Министър Цоков за проблемната задача: Всички ще получат точки

Той коменитра матурите, ВУЗ-овете и протестите
21 май 2024 10:09, Инна Ангелова
22
Министър Цоков за проблемната задача: Всички ще получат точки
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Галин Цоков каза, че всички зрелостници ще получат пълен брой точки от проблемната задача от матурата по български език и литература. След изпита стана ясно, че диаграмата на една от задачите от първия модул липсва при някои от учениците.

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла заради настройки при някои от принтерите. Тестът се предоставя на училищата в PDF формат. В деня на провеждането му са направени пробни разпечатки в МОН и не е имало проблем. Директорите е трябвало да проверят какво е отпечатано, посочи Цоков.

Пред БНТ министър Цоков допълни, че проблемът с диаграмата е засегнал около 200 ученици, но няма как да се каже кои са те, тъй като отговорите се попълват на отделен лист. "Ако присъдим тези 4 точки на всички ученици в дадена класна стая или училище ще е несправедливо спрямо останалите. Решението е точките да се присъдят на абсолютно всички”, каза министърът.

Оплаквания имаше и от вчерашната матура по английски език. Според някои от учениците записът е неразбираем. Според Цоков проблемът може да идва от устройствата в училищата. Министърът увери, че е изслушал записът и той е определен като качествен. Според министъра трябва сериозна дискусия за това как ще се провеждат матурите и трябва ли да се промени форматът на изпита.

По отношение на появилите се информации, че ще има матури за първокласниците или за постъпване в детски градини, Цоков категорично отхвърли тези твърдения.

Министърът обясни и защо се породиха протестите на университетите - според бюджета за 2024 г. са определени 39 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, като е определено минималната заплата за асистент да стане 2100 лв. После обаче дошли промените в Закона за висшето образование, които наложили допълнително увеличение на заплатите и преструктуриране на бюджета. Така необходимите средства станали 186 милиона лева, които не са били налични в бюджета.

Цоков допълни, че от 1-ви април заплатата на асистент е трябвало да стане 2500 лева. От МОН са изпратили писма за съгласуване с Министерството на финансите, но от там не получили отговор. “Смени се екипът на правителството, отново изпратихме писмо и при последвалата среща със служебната министърка на финансите и тогава се оказа, че тези средства ги няма налични в бюджета”, обясни създалото се напрежение министърът.

"Има непоследователност в политиката относно висшето образование. В бюджета за 2024 г. не присъстват пари, които се определят на базата на качеството на образованието в университетите", посочи Галин Цоков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Образование
Честит празник! Факултетът по журналистика навърши 50 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 1 седмица
Оставка! Некадърници! Всичко което е докоснато от ПП-ДБ е обречено на разпад и корупция!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За некачественото възпроизвеждане на записа на матурите по език, учениците сами са си виновни - по правилата в такъв случай те трябва да поискат четец, а от училището да намерят някой, който да прочете текстовете. Би трябвало учениците да знаят това.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ? "а миналите випуски и следващите и те ще искат бонус" Споко, и за тях ще има грешки. Вече се превърна в традиция изпитващите да грешат повече от учениците. Всяка година има по нещо.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво става с 44-те ВУЗ-а, които днес щяха да стачкуват?
16
0
 
3
 
! Отговори
az преди 1 седмица
Помислете за аудио диктовката другата седмица за 4 клас! Това може да е фатално за децата особено в тази крехка възраст!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Министър Цоков - мяза на плешив Шрек :)))
14
0
 
1
 
! Отговори
Не точки преди 1 седмица
А То п ки
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре бе, хора, всяка година имате изцепки на матурите. Докога? Докога в МОН ще работят кръгли профани и бездарници - връзкари? Един тест дори по БЕЛ не можете да съставите. Ка-моли да се надяваме на обективна проверка на изпит, който не е тест със затворени отговори. Пълна пародия сте. Като цялото т.нар. българско образование, което от 35 години сте го натикали в калта яко. Няма да забравя преди години един сбъркан въпрос по БЕЛ с нито един верен отоговр - обявихте един на сляпо за верен.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредната уравниловка. Така се ощетяват знаещите и можещите деца и се издига отново посредствеността. Както беше предните почти две десетилетия.
11
1
 
11
 
! Отговори
Слънце преди 1 седмица
По БЕЛ изтекоха отговорите, по математика служебно няколко точки и тази година всички са студенти. Попълниха свободните места в университетите. Да ги махнат тия матури, няма смисъл от тях.
10
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Всяка година проблеми с матурите.Български министър на образованието,който успее да организира матура без проблеми,е достоен за Нобелова награда.
9
2
 
5
 
! Отговори
? преди 1 седмица
Всички този випуск, а миналите випуски и следващите и те ще искат бонус няколко точки.По предно желание за специалност и т.н.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бе, какъв Фестивал на науката правите - не можете да отпечатите един PDF
7
1
 
9
 
! Отговори
Малей преди 1 седмица
По този начин изпитът е тромав и като се допусне някаква грешка, засяга всички зрелостници. Старият начин от преди 30 години беше много по-точен. Всеки университет да провежда свой изпит, а учениците да се ориентират къде да кандидатстват. Така се правят много по-малко греши, защото университетите дават заданията, а не от МОН така го пратиха, пък ние друго принтирахме и засяга всички учениците.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пишете 6-ци на всички, да са доволни мамчетата. После, що нивото на образованост било толкова ниско и про *** са навсякъде. Повечето дори стават и шефове.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредния Главанак от ГРОБ. Всички са учени като Вожда си.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички взимат матурата с 6.... Браво! Честито на директорите на училищата! ))
3
0
 
11
 
! Отговори
Г-н Министре, преди 1 седмица
Първо си сложи един студен компрес на главата. След като охладиш ентусиазма си да се харесаш на всички, моля, отговори на данъкоплатците: НОРМАЛНО ЛИ Е, ЕДНА БЕДНА ДЪРЖАВА ДА ПОДДЪРЖА 53 УНИВЕРСИТЕТА, СЛЕД КАТО ВСЯКА ГОДИНА АБИТУРИЕНТИТЕ СА ОКОЛО 50 000 НА БРОЙ ??? На всеки 1 000 зрелостника се пада по един университет!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега както е тръгнало, нека и по английски език, покрай недоволните от записа, всички да получат максимален брой точки за Слушане с разбиране. Ето така се завишават резултатите. Иначе това е дежурното извинение на неможещите - записът е бил кофти.
1
1
 
11
 
! Отговори
Всички доволни преди 1 седмица
Браво. Важното е да няма скъсани и всички дечица, макар и неграмотни, благодарение на сгрешената задачка да преминат напред.