Даваме 850 млн. лв годишно за частни уроци на децата ни

В една трета от общинските школа на учител се падат по 11 ученици, сочат данни на Института за пазарна икономика
16 окт 2007 13:30,
100
Даваме 850 млн. лв годишно за частни уроци на децата ни
Около 850 млн. лева на година дават родителите за частни уроци, за подготовката на своите деца за влизането им в гимназии и университети. Снимка: БГНЕС
Между 750 и 850 млн. лева на година дават родителите за частни уроци, за подготовката на своите деца за влизането им в гимназии и университети. Това сочат данни на Института за пазарна икономика, предаде репортер на БГНЕС.

Отделянето на тази сума е провокирано от неефективностите в образователната система и недобре формулираната стратегия за развитието на образованието в страната.

В една трета от общинските училища на учител се падат по 11 или по-малко ученици, при средно за развитите страни 15.

Това показва неефективност в образователната система, каза Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

На всеки 100 учители има 43 души непедагогически персонал, като публичните разходи за образование за периода 2001-2006 г. растат средно с 10.3% на година, а общите разходи в бюджета са 8.6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
ina преди 16 години
ama 4e prostotii pishat ?4astni urozi ? trqbva i da ima takiva, ako nqkoi u4enik ne se spraviq s materiala, no gi davat u4itelite pensioneri,ili bezrabotni, drugite nqmat vreme za 4astni urozi
38
0
 
1
 
! Отговори
Соня 11клас преди 16 години
Моите родители не са плащали !Казаха ми дете ако искаш да не бъдеш като нас учи!Майка ми се прибира скапана вечер от работа, но първото и нещо е да провери как съм учила!Дори и сега не ме оставя на мира!Казва, стачката си е стачка, теб матура те чака, преговаряй материала от другата година, виж как се реават задачите!Мислите ли че ми е леко?Мислите ли че на моята възраст не ми се скита?Да но имам амбиция и супер готини родители, нищо че баща ми е шофьор на такси, а майка ми работи в общината.Даскалите са едни и същи за всички ни , но имам съученици които се трудят и други които идват само за развлечение.
37
0
 
0
 
! Отговори
vdv преди 16 години
Частните уроци не са задължителни. Не изкарвайте учителите виновни затова, че някои от децата не се справят с материала.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
Всички плащаме данаци. когота се говори за заплати навсекаде в света се говори за брутна заплата.
35
0
 
0
 
! Отговори
Ходил 17 год. на учи преди 16 години
Наистина това са около 860-980 лева на дете?!.В статията има още нещо което ме кара да мисля и против учителите.867400 ученика делено на 11 прави 78855 учителя .ТЕ ТОЛКОВА ли са.Говори се че са 150000 май(извинявам се нямам точна информация)Ако искаме да сме ЕВРОПА НЕКА СТНАТ ПО ЕТАПНО 867400 деца делено на 15 учителя равно на 57826.А те май в момента да ги вземем имат 114000.Или двоиното увеличение сами го разбирайте колко е просто.Аз само смятам какво да правя като добре сте ме научили мой БИВШИ УЧИТЕЛИ от времето когато храма на образование не беше битпазар..ИЗВИНЯВАЙТЕ ПАК ТОВА СА САМО СМЕТКИ НА ДОБЪР БИВШ УЧЕНИК.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Давали сме над 850 милиона лева за частни уроци. Чувате ли как манипулират общественато мнение. При 867400 ученика това е по близо 1000 лв. на ученик за частни уроци - от първи до 13 клас - от *** до последният отличник в 13 клас. Каква лъжа!!!!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
I. Ivanov преди 16 години
Има и данъци, сложи ги върху тези 400 лв. и после пак ще си говорим.
32
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Стига сте маниполирали че получавате по 300лв. заплата като средната заплата дори и в Созопол е 400лв. + 13та заплата +2ве минимални заплати за олекло и премий за 24 май и 15 септимври
31
0
 
