Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите

Учениците можело да вземат по два урока в един час след стачката
3 окт 2007 18:11,
465
Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите
Учителите от 118-то училище в София дойдоха с разноцветни перуки и лека маскировка, изразявайки по този нестандартен начин протеста си. Снимка: БГНЕС

От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната.

Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН.

Според Коджабашиева чисто нормативно ваканцията не може да бъде намалена само за определени училища, но там, където учителите не стачкуват може да се направят изключения и да се стигне и до други варианти.

За това са се разбрали днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и началниците на регионалните инспекторати по образование.

Един от вариантите за преструктуриране на учебния процес заради ефективните стачни действия е взимането на два урока в един учебен час, но това трябва да бъде съобразено със спецификата на предмета и възрастта на учениците, каза Коджабашиева.

Възможно е- за да се компенсира неучебният процес, да се намалят дните за спортна дейност, предвидени в графика на съответното училище, както и екскурзиите.

До момента ефективните стачни действия са в рамките на осем дни.

Отново хиляди учители се събраха днес следобед на протестен митинг пред Народния театър "Иван Вазов" в София.

На митинга председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че учителската стачка се подкрепя от Международната организация на труда и Европейската конфедерация на труда.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че Консултативният съвет на КТ “Подкрепа” и КНСБ са решили да бъдат единни в преговорите с министъра на образованието и да не отстъпват пред правителството за 5% от БВП за образование.

КНСБ и КТ Подкрепа оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година. Това обявиха преди протеста на пресконференция лидерите на двата синдиката Константин Тренчев и Желязко Христов.

Двамата бяха категорични, че бизнесът и синдикатите са направили възможното за изпълнение на заложеното в Пакта, но правителството не спазва голяма част от договореностите , а друга част отлага за неопределено време.

Това засяга преди всичко сферата на доходите, реформата в образованието, науката и здравеопазването, както и бюджетната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
0
 
1
 
! Отговори
sas преди 16 години
Даскалеску знае всичко!!!Даскалеску може всичко!!!Даскалеску е поет!!!Даскалеску е космическият разум!!!Българското учителство има едно име- ДАСКАЛЕСКУ!!!!!!!!!!!!!!И се гордее с него!!!!:)))))))))))
363
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
На крадците , или на мизерниците ?
362
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Ееее....айде сега... тъкмо ми стана интересно... ако не си забелязъл съм активен преди да почне стачката ;)Демократична държава... Демокрация.... май свободно слово имаше ;)И съшо така.. и аз съм от ЕДНАТА СТРАНА. Аз съм един от тези, които не са на "работа" (в училище) заради стачкуващи :0
361
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
послушай Ядосания , не ни чети повече . Ти си младеж , имаш мнение , което не ми харесва , но което добре и аргументирано( според тинейджърските критерии) отстояваш . Но влизаш във филм , който не е твой . Тука , от една страна , са едни хора , които отстояват своето достойно съществуване . От другата страна са хора - еничари , платени *** на една крайно гадна олигархия , която като зараза е съсипала всичко до което се е докоснала , и продължава да съсипва . Използват се изрази , не от най-лицеприятните , и мисля , че за сега не ти е нужно да наливаш вода в нечия мелница . Бъди здрав ! :-)
360
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Е браво бре... а обясни ми.... ЗАЩО МИ ИЗТРИ ПОСТА ?
359
0
 
