Путин: „welcome” или “go home”?

От една гледна точка Путин не е добре дошъл в България. От друга гледна точка Путин е добре дошъл.
17 яну 2008 14:54,
90
Путин: „welcome” или “go home”?
Мъж протестира срещу посещението на Путин в България. Снимка: БГНЕС

Иван Стамболов, автор в Blog.bg

От една гледна точка Путин не е добре дошъл в България.

Това е гледната точка на хора като мен, на които ще им бъде трудно да гледат трепетно-раболепната физиономия на пернишкия ни президент, която той ще изобрази пред „руския си колега” от името на българския народ, в т.ч. и от мое име.

Впрочем помня как същият този президент, още преди да стане такъв, беше един от противниците на присъединяването на България към НАТО и ЕС.

После кариеризмът и партийната дисциплина го принудиха да надене непонятното за него и упадъчно по същността си евро-атлантическо пардесю, но то и до ден днешен го стяга под рунтавите мишници и не се закопчава на напращелите му работническо-селски гърди.

От друга гледна точка Путин е добре дошъл. Това е гледната точка на пенсионерите с протрити каскети и издайнически зелени чорапи под евтините и, уви!, цивилни панталони.

На тях всяко потрепване на руско знаменце, пък дори да не е онова, любимото, със сърпа и чука, им напомня за времената, когато ги лъжеха, че всички хора са равни, а те с готовност вярваха.

От една гледна точка Путин не е добре дошъл. Това е гледната точка на политиците и икономистите, които се страхуват, че Русия налага нова форма на империализъм на балканите чрез разполагане на своя собствена инфраструктура на териториите на изживяващи се като независими държави, чрез притеснителен външнотърговски дисбаланс и чрез провокиране на ситуации, създаващи локално напрежение като въпроса за Косово.

Това е гледната точка и на хората, които се питат защо България е първата страна, която Путин посещава след скандалните парламентарни избори в страната си и дали не иска просто да направи още една крачка към международната легитимация на властта си, показвайки как го приемат в една страна – членка на ЕС.

От друга гледна точка Путин е добре дошъл. От тази гледна точка разсъждават хората, които се плашат от нарастващото влияние на евробюрокрацията, която се опитва (и често успява) да налага у нас решения, които се разминават или направо противоречат на националните ни интереси.

Те изповядват мъдрото убеждение, че България е достатъчно малка, за да си позволи еднозначна външна политика, и за нея е най-добре да лавира между две големи сили, като плаши едната, че ще й изневери с другата и обратно. Всъщност от тази гледна точка всеки е добре дошъл, пък и няма нищо лошо в това, нали...

Гледните точки към посрещането на Путин ми напомнят на смесените чувства, с които наблюдавам как всеки божи ден в София прииждат стотици нови кандидати да останат в нея и да се размножат тук.

Те задръстват с колите си улиците, паркират ги по тротоарите на старите квартали, за да не плащат за паркинг или за синя зона, ядат мазни пици, крачейки по плочките пред НДК, и после си хвърлят мазните картони на земята – това да не им е дворът на село, че да го вардят чист, я!

Това е Софето, тоест, както казва Дъглас Адамс, НДП (нечий друг проблем). Когато им се допикае, пикаят в храстите. Блъскат се на „Произведено в България”, а като решат да разпуснат, турят костюма с вратовръзката и отиват с децата на Макдоналдс.

Но пък те вливат така необходимата работна ръка в икономиката. Често са добри специалисти и съвестни работници. Печелят тук, но пак тук харчат спечеленото.

В крайна сметка именно те със своята многочисленост и напоритост са една от главните причини цените на имотите в София да растат, а това пък нас ни прави по-богати. Така че нека са добре дошли!

Нека и Путин е добре дошъл, ако от това българите станат по-богати. Но дали ще е така или не, вече не знам от коя гледна точка да преценя.

