Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите

Учениците можело да вземат по два урока в един час след стачката
3 окт 2007 18:11,
465
Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите
Учителите от 118-то училище в София дойдоха с разноцветни перуки и лека маскировка, изразявайки по този нестандартен начин протеста си. Снимка: БГНЕС

От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната.

Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН.

Според Коджабашиева чисто нормативно ваканцията не може да бъде намалена само за определени училища, но там, където учителите не стачкуват може да се направят изключения и да се стигне и до други варианти.

За това са се разбрали днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и началниците на регионалните инспекторати по образование.

Един от вариантите за преструктуриране на учебния процес заради ефективните стачни действия е взимането на два урока в един учебен час, но това трябва да бъде съобразено със спецификата на предмета и възрастта на учениците, каза Коджабашиева.

Възможно е- за да се компенсира неучебният процес, да се намалят дните за спортна дейност, предвидени в графика на съответното училище, както и екскурзиите.

До момента ефективните стачни действия са в рамките на осем дни.

Отново хиляди учители се събраха днес следобед на протестен митинг пред Народния театър "Иван Вазов" в София.

На митинга председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че учителската стачка се подкрепя от Международната организация на труда и Европейската конфедерация на труда.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че Консултативният съвет на КТ “Подкрепа” и КНСБ са решили да бъдат единни в преговорите с министъра на образованието и да не отстъпват пред правителството за 5% от БВП за образование.

КНСБ и КТ Подкрепа оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година. Това обявиха преди протеста на пресконференция лидерите на двата синдиката Константин Тренчев и Желязко Христов.

Двамата бяха категорични, че бизнесът и синдикатите са направили възможното за изпълнение на заложеното в Пакта, но правителството не спазва голяма част от договореностите , а друга част отлага за неопределено време.

Това засяга преди всичко сферата на доходите, реформата в образованието, науката и здравеопазването, както и бюджетната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Пак са те изпуснали от лудницата...!Явно и там липсват хапчета....Ша трябва да се обърнеш към Гайдарски за персонална доставка...но дотогава ризката...нищо че фуражката те стяга, те все с хидроцефалия ви избират...
343
0
 
1
 
! Отговори
LILI преди 16 години
НЕ БИХ МОГЛА ДА ВИ КАЖА БРАТО, ПРОСТО ЗАЩОТО ТИ СИ СЛУГА НА ДЯВОЛА, А ПЪК АЗ ИМАМ ДРУГИ ИДЕАЛИ. НО ВСЕ ПАК ХУБАВО Е, ЧЕ ОЦЕНЯВАТЕ ДАСКАЛЕСКУ И ВСЕ С НЕГО СЕ ОПИТВАТЕ ДА СЕ МЕРИТЕ! СЛАВЕЙ Е И ХУБАВО ПЕЕ..ДОКАТО ВИЕ СТЕ ГАРВАНИ И ГРАЧИТЕ ГРОЗНО ЗЛОВЕЩО...ТРЪПКИ МЕ ПОБИВАТ...ЧАО ДОСТАТЪЧНО ВИ ОТДЕЛИХКОЛЕГИ ДНЕС Е СУПЕР ДЕН И СТАЧКАТА СЕ РАЗРАСТВА!ИМА ПЪРВИ ПРОБИВИ И СИГНАЛИ ЗА УСПЕХ..НО ТОВА СА НОВИНИ ОТ КУХНЯТА! ГОРЕ ГЛАВИТЕ И С ПЕСЕН НАПРЕД!
342
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
На мама златното идиотче!Не мой да изпушваш чеде, да не дойде чичко Доктор и те бодне у срамотята,та да станеш за резил!
341
0
 
1
 
! Отговори
ОТ ПРОИЗВОДСТВЕНИК преди 16 години
БЛАГОДАРЯ,БРАТО, ЧЕ ПОЕ ЩАФЕТАТА.ДАСКАЛЕСКУ МАЙ Е В ДРУГИЯ ФОРУМ,ЧЕ СЕ УПЛАШИ.ТУК ЗДРАВОМИСЛЕЩИТЕ СА МНОГО.А ПЪК ДАСКАЛЕСКУ Е ГЛАСЪТ НА УЧИТЕЛИТЕ,СЛАВЕЙЧЕ СЛАДКОПОЙНО,ОБАЧЕ Е МНОГО ОРИГИНАЛЕН И ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ИМА ПОНЕ ПТИЧИЯ МОЗЪК.ОБАЧЕ КАТО ГЛЕДАМ ИЗ ФОРУМА МНОГО ОТ ДАСКАЛИТЕ СЕ ПИШАТ КАТО "РОДИТЕЛ",ЩО БЕ ХОРА?
340
0
 
