Путин: „welcome” или “go home”?

От една гледна точка Путин не е добре дошъл в България. От друга гледна точка Путин е добре дошъл.
17 яну 2008 14:54,
90
Путин: „welcome” или “go home”?
Мъж протестира срещу посещението на Путин в България. Снимка: БГНЕС

Иван Стамболов, автор в Blog.bg

От една гледна точка Путин не е добре дошъл в България.

Това е гледната точка на хора като мен, на които ще им бъде трудно да гледат трепетно-раболепната физиономия на пернишкия ни президент, която той ще изобрази пред „руския си колега” от името на българския народ, в т.ч. и от мое име.

Впрочем помня как същият този президент, още преди да стане такъв, беше един от противниците на присъединяването на България към НАТО и ЕС.

После кариеризмът и партийната дисциплина го принудиха да надене непонятното за него и упадъчно по същността си евро-атлантическо пардесю, но то и до ден днешен го стяга под рунтавите мишници и не се закопчава на напращелите му работническо-селски гърди.

От друга гледна точка Путин е добре дошъл. Това е гледната точка на пенсионерите с протрити каскети и издайнически зелени чорапи под евтините и, уви!, цивилни панталони.

На тях всяко потрепване на руско знаменце, пък дори да не е онова, любимото, със сърпа и чука, им напомня за времената, когато ги лъжеха, че всички хора са равни, а те с готовност вярваха.

От една гледна точка Путин не е добре дошъл. Това е гледната точка на политиците и икономистите, които се страхуват, че Русия налага нова форма на империализъм на балканите чрез разполагане на своя собствена инфраструктура на териториите на изживяващи се като независими държави, чрез притеснителен външнотърговски дисбаланс и чрез провокиране на ситуации, създаващи локално напрежение като въпроса за Косово.

Това е гледната точка и на хората, които се питат защо България е първата страна, която Путин посещава след скандалните парламентарни избори в страната си и дали не иска просто да направи още една крачка към международната легитимация на властта си, показвайки как го приемат в една страна – членка на ЕС.

От друга гледна точка Путин е добре дошъл. От тази гледна точка разсъждават хората, които се плашат от нарастващото влияние на евробюрокрацията, която се опитва (и често успява) да налага у нас решения, които се разминават или направо противоречат на националните ни интереси.

Те изповядват мъдрото убеждение, че България е достатъчно малка, за да си позволи еднозначна външна политика, и за нея е най-добре да лавира между две големи сили, като плаши едната, че ще й изневери с другата и обратно. Всъщност от тази гледна точка всеки е добре дошъл, пък и няма нищо лошо в това, нали...

Гледните точки към посрещането на Путин ми напомнят на смесените чувства, с които наблюдавам как всеки божи ден в София прииждат стотици нови кандидати да останат в нея и да се размножат тук.

Те задръстват с колите си улиците, паркират ги по тротоарите на старите квартали, за да не плащат за паркинг или за синя зона, ядат мазни пици, крачейки по плочките пред НДК, и после си хвърлят мазните картони на земята – това да не им е дворът на село, че да го вардят чист, я!

Това е Софето, тоест, както казва Дъглас Адамс, НДП (нечий друг проблем). Когато им се допикае, пикаят в храстите. Блъскат се на „Произведено в България”, а като решат да разпуснат, турят костюма с вратовръзката и отиват с децата на Макдоналдс.

Но пък те вливат така необходимата работна ръка в икономиката. Често са добри специалисти и съвестни работници. Печелят тук, но пак тук харчат спечеленото.

В крайна сметка именно те със своята многочисленост и напоритост са една от главните причини цените на имотите в София да растат, а това пък нас ни прави по-богати. Така че нека са добре дошли!

Нека и Путин е добре дошъл, ако от това българите станат по-богати. Но дали ще е така или не, вече не знам от коя гледна точка да преценя.