Иван Стамболов, автор в Blog.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
aSSan ot SELO преди 16 години
Бащицата ПУТНО идва да си инвентира "крепостните" си селяни у Губерния Балхария и тук Руските ДУДУЦИ си пускат мъзгата,както някои други пред Бойко Боклучиев......Славейков-***....
48
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
няма друга на света !!!Тя за Гоце и за Серго Пора , е свещен Граал сега .Те в Русия ще изпратят наште изстрадани пари ,На Путьонин ще се мятат , на врата ще му висят дори .Щото знаят , че от тез парички , ресто ще им върне той ,и доволни ще са всички , до последния копой .Само народа ще го духа , както винаги си е било ,и светът ще ни се смее , но ...каквото си надробим ,туй ще папаме - за добро или за зло .
47
0
 
0
 
! Отговори
ирина преди 16 години
боже мили и това се нарича 21 век,мразите путин,мразите руският народ,мразите други, себе си също...
46
0
 
0
 
! Отговори
Zoorry преди 16 години
Наистина, множество гледни точки. Множество възгледи и смесени чувства. Пъстра картина на един доморасъл капалъ-чарши със страсти, омрази, любови, мисли и разсъждения. Както навсякъде? По-скоро не. Когато в тази картина свободата държи една сергия и вяло продава стокичка, тогава си оставаме. Тук. В собствен сос. А мненията - те са си запазена марка на един български Обломов или Онегин. Но навън е 2008-а...а не 1917-та...
45
0
 
0
 
! Отговори
dinko преди 16 години
НЕ НА ЕДНОЛИЧНИЯ ТЪРГОВЕЦ ПУТИН С 40 МИЛ ЕВРА! Б-Я ИМА СВОЙ ИНТЕРЕСИ НЕ ТЕЗИ НА ПУТИН И МАФИЯТА ОКОЛО НЕГО! НЕ ПРИЕМАМЕ ПОТЪПКВАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И ДЕМОКРАЦИЯТА. В КОЯ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ПРЕЗИДЕНТА ПОСОЧВА СЛЕДВАЩИЯ ПРЕЗИДЕНТ. НЕ ПРЕДЛАГАЙТЕ Б-Я НА ПУТИН КАТО ПОГАЧА. И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ АКО НЕ БЕШЕ КОСТОВ ОЩЕ ЩЯХМЕ ДА КУПУВАМЕ ГАЗТА ОТ МУЛТИГРУП.
44
0
 
0
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 16 години
Не мога да понасям когато лаици като теб които нищо не разбират от Атомна енергетика, още по-малко от Слънчева такава, се произнасят и хвърлят един куп л...а.Имало умрели и болни от рак в Козлодуй, проблем с отпадъците, ниво -2...Ти или си гледал някой трилър или си напълно ***. Защото, за разлика от теб, мои роднини живеят от дълги години в този град и не само живеят, но и работят в АЕЦ-а - нищо от това което си изръсил тук не е истина.От плиткоумни като теб, аман!
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
*** гоу хоум бичи!
42
0
 
0
 
! Отговори
първольет преди 16 години
Ваньооу, никой ни мой ни върна на сьело. Толкуз.
41
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 16 години
Не разбрах връзката между посещението на Путин, Президента, НАТО и Голяяяяма София. Няма граждани и селяни, а възпитани хора и простаци. София е относително голям град и за съжаление простаците са повече, били те граждани или селяни. Не, че Ню Йорк /нали сме американофили/ е малък.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
samonareklite se jurnaliste se skusaha da pluqt po putin dnes
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не ми стана ясно каква точно е връзката между 1 и 2 част на този пост, но ...пък важното е да се пише нали?!?
38
0
 
0
 
! Отговори
miladinov преди 16 години
az pak ni6to ne razbrah ot statiqta, kavi pici kava provinciq 4e i kvo ob6to ima6e putin v slu4aq
37
0
 