1
 
! Отговори
Петров преди 16 години
Ще си позволя да ти дам един съвет, вземи нещо успокоително, защото наистина имаш проблем с нервите.!Тази злоба и омраза, която струи от теб те разяжда вътрешно и ще те унищожи! Какво са ти виновни учителите, че изливаш цялата ненавист към самия себе си върху тях? Такива нереализирани и никому ненужни хорица като теб винаги е имало и ще има, но добре, че все още съществуват умни и трезвомислещи хора, които застават зад интелигенцията на България и напълно я подкрепят . Призовавам всички родители да застанат зад техните учители и да ги подкрепят в този толкова важен за тях момент. Те са хората,от които зависи бъдещето на нашите деца.Бъдете до тях!!!! С уважение :Петров, родител на деца,които обичат и уважават своите учители
358
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Допуснах грешки... но така е когато човек бърза ;)
357
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Окей, бате... разбрах те спокойно :) Няма нужда по 3-4ри пъти да го постваш :)Приема се... но само да ти кажа, че въспитанието не ми е от учителите. От тях съм получил 50 % от нещата, които знам сега.В началото до 4ти клас ни въспитваха... след 4ти клас.. давай само по предмета, а колко се учеше ;)50 % от знанията съм си ги научавал САМ ! Защо ли ? Защото един преподавател (НЯКОЙ ! ПОВТАРЯМ, НЯКОЙ ! ) няма да седне да ми обяснява нещо по подробно... защо ли ? Има друг час. Окей, а после ? Имам работа... еми извинявам се за израза и ще захвърля въспитанието АМА ДА ГО ***... НА КАКВО МЕ НАУЧИХТЕ БЕ ? Да пиша ли ?!?!? Не леля ми ме научи да пиша ! Да говория ли ? Не майка ми ме научи да говоря ! Да съм човек в обществото ли ? САМ СЕ НАУЧИХ, като гледам тълпа от зверове седят и викат ДАЙ ДАЙ ДАЙ ! абе хубаво бе.. пак ли да пиша ако дадът на Учителите... еми пенсионери,медици,пътища,домове за сираци, гори и води, екото, ***, които само въпросните протестиращи на ДЕН изхвърлят по 1 тон .... абе я гледайте реално на нещата бре.. вие какво по 6 милиона на месец ли искате ? Това ли искате... еми няма да ви го дадът ;)
356
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Ядосания ще се успокои , когато му свърши наряда . После ще предаде разпечатката , ще го погалят зад ушите , и ще отиде да си глода кокала . Всички кучета така правят . :-)
355
0
 
1
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 16 години
ИЗВИНЯВАЙ,УВАЖАВАМ ТВОЕТО МНЕНИЕ,ЗАЩОТО ТЕ ПРОЧЕТОХ ОТНАЧАЛО ДО КРАЙ.ПРОСТО НЯКАК СИ НЕ МИ ИЗЛЕЗЕ ЗАГЛАВИЕТО,КОЕТО Е "ХРОНИКА НА ДЕНЯ".ПОНЕЖЕ СЪМ СИ ВКЪЩИ ЦЯЛ ДЕН И АЗ СИ ЗАГУБИХ ВРЕМЕТО ДА СПОРЯ С УЧИТЕЛИ.И НАИСТИНА СЪМ ЯДОСАН,ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ИМАТ УЖАСЕН РЕЧНИК...А НЕ БИВА,ТЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ЗДРАВА ПСИХИКА,КАК ТОГАВА СЕ СПРАВЯТ С ВАС?!ТВЪРДЯТ ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ НЕ СИ ГЛЕДАТ ДЕЦАТА.ТИ ОБАЧЕ СИ ДОКАЗАТЕЛСТВО НА ОБРАТНОТО.НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕШ ,НО ЩЕ ТИ РАЗКАЖА ЕДИН ОСТАРЯЛ ВИЦ:"ДВАМА *** СПИРАТ ДО НЕЩО КАФЯВО.ЕДИНИЯ ГО ПИПА:-М М ,ПРИЛИЧА МИ НА ***.ВТОРИЯ ГО ПОМИРИСВА:-М М,И НА МЕН МИ ПРИЛИЧА НА ЛАЙНОПЪРВИА ГО ОРИТВА:- И НА ВКУС Е КАТО ***.ДВАМАТА ОТДЪХВАТ:-ОХ,ДОБРЕ ЧЕ НЕ ГО НАСТЪПИХМЕ..."ТАКА,ЧЕ КОМЕНТАРА МИ Е НАСОЧЕН КЪМ ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ,ЗАЩОТО ТЕ СЕ ДЪРЖАТ ***.ИМАМ ПРЕТЕНЦИИ,ЧЕ ПИША НА ДОСТА ДОБЪР И ГРАМОТЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,ЗАЩОТО ЕДНО ВРЕМЕ УЧИТЕЛИТЕ БЯХА КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ОТ ДНЕШНИТЕ,И РАБОТЕХА ЗА МНОГО,МНОГО ПО-МАЛКО ПАРИ...УСПЕХ ВЪВ ВСИЧКО ТИ ЖЕЛАЯ,И НАЙ-ДОБРЕ СПРИ ДА НИ ЧЕТЕШ...
354
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
станаха ПРОИЗОДСТВЕНИЦИ ? Имам си нов фен , или по-точно нов ник на стар приятел ? Значи , по какво се познава еничаря , безпогрешно . Ето - може да се прави на всякакъв - на откаченяк , на производственик , на родител(ка) , на ученик , на..... безброй са , даже един се беше направил на Даскалеску , но никога няма да му се прекърши пръста да напише поне една истина за господарите си - че са некадърни , крадливи , примитивни , долни , подли . Никога не може . Та не ги взимаме много насериозно . Аз , и да съм *** , *** , необразован ( без Симеоново ) , но пиша това , което мисля . А еничаря е кьопек(куче) , той няма право на собствено мнение , мнението му се задава от по-голям кьопек от него . Не , че им пречи , де , даже им харесва . Иначе , мерси на истинските хора в тоя форум , за ласкавите думи :-) Нямате на представа , колко ми е приятно да ги прочета :-) Благодаря :-)
353
0
 