Иван Стамболов, автор в Blog.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
тебе кога те пуснаха от психодиспансера?Разхождал си се снощи по пижама и син халат по улиците в явно неадекватно състояние.Уви,така е сега по клиниките лежи се по 10 дни и болен или здрав се изписва.
28
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Я Даскалеску имал глава да мисли.Това си е направо природен феномен.Досега като го чета оставям с убеждение че той мисли с оная си работа или повтаря като папагал това което са казали другите.
27
0
 
0
 
! Отговори
Караславов преди 16 години
Добре е, че новата година започва с посещението на такъв виден държавник като Путин. Да се радваме, че е намерил време и желание да засвидетелства перспективността и важността на двустранните ни отношения.
26
0
 
0
 
! Отговори
Демокрацията не вярв преди 16 години
Тези, дето плюят непрекъснато американците, ако им падне - първи ще отпрашат към Америка....., както беше някога - плюеха по "загниващия империализъм" и лижеха подметките на "дядо Иван", само че децата им първи се уредиха да учат в загниващия Запад и много бързо забравиха откъде дойдоха....Статията е много добре написана, отзивите, разбира се са различни, прочетох от един анонимен, че имаме полза от Русия-много държа да се обоснове обаче за тази полза.Путин и демокрация - са две взаимноизключващи се понятия!!!
25
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
Даскалеску, казва се не `независими` а `несвързани`, което доста подготвя съзнанието и за оценката `неадекватни`,каквато този опус заслужава :)
24
0
 
0
 
! Отговори
k преди 16 години
Интересно есе, уж по злободневната тема за Путин, но и да вмъкнем отново тъпата тема за София срещу провинция, та да сме сигурни в добрата посещаемост и многото коментари. Браво!!!! Много културно, софийско, градско, кореняшко и прочие ЕнтЕлЕгЕнтно!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
е много обективна.Не бива да виним автора,а слабата си интелигентност.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
автора ... горкия , не те ли е срам тука да избиваш някакви комплекси ? там където ти е дадено пространство да напишеш някакво жалко подобие на журналистическа статия, накрая да направиш някакъв опит да дадеш пример за тея "гледни точки". само че примера ти не струва и пукната пара. от "за" и "не" Путин обърна историята на София и провинция. натурален софиянец ... такова животно няма. още преди време имаше статистика, която показваше че едва едва 2% от настоящото население на София е коренно. дълбоко дълбоко се съмнявам ти да си от тях.по темата - това дали Путин ще дойде или няма ... все същото. а не че и можем да му откажем щом е поискал !
21
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
ходи в Русия да живееш , или се присъедини към антуража на руските мутри тука . Така ще имаш истински келепир , а не тая въображаема полза , която никак , ама никак не я чувстваме . Не я чувстваме от високите цени на горивата , не я чувстваеме от високата цена на тока , а най-вече , не я чувстваме заради олигархично-мутренския руски модел на държавата ни , който червените русофили ни наложиха през последните 18 години .Бъди жив и здрав , и или си мисли с главата , а не с *** , или - бегом в России , у Путина .*** с *** .
20
0
 
0
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 16 години
Уважаеми г-н Стамболов,Много е лесно да се пише. Има една друга дума - драскачи. Дали Вие сте един от тях, по мое мнение - да.Защо?1. Разделяте безогледно неселението на две групи по старата максима - Кой не скача е червен. Дали имате това право?2. В тези две категории, мислещите като Вас са "трезвомислещите напредничави поданици на Р България", но който не мисли като Вас задължително е пенсионер или какъвто там го описвате. Впрочем, не знам кое Ви дава право да обиждате пенсионерите в страната ни. Лично аз се чувствам засегнат понеже моите родители са точно такива. Дали са "за" или "против" посещението на Путин е друг въпрос и е право на техния личен избор. Все пак ще Ви посъветвам да не обиждате с леки почуквания по клавиатурата хората, които създадоха икономиката на България оценявана през 1989 г. ( не зная дали сте били роден по това време) на 27млрд. долара и разпродадена от българските политици за 2-3 млрд. - за разликата няма да говорим. Хората които така леко обиждате и принизявате са си заслужили едни достойни старини...В общи линии да си Софист (това не означава да си със Софийска регистрация в личната карта) е лесно и е лесно да се манипулират факти за и против този или онзи. Мога да Ви донеса от 10 кладенеца вода в защита на едната и другата теза. ТОВА НЕ Е ВАЖНО! Кой е Путин и какво прави в Русия е въпрос на вътрешните работи на самата страна, а ако има издевателства - въпрос на международни организации създадени за тази цел.Икономически погледнато, България е зависима от Русия както всяка друга държава в Европа - визирам ползването на ресурси от нефт, природен газ и т.н. Ако не сте учили икономическа география ще Ви запозная със следния факт - няма химичен елемент или природен ресурс в т.ч. и питейната вода дори, от които Русия да не притежава 1/3 от световните залежи.Предстоят и договорки за АЕЦ Белене, която е единствения шанс България след 5-6 години да възстанови енергийния си баланс и т.н.Не намесвайте темата за провинциалисти и столичани - тук се излагате тотално.Не забравяйте, че носите фамилията на един от най-великите Българи - защитавайте я, а не я излагайте!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
I kvo mu e lo6oto na Putin....po-dobre toi,otkolkoto typite amerkanci s tehniq sme6nik Bush
18
0
 