0
 
! Отговори
НЕВЕЖА преди 16 години
ЗАЩО ВИНАГИ ОТРИЧАМЕ ВСИЧКО И ВСИЧКИ? КАКВОТО И ДА ГОВОРИМ НАШЕТО МИНАЛО ДОБРО ИЛИ ЛОШО ГО ИМА. И НЕ ТРЯБВА ДА РУШИМ А ДА СЕ ОПИТВАМЕ ДА СЪГРАЖДАМЕ НОВИ НЕЩА. ДА СТЕ ЧУЛИ ЗА ИНДИАНЕЦ НА РЪКОВОДЕН ПОСТ В САЩ А ТЕ НИ ДАВАТ СЪВЕТИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ***. НЕ БЪДЕТЕ КРАЙНИ ЗАЩОТО ЛУТАЙКИ СЕ В ДВАТА КРАЯ ПРОПУСКАМЕ ВРЕМЕ ЗА РАЗВИТИЕ.
36
0
 
0
 
! Отговори
Zlatko- Rom преди 16 години
4e ni trqbva AEC Belene! vseki sredno intiligenten evropeec znae 4e ako se investirat 8-10 milqrda evro v slan4evi paneli, neobhodimi za proizvodstvoto na tok! Ta tezi paneli napalno 6te pokriqt nujdite ot elektroenergiq za cqla BG. i daje 6te ima za prodajba!10milqrda evro- to4no tolkovo kolkoto 6te glatne AEC Belene.Tezi pari 6te se vzemat ot danacite na vseki edin 4ovek, tova pravi okolo 3000evro na glava ot naselenieto! 6te vi gi vzemat i nikoi nqma i da si pomisli da vi pita dali ste saglasni!!!!! Da ne govorim za ekologi4nata opasnost ot eksplataciqta i sahranenieto na qdrenite otpadaci! Malko hora znaqt no v momenta AEC kozlodui ima strahotna radiaciq, i umirat stotici hora ot rak, a da ne govorim 4e nqma nikakav kontrol na qdrenite otpadaci koito se pome6tavat pod samata centrala, i v momenta ima samneniq za razliv na nivo -2, no nqma kak da se proveri tova ne6to!!!!! da vi e 4estit AEC a, az nqma i da si pomislq da stapq ve4e v BG. Opasna strana , i opasno glupavo ov4e naselenie.ps. I ne sam Rom, hahahhah prosto vi proverqvah 6to za komentari 6te ima!
35
0
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 16 години
Отдавна се чувствам като актриса в евтино порно. Давам навсякъде, защото плащат и то малко!
34
0
 
0
 
! Отговори
Delyan преди 16 години
Драги пишещи, (осоенотези, които подкрепят т.нар. протест от 20-ти клошари. Защо се бъркате във вътрешните работо на Русия? Какво ви интересува вас дали там е олигархия, анархия, демокрация, монархия, или каквато и да било форма на управление? Нима смятате, че България може да бъде независима (икономически, политически или енергийно)? Това не е било то времето на Симеон Велики. А и никога няма да стане. Цяла Европа (към която и ние барабар Петко с мъжете) е енергийно зависима от Русия. А и не само Европа. Нас са ни притиснали отвсякъде за АЕЦ-а, за петролопровода, за магистралата и за много други неща. Може би нямаше да е нужно да се строи сега 2-ри АЕЦ, ако същия този протестиращ Командир не се беше съгласил да затворим тази в Кузлодуй. А така или иначе електроцентралата ще се строи. СЪВМЕСТНО Русия-Франция. Два от гигантите в развитието на атомната енергетика. А относно американофилите- не забравяйте, че г-н Буш е два пъти избиран за президент на най- голямата "демокрация" с фалшификация на изборите.
33
0
 
0
 
! Отговори
Delyan преди 16 години
Драги пишещи, (осоенотези, които подкрепят т.нар. протест от 20-ти клошари. Защо се бъркате във вътрешните работо на Русия? Какво ви интересува вас дали там е олигархия, анархия, демокрация, монархия, или каквато и да било форма на управление? Нима смятате, че България може да бъде независима (икономически, политически или енергийно)? Това не е било то времето на Симеон Велики. А и никога няма да стане. Цяла Европа (към която и ние барабар Петко с мъжете) е енергийно зависима от Русия. А и не само Европа. Нас са ни притиснали отвсякъде за АЕЦ-а, за петролопровода, за магистралата и за много други неща. Може би нямаше да е нужно да се строи сега 2-ри АЕЦ, ако същия този протестиращ Командир не се беше съгласил да затворим тази в Кузлодуй. А така или иначе електроцентралата ще се строи. СЪВМЕСТНО Русия-Франция. Два от гигантите в развитието на атомната енергетика. А относно американофилите- не забравяйте, че г-н Буш е два пъти избиран за президент на най- голямата "демокрация" с фалшификация на изборите.
32
0
 