1
 
! Отговори
Караиванова преди 16 години
Абе господин Ядосан, защо не си напишете името? Мерси за съвета, но нямам нужда от него, защото аз освен родител съм и бивш учител и имам претенции да съм малко по компетентна от Вас по въпросите на образованието и ще Ви кажа за Ваше сведение, че ако имате някакви претенции по отношение на учебниците и учебното съдържание обърнрте се към господин министъряа и господата експерти в министерството, защото не учителите ги съставят.А като учителките учат децата на безмислие дръжте си ги у вас и си ги учете сам, но едва ли ще ги изтърпите и един час. Затова недоволствате сега, защото ги няма безплатните гледачки. Скъпи родители, не се поддавайте на провокации и мислете трезво. Застанете зад вашите учители и ги подкрепете, защото това, което правят го правят за нашите деца. Ако искате да ги учат унизени и бедни хора продължавайте да плюете. но аз съм сигурана ,
352
0
 
1
 
! Отговори
родител и учител преди 16 години
Марти,следобед предупредих ЯДОСАНИЯ да се успокои,защото бях загрижена за здравето му,обаче гледам,че са минали почти 5 часа оттогава и той все още си е ядосан.Този явно не знае,че всички болести идват от подобни негативни състояния.Със сигурност организмът му е толкова затлачен от собствените му черни и злобни мисли,че вече му се отразява и на четенето.Между другото,Марти,единият ми син също е в 12 клас.ОБРЪЩАМ СЕ СЕГА КЪМ ЯДОСАНИЯ:Виж какво,бе,момко!Когато Радой Ралин/лека му пръст/е писал за пръдливите и завистливи мискини,е имал предвид точно,ама точно такива шамандури като тебе.Ей,отровата ти може да убие едно котило пепелянки!
351
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Плебса разбира схващането на интелектуалците, че този, който се води от установените морални принципи на червените олигарси и кардинали от ДС, е обречен на живот в мизерия и носи звучното прозвище балък, а този, който е намерил начин да заобиколи закона, без да бъде заловен, е тарикат и затова плебса започва да стачкува или подкрепя стачниците. Те са достатъчно зрели, за да схванат, че Чичо сТани-ШеФ има висше образование , но не е работил никога и няма управленчески опит, и не продавал гевреци на улицата.., а Гоцето има трудов стаж в ДС и получават милиони .от международни комисионни ..Това отдавна е изтрито от паметта на ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ и те с изненада откриват изнасяните факти!Управляващите ни отдавна са преиначили известната пословица: Който учи, той ще сполучи и са я превърнали в: Който учи, СЪС СИГУРНОСТ няма да сполучи./Справка лагерите в Белене и Ловеч/3. Липсата на политически интерес, за излизане от кризата от една страна, е логична последица от високата мотивация да продължи безнаказаното ограбване на труда на милиони хора от България. От друга страна, всеизвестна истина е, че интересите на Олигарси и Народ се разминават драстично. Друга истина, която сме забравили, гласи: Запазване на социалния мир изисква отстъпки ..и повишаване на жизненият стандарт на народа. На днес явно на Управляващите никак не им е интересно да полагат усилия за повишаване на този жизнен стандарт!
350
0
 