0
 
! Отговори
ben gazara преди 16 години
Po tapa, jalka i nakadarno napisana statia ne sam 4el nikoga:))))4ove4e, ti si sme6en, haide ne pi6i ni6to pove4e prodajna podloga takava, 4e se i narekal "avtor":))))smiah, ako vsi4kite avtori na "dnes.bg" sa takiva nai-dobre da puskat kepencite:)))prodajni palia4ovci:)))
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Кой ни докара? - Който ги избира! Който пък от своя страна е тоя дето простестира и е недоволен, но на ум. Да не говорим за по-старото поколение, което чакаше царя да го оправи...
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ако тая статия е обективна, значи определението за обективност е променено коренно... Е, аз не съм пенсионер, нито съм от провинцията, но съм ЗА с две ръце за Путин и Русия. Претенциите на руснаците не са по-различни от тези на американците. Но от руснаците имаме и полза. Винаги сме имали полза и пак ще имаме. От САЩ - не. Американците ни направиха страна във война, която се води за техни интереси и от която само те имат печалба. И не само това, но платени партийни автори или пък немислещи такива (като Ванката Стамболов) си имат своите начини да повлияят на овцете в държавата и да ги поведат срещу интересите на България, съответно срещу Русия
15
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
есето е от две независими части , но човека си е написал честно каквото мисли .Докато дежурния *** -куката , не мисли .Той си има планово задание да плюе срещу всеки , който си позволява да мисли . Тук хората не трябва да мислят , за да може посредствения пернишки мислител Гоце да изглежда като мисловен титан , а жалкия подъл крадлив сатрап Путин , да изглежда като велик политик . Затова на хора като кукуто им казват *** .А аз бих добавил - платени *** .
14
0
 
0
 
! Отговори
Putin преди 16 години
Putin da lovi gorata i da hodi da si pie vodkata... *** mu
13
0
 
0
 
! Отговори
дон Чичо преди 16 години
Много добре е съчетал посещението на Путин и наплива от диви селендури в столицата.Стилна и хубава статия!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Боже, колко вярно и колко тъжно...За съжаление от досегашните коментари /без да ангажирам никого с мнението си/, никой не е разбрал какво иска да каже автора. Забелязвам в по-младото поколение /до около 30г./ едно незнание по въпроса кой ни докара до това дередже. Незнание умело поддържано от сегашните управници, които са си същите отпреди 10 ноември-комунисти. *** на тоя дето идва. Горко на тая държава с такива млади хора.... п.п. Аз съм от провинцията...
11
0
 
0
 
! Отговори
dim преди 16 години
Загадка за мен е как тази статия е стигнала до темата "Общество". Това значи ли че аз например, ако стана "автор в blog.bg" ще ми публикувате размислите от тоалетната на централно място в сайта ?
10
0
 
0
 
! Отговори
Caboose преди 16 години
Нещо много несвързано ми се вижда написаното дотук. Както каза номер 3 почваме с Путин, а завършваме с провинцията. От написаното май става ясно следното:1. Софиянци (местното туземно население) са високообразовани аристократи, които не искат Путин у нас. Авторът се причислява към тях, доказвайки го с това, че е чел Дъглас Адамс.2. Другите софиянци (простите посткомунистически селски мизерници от провинцията, дето работели за местната "аристокрация") не са чели Дъглас Адамс, но пък за сметка на това славят Путин.Изводът не знам какво е, но явно е нещо много лошо.