Даваме 850 млн. лв годишно за частни уроци на децата ни

В една трета от общинските школа на учител се падат по 11 ученици, сочат данни на Института за пазарна икономика
16 окт 2007 13:30,
100
Даваме 850 млн. лв годишно за частни уроци на децата ни
Около 850 млн. лева на година дават родителите за частни уроци, за подготовката на своите деца за влизането им в гимназии и университети. Снимка: БГНЕС
Между 750 и 850 млн. лева на година дават родителите за частни уроци, за подготовката на своите деца за влизането им в гимназии и университети. Това сочат данни на Института за пазарна икономика, предаде репортер на БГНЕС.

Отделянето на тази сума е провокирано от неефективностите в образователната система и недобре формулираната стратегия за развитието на образованието в страната.

В една трета от общинските училища на учител се падат по 11 или по-малко ученици, при средно за развитите страни 15.

Това показва неефективност в образователната система, каза Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

На всеки 100 учители има 43 души непедагогически персонал, като публичните разходи за образование за периода 2001-2006 г. растат средно с 10.3% на година, а общите разходи в бюджета са 8.6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
stanu6esku преди 16 години
ЗАЩО ДА НЕ ОБИКАЛЯМЕ УЧИЛИЩЕТО СИ С ПЛАКАТИ?!ЯНКЕ, КЪДЕ ТИ Е СТАЧНИЯ ФОНД !
58
0
 
0
 
! Отговори
сашо преди 16 години
А учителите в детските градини и началните учители дали зимат по 20 лв на частен урок?! Или...а да! Те не дават частни уроци. Бях забравил! ***!!!!
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе тя работата е ясна. Даскалите претупват през куп за грош материала , за да пълнят гуши след това от частни уроци. На всичкото отгоре скоро ще станат повече от учениците. Е, тогава за какво са им увеличения на заплатите, като те вземат по 20 лева на частно от ученик а ги събират и по няколко на урок - същите тези ученици които би следвало да усвоят материала в училище ?!?
56
0
 
0
 
! Отговори
re преди 16 години
А дали учителите плащат данъци върху получените пари от частните уроци ?
55
0
 
0
 
! Отговори
redordead преди 16 години
аз пък навремето като кандиствах не съм отишъл на нито един урок. Кандиствах с история и ходех в ущилище на СИП или ЗИП, не помня вече по история, на изпита имах 5.50...така, че може и без уроци, важното е желание за усвояване на материала да има!
54
0
 
0
 
! Отговори
Blah преди 16 години
Аз отдавна приключих с уроците. Признавам си, посредствено дете съм, ама ми помогнаха с малко предимство да се нахакам напред. Ефекта си го имаше. Как се разбира, че някой не знае един език, който и ти не знаеш? Много просто. Всички ученици в горен курс на английска гимназия знаят думи от рода на : конски кестен, ряпа, мозъчен мост и мозъчна ***. Просто питаш: Как е а немски ряпа? Ми как е бреза? Ми как е примерно някоя забита риба или зеленчук, дето ти си го срещал в обучението по английски и би трябвало да има еквивалент на немски. Миии...не се знае. Начи даскалицата го знае достатъчно, за да ми го преподава, ама не е профи. Не бъркам уроци с курсове. Точно уроци- 50 лева при светилото от Английската в Пл и влизаш право. Как го знам ли? ми приятелчета се оплакваха. Тая сума беше преди години, сега може да е актуализирала. Биологията и химията си правеха реклама, че дават уроци, а и съучениците си казваха- ми ходя на уроци по химия, по биология, толкоз ми струва. Английски- 15 лева за час и половина в група от 5 деца. Диктовка и проверяване на грешки. Тоя го посещавах, *** бях прекалено добра (така че спрях, да не си хабя парите). А това че няма ефект от уроците...ми нали видях колко генийчета от моя випуск ме гледаха със завист, че бях в английската, а не в някоя "по-реална" гимназия, дето всъщност била по-елитната...Сори, информирана съм за уроците от доста страни. И съм по-дърта, отколкото си мислиш. Кацането на Луната не го помня, но Чалънджър...
53
0
 
