Осъдени на забвение! Би Би Си разкрива ужас в български Дом за сираци

Авторът разказва как децата от дома са осъдени на бавно гаснене на техния ум и тяло
14 сеп 2007 09:17,
62
Осъдени на забвение! Би Би Си разкрива ужас в български Дом за сираци
„Неприкрит ужас“ се крие в лицата на болните деца от Дома, казва авторката на филма. Снимка: ВВС

90-минутен филм на Би Би Си разказва с „неприкрит ужас“ за изоставените деца в България.

9 месеца авторката Кейт Блюит е снимала в Дом за за деца с умствени и физически недъзи в с. Могилино, Северна България.

В дома живеят 75 деца с различни ментални увреждания.

Някои от тях, които могат да говорят, разказват как дните им минавали в съзерцаване един в друг.

Филмът прави съпоставка между сиропиталищата в Румъния в началото на 90-те и това, че 20 години по-късно същият модел на „ужасна жестокост и пренебрежение“ се повтарят в друга бивша комунистическа страна.

Главната разлика, казва авторът на филма, е в това, че България вече е член на Европейския съюз.

„Няма да бъде преувеличено да кажа, че повечето домашни животни са третирани по-добре отколкото тези нещастни момчета и момичета, които не получават почти никакво лечение и образование, и са осъдени на забвение и бавно гаснене на техния ум и тяло“, казва Блюит.

По думите й не е за вярване, че може да съществува такъв цинизъм на хората, които се грижат за тях.

И в същото време е невъзможно да обърнеш гръб на болката и страданието, което е изобразено по лицата на децата.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
blonde преди 16 години
tashakглавата ти като nick-a ти! ами ако на теб се беше случило? по-добре да отиват там отколкото в политиците ни, които се карат какъв по-нов мерцедес да си купят. това са деца все пак, не са виновни, че така са се родили.
25
0
 
0
 
! Отговори
prokazaa преди 16 години
tashak,ти си *** ***. Искаш да дават пари на такива родители като теб, или на такива, в какъвто ти ще се превърнеш - мързелуващи мизерници, които чакат някой да им нахрани децата. Много си зле. По-добре парите да отидат за деца от домовете, а в теб. *** си та държавата се клати на простотията на такива като теб. Мислиш с *** си. Даже той има повече акъл от главата ти.
24
0
 
0
 
! Отговори
vtori преди 16 години
айде dnes-a, пак много време я оставихте горе новината, направо може да я дръпнете още по-надолу или директно на 2ра страница :(((
23
0
 
0
 
! Отговори
EROL преди 16 години
спомням си "възродителния процес" - лично пострадах тогава, спомням си и арменския парламент - преди няколко години около 10 души с калашници нахълтаха в парламента и стеляха безразборно. С такива управляващи България няма да отиде далеч - та те мислят само за себе си - пука им за сираци и приюти.Ще кажете -каква връзка с темата и арменския парламент- не...не...за нищо не намеквам - само се питам -ще дойде ли време да си спомняме за българския парламент както за арменския
22
1
 
0
 
! Отговори
edin преди 16 години
Проблемът наистина не етолкова в парите, които се отделят - не знам държавата, колко дава, но има много фирми, които редовно правят дарения или отиват на гостипри дечицата, за да им занесат личноподаръци, да си играят с тях, и това без да го афишират публично.. а и то няма и за какво да се афишира, помагаш, защото ти пука и защото наистина титрепва сърцето и ти се доплаква като видиш как се мъчат, хор, това са дечица, малки човешки същества, с увреждания или без, с родители или без, те ЗАСЛУЖАВАТ някой да им обръща внимание и да се грижи за тях... те не са виновни, че са такива! помощта наистина не е само финансова, за тях дори е много по-важно някой да дойде да ги види, да си поговорят или да се срещат с други хора, различни от тези в дома. вниманието е много важно за тях, знаете ли как грейват личицата им? друг МНОГО ГОЛЯМ проблем е персоналът - в домове за деца или хора с увреждания всеки от тези хора е със специфичен проблем и има нужда от специфични грижи... липсата на достатъчно персонал или още по-лошото - незаинтересоваността на този персонал да оказва адекватни грижи в повечето случаи навредява на тези хора и вместо те да се оправят, те допълнително залиняват, обездвижват се и т.н. но какво ни пука, нали са скрити някъде, не ги виждаме... виждаме ги само понякога по улиците, когато някой от дом вече е препълнен или няма средства/лекарства и са ги пуснали "на свобода", виждаме ги и извръщаме глава настрана....
21
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Кандидат-кметове дават по 1800 лв. за минута предизборен клип.Някой може ли да събере цялата сума........................
20
0
 
0
 
! Отговори
LORENA преди 16 години
не правят тези филми,а ББС?Какли ще изреве Масларова?!
19
0
 
0
 
! Отговори
KlimBo преди 16 години
Сега всички национални БГ медии ще започнат пропаганда, чрез МВР, как авторката на този филм има криминално досие и е за затвора, как филма е измислица, как BBC трябва да се извини на БГ правителството, че показва истината.************************************* *******************Добър журналист е тоя, който пише не това което се говори, а това което трябва. Тодор Живков
18
0
 
0
 
! Отговори
малко_дЕте преди 16 години
Защо тези филми никога не се излъчват в Бг? Искам един такъв филм да се пусне по някоя от националните телевизии, и после да се поиска обяснение от всички властоимащи! Интересни ще ми бъдат коментарите относно децата/и не само децата, стари хора, хора с ментални увреждания и т.н./, които са захвърлени на края на света, и чакат някой нещо да направи за тях!
17
0
 
