица
15 Да знаеме че Солунските двама братя от Тесолоники са гърци.
14
3
 
6
 
! Отговори
Кво Работят Тия преди 1 седмица
Ше решим проблемите ни ама друг път са да го ду х а т бедните
13
0
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 седмица
" И вълкът сит и агнето цяло ! " . Подялба на "хубавците " и " хубавиците " между политиците и преподавателите , но през следващия мандат на управление на другаря Бойко Борисов .
12
2
 
5
 
! Отговори
До MaйMyнaтa преди 1 седмица
вадил с жипката, щото не са били раззчистени преспите, а защо не са били разчистени, щото тоя дето ви вади си е прибрал парите за почистването
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ-СДС към ректорите: ще ви решим проблемите, които се натрупаха през нашето дългогодишно управление ама някой друг път!
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До реалист: Прав си, основната заплата е 2000 лв., а реалната е 1500 лв. А чистачката ми взема на месец по над 2000 лв. нето.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само малка извадка от открития на българи: кирилицата (уха, защо ли изобщо я има?!), фотоелектричният ефект, Молекулно-кинетична теория за формирането и растежа на кристалите, лактобацилиус булгарикус, шести сърдечен тон, нивалин, OGLE-TR-56b, касетофон, български самолети, V-Ray, Правец ... Абе няма голямо разнообразие, ама ако някой от пишещите тук направи поне едно от тези неща, няма да е зле поне да си затвори устичката (като например номер 4)!
8
7
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Основната заплата не е важна, интересно е колко е реалната? Щото ако основната е 2000, реалнагта със сигурност е повече, че и доста повече.
7
7
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 седмица
Плюете Баце а той ви вадеше от преспите с жипката