0
 
! Отговори
?? преди 16 години
Хубаво! Ти на всички ли ходиш?И като не знаеш езика как разбра,че и госпожата не го знае!Не бъркай уроци с курсове!И един съвет: Ти на 20 ч.у да ходиш ефект няма да има!!!! Не си харчи парите!Осен това частни уроци има само в по-големите градове!Мнението ти по-скоро е манипулативно отколкото компетентно!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Blah преди 16 години
Частни уроци се дават и по история, химия, биология (с назубряне на теми), по английски- в английските гимназии така се прави; по немски, щото като втори език примерно в Пловдивската английска е майка плаче...(здравейте, госпожо! още не го знам гадния ви език, ама и на вас не ви е на ниво:), даже по география има уроци.
51
0
 
0
 
! Отговори
отговарящ преди 16 години
Учителите в България са 96 000, но тук се влючват и тези в детските градини! А тогава децата са повече от1 000 000.Останалата разлика до 150000 заети в образованието са непедагогическия персонал в училищата,тези в инспекторатите,общините/и там има сектори за образование?/ и служителите на МОН.затова не ви излиза бройката1
50
0
 
0
 
! Отговори
?? преди 16 години
Някой прави ли реална сметка,че сумите дадени по-горе са абсолютна измислица!НЕ е възможно да се дават такива пари първо ,защото по тая логика всеки български ученик трябва да ходи на уроци и второ всеки български учител трябва да дава такива. А всички знаем ,че това не е така!Това е поредния опит да се противопоставят хората едни на други!Уроци се дават само по БЕЛ и математика и то не от всички!Ако уважаемият институт включва и курсовете ,които се организират от разни университети или частни школи то тук учителите нямат нищо общо или пък съответните организации си плащат данъци!Неморално е да се пишат такива неща!
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
за тия пари, които им плаща държавата ги разбирам защо е така, и това, което правят за 300 лева е много
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
darjavata za tova pla6ta na u4itelite za da mogat da podgotvqt u4enicite da vlqzat kadeto i da e bilo bez problemi i bez da se nalaga da pla6ta na 4astno
47
0
 
0
 
! Отговори
l преди 16 години
КАТО СА ВИ ПРОСТИ ДЕЦАТА , НЕКА ХОДЯТ НА УРОЦИ, НЕ МОГАТ ЛИ САМИ ДА СЕДНАТ ДА СИ ЧЕТАТ УРОЦИТЕ И СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ГЛАВИ ДА РАЗСЪЖДАВАТ ? ЗАЩО ВЕЧНО НЯКОЙ ЧАКА ДРУГ ДА МУ НАЛИВА ЗНАНИЕТО В ГЛАВАТА ? ЗНАНИЕ НЕ СЕ СИПВА С ЧЕРПАК.ТИЯ ДЕЦА И ПО ФОРУМИТЕ ТУК ПИШАТ, ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ КОЛКО СА НЕГРАМОТНИ.
46
0
 
1
 
! Отговори
една майка,но не учи преди 16 години
Дъщеря ми завърши математическа гимназия и сега вече е студентка.Оценката на изпита в университета и е едно към едно с дипломата й за завършен 12 клас без да съм дала 1 лев за частен урок.Взимането на частни уроци зависи от детето и неговите родители.След като децата ви ги мързи да си научат уроците сами и на вас ви е по-лесно да не ги контролирате-давайте си парите,но не упреквайте учителите за това.Все пак те го правят извън работно време,вместо да се приберат и да си почиват или да отидат с приятели на кафе...Никой не ви кара на сила да ги пращате по частни уроци!Ама пуст снобизъм-детето ми учи в престижно училище или университет....няма значение ,че е насила или пък не е за там...нали трябва да завърши висше образование,че директорските места седят празни...И пази боже България от такива висшисти..
45
0
 