0
 
! Отговори
ЕДИН преди 16 години
А НА ТЯХ ИМ ТРЯБВАТ 600 МИЛИОНА
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Има много начини за намиране на средства.Защото са МНОГО пътищата по който парите изтичат.Това го знае всеки ,който не е в системата на образованието,а пък тези в системата го знаят още по-добре.Грешката на управляващите е ,че се самозабравят от собствената си алчност и нямат време или не искат да направят промени.Не мога да ги разбера.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не съм дал и една стотинка за частни уроци.Как може да изпратиш детето си на ч.уроци,освен ако е за дисциплина ,която не се изучава в училище?Това значи да признаеш ,че детето ти не може да се справи.А щом е така ,защо изобщо го буташ по уроци.Да не би това да е някаква мода сред родителите и учениците.Моите две деца влязоха където пожелаха ,без да ми похарчат и една стотинка .Трябва да прочета такива статии за да оценя това което имам.
28
0
 
0
 
! Отговори
борец срещу лъжата преди 16 години
Уважаеми автори,може да ви е мъчно,но няма да спрете учителското недоволство.Защото то е насочено точно срещу тези изкривени клишета и щампи ,които натрапвате на обществото.Няма друг начин да се прекършат подобни инсинуации освен стачка до победа.Хора,които обругават учителския труд,трябва да си получат заслуженото.Изглежда за да накараш някой да те уважава,трябва да му пакажеш силата си.Всичко опира до парите и правителствените манипулатори леят помия на воля само и само учителите да бъдат дискредитирани и обезверени.Напразни са усилията ви автори на злобата и дезинформацията.Сигурно сте от института по обработка на общественото съзнание.Не частните уроци изкарват 50-70 хиляди учители на улицата,а срамното отношение към тях,каквото демонстрират и т. н автори.Това трябва да се промени и учителите го осъзнават.Готови са на всичко за да прогонят фалша,злобата ,лицемерието лъжата и самонадеяността,която се дамонстрира от управляващото котило и неговите ***-мекерета-автори.
27
0
 
0
 
! Отговори
Mila преди 16 години
Преди четири години за кандидатстване след 7 клас - уроците бяха като разход 60 лв. седмично - от началото на годината до м.юни 9 месеца по четири седмици по 60 лв.
26
0
 
0
 
! Отговори
R_S преди 16 години
тези пари облагат ли се с данъци
25
0
 
0
 
! Отговори
** преди 16 години
Коя е тази Светла Костадинова и кой и е работадателя?Може би Станишев или Орешарски или е към фирмата на Вълчев? Госпожо аман от прогнози и от прости счетоводители изявяващи се като Микроикономисти! Престанете с финансираните от правителството фантазии! Днес на Блгарският Учител му трябват пари за да издържа семейство и да учи и той своите деца! Оставете си клакьоркските си прогнози и напътствия за тези които Ви финансират и не заблуждавайте обществото в България. Няма кой да Ви повярва! Останете си с безумните хонорари давани Ви за д азаблуждавате и настройвате хората един срещу друг!
24
0
 