1
 
! Отговори
LILI преди 16 години
НЕ СИ ГОТИН ПРОИЗВОДСТВЕНИК,НИКАКВА КАЧЕСТВЕНА ПРОДУКЦИЯ...ША ТА РАЗЖАЛВАТ,НЕ МЕ КЕФИШ ! ШЕСТАК СИ! В КОЙ ОТДЕЛ СИ ,СЛАДУР? ЕТО АКО НА ВСИЧКИ КУКИ ИМ КЪНТЕШЕ ТАКА ПИПЕТО,НЕМА НАДЕЖДА...ЗА СИСТЕМАТА.ВИЖТЕ НАШ ПРОИЗВОДСТВЕНИК- ПИЧ А *** ДРЪНКА НА ПРАЗНО,НЕГРАМОТЕН,НЕОБРАЗОВАН,Е-Е-Е-ЕНТЕЛЕГЕНТЕН ОТВСЯКЪДЕ...СЕ Е....Е.. С ***...ДАЛЕСКО ВЕСКОДОБЪР ДЕН НА ФОРУМА!!!
339
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 16 години
Ченгето спира,иска кеш мама му,от *** мама му,на мама му леля му.....щеми вземат ваканцията ама друг път,могат ли даме хванат за к*ра!дане ги е карал някои да стачкуват,а?парво да вземат даси документират кинтите от частни уроци,и тогава щеги подкрепя хахах!те нстига,че небачкат през лятото и печелят супер добре от тия частни уроци ами и още искат даги ***!че то един полицаи невзима толкова!аи да спират стачката,че уи ние учениците ще стачкуваме против матурите,за тва наи хубаво да нулирват годината,те и без тва вече я прецакаха :)))
338
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Плебса разбира схващането на интелектуалците, че този, който се води от установените морални принципи на червените олигарси и кардинали от ДС, е обречен на живот в мизерия и носи звучното прозвище балък, а този, който е намерил начин да заобиколи закона, без да бъде заловен, е тарикат и затова плебса започва да стачкува или подкрепя стачниците. Те са достатъчно зрели, за да схванат, че Чичо сТани-ШеФ има висше образование , но не е работил никога и няма управленчески опит, и не продавал гевреци на улицата.., а Гоцето има трудов стаж в ДС и получават милиони .от международни комисионни ..Това отдавна е изтрито от паметта на ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ и те с изненада откриват изнасяните факти!Управляващите ни отдавна са преиначили известната пословица: Който учи, той ще сполучи и са я превърнали в: Който учи, СЪС СИГУРНОСТ няма да сполучи./Справка лагерите в Белене и Ловеч/3. Липсата на политически интерес, за излизане от кризата от една страна, е логична последица от високата мотивация да продължи безнаказаното ограбване на труда на милиони хора от България. От друга страна, всеизвестна истина е, че интересите на Олигарси и Народ се разминават драстично. Друга истина, която сме забравили, гласи: Запазване на социалния мир изисква отстъпки ..и повишаване на жизненият стандарт на народа. На днес явно на Управляващите никак не им е интересно да полагат усилия за повишаване на този жизнен стандарт!
337
0
 
1
 
! Отговори
НАРОДЕН ФРОНТ ЗА БЪЛ преди 16 години
Реалност 1: Управляващите са ядосани, изнервени и кресливи, украинец, турчин и царче от незнам къде си, които гледат Българският народ сърдито над очилата си и искат да изваят по-предварително зададен модел бъдещата тухла в стената, която, докато е още мека в зората на Демокрацията, се опитва да се изплъзне изпод костеливите пръсти на жестокия тухлар.Реалност 2: Управляващият от БСП или ДС е човек, който се е посветил да провокира, направлява и насърчава развитието на българските интелектуалци, да открива личности които са готови да изпълняват и реализират определени задачи в интерес на червените олигарси и кардиналите от ДС до пълния интелектуален срив на Българската нация .Реалност 3: Управляващите ни работят само по 1-2 часа на ден. През другото време те са свободни и правят, каквото им душа ще..коли , палатиметресиРеалност 4: Управляващите ни понякога трябва да извършват много други дейности извън Министерски съвет, Президентство, Парламент..(за пълния списък прочетете длъжностната м характеристика на Министър председателя и Президента разбира се ако я намерите.) Ето няколко примера:- Управляващият трябва да проверява как работи плебса за неговите интереси. За проверката са необходими шест работни дни и половина НЕПРЕКЪСНАТО запиване по международни биеналета срещи, изложения.Ето и математическите изчисления:8 милиона неграмотни българи, разделени на учители, лекари, инженери, миньори, горски х ХИКС в каста= милиарди лв. от далавери.- Червените олигарси трябва предварително да потърсят, сътворят, напечатат, разпечатат и размножат тези директиви , което е поне няколкочасов труд, преди да натоварят няколко блюдолизаца да ги сведат до раята. - 25-минутна презентация на урок и после тояга..Мит 1: Учителите са виновни за: 1. Липсата на дисциплина в класната стая;2. Ниската мотивация на учениците;3. Липсата на интерес от страна на учениците;4. Слабите резултати на учениците;5. Употребата на алкохол и наркотици от учениците./ Справка бизнеса се контролира от ДС и групировките създадени по тяхно указание/Реалности 5.:1. В момента не съществуват никакви административни лостове за осигуряване на дисциплина сред плебса. Миньори със страшен външен вид, учители, доктори, горски.. са в СТАЧКА или СТАЧНА ГОТОВНОСТЛъже интелектуалците и блюдолизците се опитват да осигурят дисциплина, но нещата им се изплъзват от контрол, защото има нови личности с каризъм ..повели Българският народ към науката и слънцето , подобно .на ДАНКО!2. Ниската мотивация на Управляващите, да разрешат проблема е обусловена от реалностите в България и продължаващото натрупване на капитали и преразпределение на сверите на влияние..
336
0
 