0
 
! Отговори
ужасен преди 16 години
Моля, дайте линк към филма. Това трябва да се разпространи и гледа от повече хора. Предполагам, че няма да има нормален човек на който няма да му настръхнат косите. Ибез това е предизборно време. Току виж някой от управляващите прояви ПРЕДИЗБОРЕН интерес.
16
0
 
0
 
! Отговори
Наско преди 16 години
"Органи на реда" това понятие е интересно но в БГ съвсем е излезнало от истинското си значение. Не може полицай който пуши трева и цмърка кока с мен да ми пише акт за някво нарушение(ако го напише разбира се защото по добре да го "черпя" както се изразяват) 10 ми и на мен ми пука за семейството ми ама това не ми пречи да помагам на такива деца не казвам да се даряват хиляди тях ги радва даже да отидеш и да им обърнеш внимание за 1 час но ние сме свикнали да свързваме щастието единствено и само с парите.Станишко е едно пумярче на кайшка което не искам и няма да коментирам.А деца каращи без книжки или пияни затова са виновни само тея който им осигуряват тая възможност. "Къде си ?(пита майка) в едно заведение (отг детето) ми нали си с колата (майката) е аз не пия(детето) а добре айде и внимавай аз лягам че утре съм на работа(майката)" ми за какво да говориме повече.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
svur6vame...
14
0
 
1
 
! Отговори
Потресен преди 16 години
Наистина положението е трагично. Миналата зима на моя родственица се случи да попадне в психиатричната клиника в Раднево. Около 50-60 жени стоят по цял ден в няколко помещения, заключени от вън с метална врата. Вътре - кучешки студ, аз бях на свиждане и за 1 час буквално премръзнах, те са заключени там 24 часа, някои не по собствено желание. По-силните жени смъкват дрехите от гърба на по-слабите - пълна трагедия. Персоналът само вдига рамене, няма пари за отопление. И това в Раднево, "енергийното сърце на Родината".За подобно отношение към собственото ти куче в някои бели държави можеш да влезеш в затвора.
13
1
 
0
 
! Отговори
Петя Кръстева преди 16 години
И като заключение на написаното от мен : За една държава се съди по отношението и към децата, възрастните,хората с увреждания...Нямам думи....
12
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
sh*bana darjava sme i tyi to.tova,koeto sme go daljim na vsi4ki,koito sa ni ypravlqvali,ypravlqvat i 6te prodaljat da ypravlqvat.ypravlqvat li kazah?gre6ka!iskah da kaja,4e ni kradat i e*bat zdravata.tapi politici.dano i na tqh nqkoi den im se varne za vsi4koto zlo,koeto pri4inqvat!!!!
11
0
 
1
 
! Отговори
Aman преди 16 години
Tova e porednoto dokazatelstvo za divastinata i primitivizma na bulgarina - politik, majka, basta, brat, sestra...bez znachenie. Divaci s pretencii!
10
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Nasko, пука ми, но кажи ми какво да направя? Онзи ден някаква *** си разхождаше помияра без каишка и намордник, резултат - покатери се по колата ми и и надра боята! Естествената му реакция беше - "Няма нищо, няма проблем, какво толкова е станало" Казах му че ще го замая от шамари, само да го мярна някъде без гадното му куче което е 80 кила. От полоцията нищо не можели да направят! Другия случай - развилнели се тиинове, къркат бира под терасата, крещят, щото по друг начин не мое говорят - на третата бира палят колата и заминават на някъде! Звъня в полицията - "Нищо не мое да направим, няма 10 часа" -"Карат пияни", казвам, - "Има КАТ за тая работа", отговарят..."А ако ме сбудат с бракмата докато се връщам от магазина - питам- ще дойдете ли тогава? "Ще дойдем", казват... Е, и какво като съм загрижен, какво от това, че се притеснявам (за себе си и близките, разбира се, изобщо не ми дреме, дали *** ше си строшат главата някъде - дори ще е за добре), след като няма и капчица съдействие и разбиране от страна на органите на реда, които би трябвало да са много по-заинтересовани от мен?
9
0
 
0
 
! Отговори
join7a преди 16 години
Нека,нека тей да пишат да правят филми,да видят ЕС какви *** ни управляват,само че и тогава на станишев ще му е през оная работа кво става в БГ нали той си е добре!
8
0
 
0
 
! Отговори
sawowa преди 16 години
не си прав(а) за средствата-колко пари могат да се отделят само от едно учреждение и то от заплати?За тези деца трябват специални грижи и би трябвало 1 да се грижи за 1-2 такива деца, а те сигурно -1 се грижи за 50-60деца.Съкращаваха персонала за такива домове и за домовете за сираци поради липса на средства за заплати,а да не говорим за храна,медикаменти и други помощни средства,които със сигурност са необходими!!АМИ КАК ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ТЯХ,Катоупавляващите,министерството и етемката обмислят покупка на нови коли!!снощи го съобщиха по новините!!А АКО Е САМО ТОВА.................................????
7
0
 
0
 
! Отговори
Петя Кръстева преди 16 години
Да, този "открит ужас" продължава деситилетия - страшно е !Повечето такива деца просят и проституират ,живеят в нечовешка мизерия...Знам и за друг такъв дом в Северозападна България.Имам контакт с дете /вече жена/ израснала в такъв дом и "осиновена" от семейство педофили в Рим.Преживяла ужаса в България и ужаса в "новото семейство"- оцеляла тук и там тази млада жена живее сама недопускайки никой до себе си....А на въпроса ми какви са мечтите и - тя ми отговори -" Аз отдавна нямам мечти".....

Спонсорирани публикации