Млади учени разказват за подготовка си по химия и информатика

Андрей Стефанов и Виктор Лилов представят страната ни на международни състезания
21 май 2024 16:45, Инна Ангелова
2

Медалисти по химия и информатика разказват как минава подготовка им за състезания и в каква сфера ще се продължат образованието си. За “България сутрин” Виктор Лилов сподели, че не е имал безсънни нощи. Златният медалист от Международната олимпиада по химия каза, че набляга на самоподготовката. Подготвя се и в университета.

Според медалиста по информатика Андрей Стефанов точните науки като математика и информатика са лесно разбираеми, защото са логични. "Аз се занимавам със състезания по математика още от 6-годишна възраст и винаги съм я харесвал, защото е точна наука и тя никога не лъже. Само човекът може да излъже. В математиката и информатиката никога не ми се налага да зубря неща. Винаги всичко е логично и човек може да измисли цялата математика и информатика само с лист и химикалка", каза златният медалист от Европейската младежка олимпиада по информатика.

Пред Bulgaria ON AIR Лилов сподели, че едно състезание по химия включва няколко елемента, всеки с продължителност по пет часа. Обяснява още, че първоначално е имал интерес към биологията, но след една лятна ваканция, в която прочел учебника по химия, нещата се променили.

“Прочетох го през лятната ваканция и тогава учителят ми по химия ме видя след един тест, че съм отворил на 60 страница, а ние бяхме стигнали до 20 и ме покани да отида на школа. Много е индивидуално за самото състезание. По химия има две главни международни състезания. Може да са 8 или 10 задачи за 5 часа и експеримент от 3 части пак за 5 часа", коментира младият учен.

Андрей Стефанов допълни, че състезанията по информатика са с по-улеснен модел - винаги има три задачи за 4-5 часа. Подготовата обаче е доста сериозна. “Има доста късмет за това какви задачи могат да ти се паднат, това прави състезанията брутални, защото никога не знаеш какво ще ти се падне и трябва да си подготвен за всичко", подчерта Стефанов.

Лилов допълни, че предстоят още състезания. За в бъдеще, младежът сподели, че вече е завършил и му предстои да замине за Кеймбридж, където ще учи. “На мен ми минаха подборните за международните и съм се класирал. Много искам да се представя добре", сподели Лилов.

"Като завърша искам да се занимавам с математика и информатика, изкуственият интелект също е доста интересен. Моите контролни за международните все още не са минали, но искам да се представя добре", посочи на свой ред Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Образование
Проф. Игнатов: Висшето образование не трябва да е безплатно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Вълканов преди 1 седмица
Задълбочаването на познанията по една и съща специалност, прави занимаващия тесен специалист, перфектен експерт, но никога няма да стане гениален откривател За това са нужни много познания по други науки. Четете Норберт Винер.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубаво, че ни представяте нладежите. още по-хубаво ще е да има къде в България да се развиват, да разгръщат заложбите си и да изпитват удовлетворение от творческата си научна дейсност. Последните години, особено последните месеци, индустриалното производство е Бългаия. както и в ЕС , е със силен спад. Въобще уж развитие евр, страни вече почти нямат промишленост, което да стимулира научната дейсност. Дано тези "птички" да започнат да "правят пролет" у нас.