1
 
! Отговори
Gosho преди 16 години
Ченгето спира,иска кеш мама му,от *** мама му,на мама му леля му.....щеми вземат ваканцията ама друг път,могат ли даме хванат за к*ра!дане ги е карал някои да стачкуват,а?парво да вземат даси документират кинтите от частни уроци,и тогава щеги подкрепя хахах!те нстига,че небачкат през лятото и печелят супер добре от тия частни уроци ами и още искат даги ***!че то един полицаи невзима толкова!аи да спират стачката,че уи ние учениците ще стачкуваме против матурите,за тва наи хубаво да нулирват годината,те и без тва вече я прецакаха :)))
335
0
 
1
 
! Отговори
... преди 16 години
Още няколко години крадене от политици и правосъдна система и ще *** глави!!
334
0
 
1
 
! Отговори
съвестен гражданин преди 16 години
До 326Здравей, Родител!И аз съм родител, ама не лековерен като Вас :)И аз искам от учителите същото, каквото и Вие. Но за разлика от мен, Вие не сте наясно, че и 10 пъти да им увеличат заплатите на учителите, те няма да подобрят съществено работата си поради субективни причини (ограничения). А по време на час ще си мислят как, къде и защо да си харчат парите, и изобщо докога ще си губят ценното време с някакви си деца...(и между впрочем - не съм ченге)
333
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Ам... исках и да ви питам аз едно нещо.... КАТО НЕ ИСКАТЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО... ТЕЗИ МИНИСТРИ.... ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ КАТО ЦЯЛО... еми аз да ви питам : "ЩО ГЛАСУВАШ БРЕ НАРОДЕ" ?!Не ви харесва БСП-то, еми не гласуваш за тях.Не ви харесва НДСВ-то, еми и ЗА ТЯХ НЕ ГЛАСУВАШ.Мразите ДСБ, ама то уж "ТУРКСА" партия... ама БЪГАРИ ГИ КАЧВАТ НА ВЛАСТ.И СЛАВНИЯ И ГОЛЕМИЯ ГЕРОЙ... Г-н. Кмета - Бойко Борисов... еми той да не би да е по напред ? Бивша охрана на Тодор Живков (да ви припомням ли "героя" от вашето време, какво му беше управлението ? )Хубаво... пари искате, ясно... ЕМИ И АЗ ИСКАМ !Ни се КОПАТ ни се ПАСАТ ни се БЕРАТ. Както вече се исказах, като не ви харесва, малко по вдясно от там дето стачкувате е минст. по заетоста ;)Се ще се намери да преподава някой за тия пари, спокойно... нали знаете "Балъци докато има... тарикатите ще живят " .
332
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Да пиша ги с грешки, но причината беше 1во защото беше леко късничко и второ... ами свикнал съм да пиша на Латиница на компютъра :)Не за друго ! Но иначе мерси за похвалата и критиката ;)Бях активен снощи, само с 1 човек не със всички ви :)
331
0
 