1
 
! Отговори
НАРОДЕН ФРОНТ ЗА БЪЛ преди 16 години
Реалност 1: Управляващите са ядосани, изнервени и кресливи, украинец, турчин и царче от незнам къде си, които гледат Българският народ сърдито над очилата си и искат да изваят по-предварително зададен модел бъдещата тухла в стената, която, докато е още мека в зората на Демокрацията, се опитва да се изплъзне изпод костеливите пръсти на жестокия тухлар.Реалност 2: Управляващият от БСП или ДС е човек, който се е посветил да провокира, направлява и насърчава развитието на българските интелектуалци, да открива личности които са готови да изпълняват и реализират определени задачи в интерес на червените олигарси и кардиналите от ДС до пълния интелектуален срив на Българската нация .Реалност 3: Управляващите ни работят само по 1-2 часа на ден. През другото време те са свободни и правят, каквото им душа ще..коли , палатиметресиРеалност 4: Управляващите ни понякога трябва да извършват много други дейности извън Министерски съвет, Президентство, Парламент..(за пълния списък прочетете длъжностната м характеристика на Министър председателя и Президента разбира се ако я намерите.) Ето няколко примера:- Управляващият трябва да проверява как работи плебса за неговите интереси. За проверката са необходими шест работни дни и половина НЕПРЕКЪСНАТО запиване по международни биеналета срещи, изложения.Ето и математическите изчисления:8 милиона неграмотни българи, разделени на учители, лекари, инженери, миньори, горски х ХИКС в каста= милиарди лв. от далавери.- Червените олигарси трябва предварително да потърсят, сътворят, напечатат, разпечатат и размножат тези директиви , което е поне няколкочасов труд, преди да натоварят няколко блюдолизаца да ги сведат до раята. - 25-минутна презентация на урок и после тояга..Мит 1: Учителите са виновни за: 1. Липсата на дисциплина в класната стая;2. Ниската мотивация на учениците;3. Липсата на интерес от страна на учениците;4. Слабите резултати на учениците;5. Употребата на алкохол и наркотици от учениците./ Справка бизнеса се контролира от ДС и групировките създадени по тяхно указание/Реалности 5.:1. В момента не съществуват никакви административни лостове за осигуряване на дисциплина сред плебса. Миньори със страшен външен вид, учители, доктори, горски.. са в СТАЧКА или СТАЧНА ГОТОВНОСТЛъже интелектуалците и блюдолизците се опитват да осигурят дисциплина, но нещата им се изплъзват от контрол, защото има нови личности с каризъм ..повели Българският народ към науката и слънцето , подобно .на ДАНКО!2. Ниската мотивация на Управляващите, да разрешат проблема е обусловена от реалностите в България и продължаващото натрупване на капитали и преразпределение на сверите на влияние..
349
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Да... да... ние ще затапяваме, те заплати няма да видят... еми то я ми кажи.. ако ви вдигнат заплатите, ще започнете ли да преподавате на ниво ? Ха... дълбоко се съмнявам :)Както вече казах и излязохме на глава с едно момче ( Г-н. Димов) 80 % ще намажат покрай 20 % качествени учители ;)
348
0
 