0
 
! Отговори
без преди 16 години
Давали сме над 850 милиона лева за частни уроци. Чувате ли как манипулират общественато мнение. При 867400 ученика това е по близо 1000 лв. на ученик за частни уроци - от първи до 13 клас - от *** до последният отличник в 13 клас. Каква лъжа!!!!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Из Нов тълковен речник на българския език издание 16,октомври 2007 г. :Управници егоистични същества, поставящи се над всичко и над всички, които :1. Смятат , че всичко започва от тях /вероятно и сътворението на света /.2. Колкото повече плюят и обругават собствения си НАРОД, толкова повече облаги получават.3. Наричат учителите, които обучават децата ни ***, ***, *** и т.н. /справка форумите в Интернет/.4. Работното време на депутати и министри е многократно по-малко от това на другите професии.5. Платените им отпуски са около 3-4 пъти повече от тези на другите професии.6. Противно на логиката получават букети за благодарност в началото на връчването на мандата , а не в края му.7. Учат на теория българина на морал и саможертва, а на практика жертват народа в името на ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ / справка : Р.Овч`.,Б.Борисов,Кюлевци, Вълчев, С.Сакскуборготски, Доган.../.8. Вечно недоволни от заплащането си търкат кълки в Парламент,мерцедеси и поршета. Правят си разходки до Брюксел, Париж...а държавата им заплаща времето през което се чекнат по пет звездни хотели, яхти, хай клубове, боулинг зали... . Поемат се и разноските за пътни на техните метреси...9. Получават допълнителни доходи от участие в бордове, комисионни от приватизационни сделки, които укриват и не декларират в годишни данъчни декларации.10. Членове на техните семейства участват в един куп бордове. Така всеки месец те си докарват поне по 25 учителски заплати. 11. На учителите, дръзнали да ги призовават да започват да работят , / защото половин месец стачка е на път да провали учебната година/, отговарят Абе я закарай това в Белене бе.Да ходи там да подскачаСправка форумите в Интернет.N 8. - 13:45 анонимен-.в Даваме 850млн... 12. Управниците тръбят наляво и на дясно, че работели за благота на Народа, а в действителност гледат собственият си джоб и се натискат да останат на кацата с мед! Всички хора дръзнали да оспорят техните привилегии биват наричани продажници, ***, *** на опозицията и т.н.
22
0
 
0
 
! Отговори
musovir преди 16 години
да се спрем на идеята за достойния труд:1. Трябва ли учителят да си затваря очите за спокойствието в класната стая. Не би ли трябвало да гони ученика, всяващ смут, да се оплаче на директора или на родителите и да се вземат мерки. Обратното е - учениците биват само леко поглеждани накриво, защото ако бъдат изгонени пада онази необходима бройка единици за да има нужда от преподавател.2. Преподавателят е длъжен да преподава учебния материал и да изсиква познания. Аз работя на отговорна длъжност в частна фирма. Персонала е предимно от млади хора - кой с висше, кой със средно - еднакво неграмотни.3. Живея срещу механотехникума във Варна. Учителите си пробиват път да влязат в училището сред ученици изглеждащи, като бедни деца от гетата, които ни показват по филмите. Освен това пушат цигари, без някой да им направи забележка пред самия вход на училището.Има още толкова много неща, които могат да се напишат. Съгласен съм че на професията Учител трябва да се гледа с уважение. Учителят трябва да е добре възнаграден, уважаван и да всява респект. Господа управляващи - вдигнети им заплатите - и уволнете всеки един от тях който си позволи немърливост спрямо водения процес - обучение и поведението на учениците на територията на училището. Ако не знаете как просто помолете родителите подкрепящи учителската стачка и искания, да ви дават необходимата информация на открити телефони, защото заплатите на тези учители идват от данъците на тези родители.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
и двойно и тройно повече да са.естествено е.никой не е длъжен да обучава децата за 300лв.някой от вас многознайковци би ли си давал зор, ако се подиграват по този начин с труда му.не.така че първо се замислете и после си хабете приказките.а до това, че не са облагаеми е много спорно, защото както фирмите, политиците и вие като физически лица си укривате данъците е нормално и учителите да го правят.не са виновни учителите, а държавата и тези които вземат хиляди да се подиграват с народа и ако някои недоволен се надигне те естествено насъскват всички останали срещу този.в случая учителите.и е много добре за тази държава, че първо се надигнаха учителите, а ние вместо да им броим стотинките трябва да ги последваме.
20
0
 
0
 
! Отговори
Чочо преди 16 години
Интересно колко от тези дето стачкуват, след успешният край на стачката ще бъдат уволнени? Защото май с тази стачка легитимираха съкращенията в сферата на образованието и диферинциалното заплащане - ха да са им честити!