1
 
! Отговори
ОТ ПРОИЗВОДСТВЕНИК преди 16 години
ГОТИН СИ ДАСКАЛЕСКУ,КЕФИШ МЕ ОТВСЯКЪДЕ.ДАСКАЛ СИ ПО КАКВО,СЛАДУР? ЕТО АКО НА ВСИЧКИ ДАСКАЛИ ИМ СЕЧЕШЕ ТАКА ПИПЕТО,ИМА НАДЕЖДА...ЗА СИСТЕМАТА.ДОБЪР ДЕН НА ФОРУМА!!!ВИЖТЕ НАШ ДАСКАЛЕСКУ-ГОТИН ПИЧ,ГРАМОТЕН,ОБРАЗОВАН,Е-Е-Е-ЕНТЕЛЕГЕНТЕН ОТВСЯКЪДЕ...
330
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
На всички ни е ясно , че доносниците и манипулаторите като тебе са такива , каквито винаги са били . Добре , а твоите колеги , които една мутра не са опандизили , как ще ги оценяваме , *** с *** ?
329
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Електронните манипулатори посмениха тактиката . Сега не плачат колко са богати детските учителки от частните уроци , а пуснат 10 поста на Драгостинов и други *** , пълни с обиди и псувни , после , след ответната рекация , някоя невинна , родителка изплаче , колко пошли са учителите , и не заслужават повишение на заплатите . Ама колко пъти да повтарям ? Тъпите фенове на Слави и чалгарките не са в интернет , не можете да им влияете по този начин . Вашите хора след 17 часа шляпат карти пред блоковете , там отидете да ги настройвате , не тук .
328
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Той просто има кофти живот последно време.Сигурно в 4ти клас са му са се карали доста =/
327
0
 
1
 
! Отговори
От ядосания преди 16 години
Омръзна ми да повтарям на ...сладури.Повторението е майка на знанието,и баща на ...знаете какво.ДОКАТО ИМА НАИВНИЦИ КАТО ВАС ЩЕ ИМА ЛИХВАРИ И РЕКЕТЬОРИ...317-НЕ РАЗЧИТАЙ НА НЯКОЙ,ЧЕ ЩЕ МУ ДАДЕ МОРАЛ И ВЪЗПИТАНИЕ ИЛИ ДУХ НА ТВОЕТО ДЕТЕ.ГОРДЕЙ СЕ САМО СЪС СЕБЕ СИ ,ТИ СИ ПО-ЦЕННА ЗА ДЕТЕТО СИ ОТБЕЗСМИСЛИЕТО НА КОЕТО ГО УЧАТ,ЩОТО ЯВНО НЕ СИ ПРОЧЕЛА УЧЕБНИЦИТЕ МУ.320-ГОСПОЖО,ВЪРЖЕТЕ НА ПЕТКАНЧО ПИОНЕРСКА ВРАТОВРЪЗКА...ВСЕКИ МОЖЕ ДА РАБОТИ С УМНИ И ДОБРИ ДЕЦА.ТАКА ЧЕ ПОЛОВИНАТА ДАСКАЛИ ВЪН!!314-ГОСПОЖО,ВЪЗПИТАНИ БЯХА ДЕДИТЕ НИ...НИЕ НЕ СМЕ .НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ.ТРЪГНАЛИ СТЕ НЕ СРЕЩУ КОГОТО ТРЯБВА.ДЪРЖАВАТА ВИ ПРИКРИВАШЕ 18 ГОД. КОЛКО СТЕ МЪРЗЕЛИВИ И НЕКАДЪРНИ.ОТРЯЗОХТЕ КЛОНА НА КОЙТЕ СЕ ЛЮШКАХТЕ ВЕСЕЛО И ИГРИВО...КАТО НЯМА ЗА ТЯХ /МОН/ НЯМА ДА ИМА И ЗА ВАС.ПАК ЩЕ СТЕ НА УЛИЦАТА АМА КАТО СЪКРАТЕНИ...АМА ХАК ВИ Е ,ЗАДЕТО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ НАРОДА КОЛКО СТЕ РАБОТНИ.А ПЪК СИНДИКАТИТЕ ИЗОБЩО НЕ ГИ Е ЕНЯ ЗА ВАС..ТАМ ИГРАТА Е ДРУГА,АМА ВИЕ ПАК НЕ РАЗБРАХТЕ.ЖАЛКА,ЖАЛКА КАРТИНКА СТЕ.
326
0
 
1
 
! Отговори
родител преди 16 години
"съвестен гражданин" - явно е поредното ченге, което продължава да работи за комунистите и мечтае за "светлото" социалистическо бъдеще...Предлага методи, коита действаха по времето на Живков и които разсипаха България.... И е ясно, че никога не е заставал очи в очи срещу 20-тина деца и да работи с тях... Жалко, че има още такива ***... Аз искам учителят, който застава пред децата ми да не мисли как ще нахрани и облече децата си, а да мисли за проблемите и тревогите на моите деца и да им помага!!!
325
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
На мама златното идиотче!Не мой чеде да драсколявиш шамотии и дивотии из ***,че ще те избуха чичко ти Веско!