0
 
! Отговори
nqkoi ot nqkade преди 16 години
a we pi4ove az sam u4enik dobre daskalite sta4kuvat,iskat visoki zaplati,nqkoi davat 4astni uroci nqkoi ne,ami q se zamislete horata koito raboqt v bjudjetnata sfera te ne trqbva li da sta4kuvat ,davam primer horata v sistemata na NAP(nacionala agenciq po prihodite)ili dana4noto kakto 6te6e go nari4aite te si skasvat gaza ot ba4kane po 8-9 4asa na den i zimat po 400 lv maks za6to da ne izleznat da sta4kuvat sa6to?verno 4e daskalite zimat malko ama imat vakanciq 3 meseca ako ne i pove4e i kvo prepodavat karat 3-4 4asa i aide na kafence s drugi daskali,i drugoto koeto e po4ti vseki u4itel si pei edni i sa6ti uroci sqka godina vav vsi4ki klasove,ni6to trudno ne vijdam v tva,spored men nai trudnoto na u4itelite e vazpitavaneto i usmirqvaneto na 26 u4enika koeto e naistina trudno ama pove4eto ot tqh ne gi interesuva tva!taka 4e daskalite da ne peqt mn za zaplati 4e v na6ta strana si4ki sa zle....!!Blagodarq za vnimanieto!
44
0
 
1
 
! Отговори
Blah преди 16 години
Ми нека се ходи на частни уроци. Трябва си. Не може в клас с 26 маймуни да се научиш качествено, ако ще даскалът да е магесник. Ако някой ти обърне внимание за 40 мин индивидуално- това се равнява на мнооооого часове блеене на чина. Аз и затова знам английски, а много чеда от елитни гимназии си мислят, че го знаят. Затова и влязох след 7 клас с отлична оценка, а дори и генийчетата от даскалото по математика избушиха с четворки. Щото на частните уроци ти дават увереност, а в малкото пловдивско училище в квартала до стадион Академик учителката, уважавана от родителите, имаше навика да ни навиква на "бавноразвиващ се", "пише-брише" и други гадости. Затова влязох с отлична оценка, щото ме научиха как на изпита да напиша бързо и ефективно една тема по литература според изискванията. Освен това съм нарцис и разцъфтях под вниманието, което ми отделиха частните учители. Гъзарийка си беше, а и не е чак толкоз много пари (освен ако Сулева от пловдивската английска още не скубе децата:). Частен ученик- звучи зверски гъзарско. Нека да си ги има уроците. Готино е.
43
0
 
0
 
! Отговори
darko преди 16 години
Г-жа Светла Костадинова пак се е изказала неподготвена в стремежа си да угоди на министерството . Докото има такива слънчогледи да изнасят неверни данни -образованието няма да върви напред. Програмите за обучение се спускат и одобряват от министерството на просветата ,учебниците се одобряват пак от тях . По така заложените програми часовете за подготовка на кандидат студенти са за среден 3. Просто няма достатачно часове за да се мине целия материал . А пък и децата вместо свободно избираеми предмети математика и български език си избират физическо . После аз това не съм го взел не са ми го обяснили .За 4-6 часа математика на седмица не е възможно да се подготвиш добре за кандидатстудентски испит . С трици маймуни не се ловят....
42
0
 
0
 
! Отговори
до 32 и други преди 16 години
...а все още има хора, които се поддават на общата манипулация.Ами явно учителите в Созопол би трябвало да са щастливци, аз преподавам в друг (по-голям) град, месечно взимам по 280 лв., 13тата заплата е добажка към 12тата и на нейа се слага данък, пари за облекло взех преди 10тина дни - 180 лв ( не са 2 осн.заплати!!!! ) а премиите за празниците са по ок 90 лв. Частни уроци не давам, защото това което съм искала да уча и съм завършила и ми харесва да предавам не се "търси на частно". така че и тези допълнителни пари, за които толкова ни завиждате, като се разделят средно на месец - не ми се събират и 320 лв.....
41
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
неграмотни са и тези,които пишат по форумител и може би учителите са виновни за това,че не са им писали достатъчно двойки! а родителите къде са? те нямат ли отношение към подготовката на детето си? те не знаят ли,че децата им ходат на училище в облекло подходящо за публичен дом- голи кореми,обкичени със странни накити,тотална безвкусица!тези родители не знаят ли,че детето им като срочна оценка има утешителната тройка или се радват на това велико постижение? родители,вижте децата си- те са вашето огледало. малко са случаите,в които детенце не прилича на родител!
40
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 16 години
Майка ми е учителка. Основната и заплата е 416лв., след данъците става някъде към 320. И НЕ ПРЕДАВА ЧАСТНИ УРОЦИ! :) Смятай.