0
 
! Отговори
Delyan преди 16 години
Драги пишещи, (осоенотези, които подкрепят т.нар. протест от 20-ти клошари. Защо се бъркате във вътрешните работо на Русия? Какво ви интересува вас дали там е олигархия, анархия, демокрация, монархия, или каквато и да било форма на управление? Нима смятате, че България може да бъде независима (икономически, политически или енергийно)? Това не е било то времето на Симеон Велики. А и никога няма да стане. Цяла Европа (към която и ние барабар Петко с мъжете) е енергийно зависима от Русия. А и не само Европа. Нас са ни притиснали отвсякъде за АЕЦ-а, за петролопровода, за магистралата и за много други неща. Може би нямаше да е нужно да се строи сега 2-ри АЕЦ, ако същия този протестиращ Командир не се беше съгласил да затворим тази в Кузлодуй. А така или иначе електроцентралата ще се строи. СЪВМЕСТНО Русия-Франция. Два от гигантите в развитието на атомната енергетика. А относно американофилите- не забравяйте, че г-н Буш е два пъти избиран за президент на най- голямата "демокрация" с фалшификация на изборите.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много хора се засягат на тема селянин, но изобщо не могат да разберат за какво говори авторът! Селянин (в преносния смисъл на думата) е не този който е дошъл от провинцията, а този който безогледно цапа и не спазва елементарните права на градското съжителство!
30
0
 
0
 
! Отговори
Morrowind преди 16 години
Една статия, която показва, че отдавна на този сайт не може да се намери статия, в която автора не заема позиция, с която да ангажира читателите. Това вече не е новинарски сайт, а един своеобразен блог. Решил Пенчо да си пише статия и хоп - ето я...А ето кой съм аз:Аз съм от тези, които не нмират нищо лошо в посещението на Путин. Аз съм от тези, които са про-америка и са русофоби, но това пак не пречи Путн да дойде в България. Аз съм от тези, които сега започвт да живеят в България(защото съм млад, а съм от малкото студенти и млади хора, които искат и са избрали да останат тук, въпреки, че отдавна можеше да не сме).Аз съм от тези, които не искат и да имат нищо общо с уникално грозния и занемарен град София, но надали ще имат избор.Но съм и от тези, които автора би нарекъл селяни, защото просто са от провинцията, без да знае, че когато София била по-малко село, от това, кеото е сега - градовете, които още са си трегери на малкото ни останал култура(като Русе, Пловдив, Търново и т.н) са просперирали. Та не е много правилно да наричаш хората селяни, при положение, че тази титла си е твоя по рождение(тук искам да укажа, че не целя да обидя автора, защото не намирам нищо унизително в думата селянин, но ме дразни пренебрежителното му отношение към другите).И за да завърша - аз съм от тези, МНОГОТО, които отделиха малко време тук(А и на други места в нет-а), за да изкажат мнението си.НО, аз съм от тези, МАЛКОТО, които биха го защитили пред много други. Защото в българия има все по-малко хора готови да отстояват позициите си и не чрез статии, не чрез оплюване във форуми и блогове, не чрез заяждане, водещо до разединение, а пред всички. Това ни пречи и да се развиваме нормално като народ и няма как и да се промени, защото българинът е бил храбър, бл е смел и т.н, но това всичко е в минало свършено време. Сега е ерата на страхливците и предателите, времето на смешните дреби хорица на високи позиции. Времето, което именно "братска Русия" ни завеща, а "другарите" комунисти съхраняваха толкова дълго време, за да се стигне и до днес, когато Путин ида в България, за да поддържа агидките си, които и без това му се радват, но се радват още повече, когато някой се озлоби срещ него. Защото това е идеалният момент за още нападки и за още вълни от простотия.Браво!