1
 
! Отговори
мене преди 16 години
Четете внимателно,няма да повтарям!ВСЕКИ ЧОВЕК В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 5 МИНУТИ ДНЕВНО Е ПЪЛЕН ***.ВАЖНОТО Е ДА НЕ НАДВИШАВА ТОЗИ ПРЕДЕЛ.Обаче всички,плюещи българските учители,многократно надвишават петте минути и буквално от тях извира простотията!Много психически болен народ има в тази България,бе!И как няма да има като доста правителства се погрижиха за това!Следователно всички,бълващи злост и омраза към учителите,от утре/5 октомври/немедлено да се вдигнат на стачка против тези,които ги увредиха психически!Това се отнася до любимият ми ДРАГОСТИНОВ,ПРОИЗВОДСТВЕНИКА,САС И НЯКОЛКО РАЗОЧАРОВАНИ РОДИТЕЛИ,които се държат като ощипани госпожици,защото видите ли,учителите и те можели да се държат арогантно и невъзпитано.Да,моментът е такъв,че ако гледат отново с топъл кравешки поглед,не само че няма да им повишат заплатите,ами и вашите деца ще продължат да учат в същия батак,наречен българско образование.Я СЕ ЗАСРАМЕТЕ,БЕ,ПОПЛЮВКОВЦИ!!!
347
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 16 години
Ами... само ми кажи.. кога ще почнеш да четеш бре ЯДОСАН ? Каде съм споменал, че съм учител ? Ти или си глупавичък или не четеш какво съм писал ? Аз съм сигурен, че точно 3 изречения си прочел и те са 1вото някаде в средата и в последното...ДВАНАЙСЕТОКЛАСНИК СЪМ - 12 клас 12 graith - 19 години - УЧЕНИК.... STUDENT, Le studiente... на какъв език го искаш ? Няма да си правя труда, да ти чета поста, защото не си разбрал ;)
346
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
На мама златното идиотче!Ти вече изпуши и комай е по-добре чича ти Веско да те бухне,чеде.Йош,ако се покаеш,може да ти прости.
345
0
 
1
 
! Отговори
Мартин - 12 клас преди 16 години
Хора, не се ли усещате, че "LILI", "ПРОИЗВОДСТВЕНИК" и още няколко човека... ПРОСТО ПИШЕТЕ ЕДНО И СЪЩО ?!Еми... вие нито едната страна, нито другата можете да излезете на глава... вие сте като "диваци", моля да ме извините... ама е така !LILI, си пее нейната песен без да чете ! И само плюе. плюе.... и добре ти като си по грамотна от него... защо в предишните теми, аз 12-токласник ти открих в ЕДИН ПОСТ 9 правовисни и 3 пунктоациони грешки ?Айде и аз не пиша много правилно... окей, мога да ви пиша на латиница, но някой няма да разберат. Просто.. има една мъдрост "НЕ БАРАЙ ТАМ, ДЕТО АПЕ КУЧЕТО", това е отностно тебе.До драгия "ПРОИЗВОДСТВЕНИК".... е извинявам се много... но аз не зацепих НИЩО ПО ТЕМАТА, КОЕТО ДА НАПИСА... :)Нищо лично, но айде давайте по темата. Ако толкова ви харесва да се хулите с другите просто си направете една среща някаде и се "изяжте", или си вземете email-и, skype, icq, msn, или прочие !Просто глупавите постове валят !Аз не съм "ГРАМОТЕН" колкото вас ! Не съм ПО ЗРЯЛ от вас ! Не съм ви на годините... но честно да ви кажа 1... в 7ми клас се "джафкат", като вас :)В 7ми клас !Поздрави и са не ме нападайте и мене, просто споделям мнение, че нищо не правите по темата :)