Шест от жертвите при пожара във влака вече са разпознати

Съдебните лекари съобщиха имената на шестимата разпознати от пожара във влака София-Кардам
2 мар 2008 16:40,
58
Шест от жертвите при пожара във влака вече са разпознати
Изгорелите вагони. Снимка: Булфото

Съдебните лекари в Плевен съобщиха имената на шестимата разпознати досега от осемте жертви при пожара във влака София-Кардам.

Това са 20-годишната студентка Валерия Желева от Добрич, проф. Рашо Рашев, директор на Националния археологически институт, 25-годишният Даниел Вичев от Добрич, Мая Машева, Стоян Ковачев и Калчо Стефанов, за които не се съобщават повече данни до момента.

Предполага се, че сред жертвите е и друга студентка.

Доцент Петко Лисаев, ръководител на катедра „Съдебна медицина” в Плевен, съобщи, че най-късно до утре ще бъдат идентифицирани и другите две жертви. За разпознаването на останалите две обгорели женски тела близките трябва да предоставят още данни.

Според наблюдаващия прокурор Валери Мирчев, не може да се каже категорично дали има девета жертва на пожара.

Втори ден продължава огледът на изгорелите два вагона, намерени са частици от биологичен материал, но по думите на Мирчев, не е доказано дали това са части от досега намерените тела или от други лица.

Днес в болницата в Червен бряг бяха изписани двама от пострадалите - 66-годишна жена от Добрич и 43-годишен от силистренско село.

Утре се очаква да бъде изписана 22-годишна жена от Добрич. В кардиологията остава 47-годишният служител на Транспортна полиция, който получи инфаркт от видяното по време на пожара във влака.

Траурен черен флаг беше спуснат на сградата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за загиналата при пожара във влака София-Кардам студентка Валерия Желева.

Валерия е била студентка в Химическия факултет на СУ.

Колегите на загиналото момиче възнамеряват да направят мемориално място в памет на Валерия Желева в Химическия факултет.

"Български държавни железници" ЕАД ще окажат пълно съдействие на близките на загиналите пътници и ще поемат всички разходи, свързани с организирането на траурните церемонии, съобщиха от компанията.

Снежина Иванова, началник на Регионалния център за пътнически превози - Плевен, е в постоянна връзка с екипа на патолога от Съдебна медицина - Плевен, д-р Йордан Деков.

За всякакво необходимо съдействие, близките на пътниците, загинали в трагичния инцидент с нощния влак от София за Кардам, могат да се свържат със Снежина Иванова на телефон: 0888 22 87 04.

Разумно е, когато се изясни самоличността на жертвите и причините за инцидента край Червен бряг, правителството по надлежния ред да обяви национален траур, каза президентът Георги Първанов пред журналисти.

Той допълни, че вече е разговарял с премиера Сергей Станишев по този въпрос.

Попитан дали тържествата за Трети март трябва да се отменят, Първанов заяви: "Утвърдената традиция да се отбелязва националния празник не влиза в противоречие с готовността да почетем паметта на жертвите от тази трагедия. Няма съмнение, че отговорността ще бъде изяснена, но трябва първо да се изяснят причините и обстоятелствата, при които стана инцидентът".

По-рано днес близки и служители на "Гражданска защита" издирваха Даниел Вичев около жп линията край Червен бряг. Приятели на 25-годишния Даниел създадоха специална страница в blog.bg (daniel2008.blog.bg), за да помогнат в издирването му.

Те оставиха съобщение, което гласи: „Ако сте видели Даниел във влака, моля, обадете ни се на 058 620 391 или 0888 307 291.“

В редакцията на Dnes.bg се получи писмо от Ивелин Иванов. Той твърди, че е „един от пътниците в злополучния влак София - Кардам, който се запали вечерта на 28.02.2008 г.“

„Пътувах в спалния вагон в кабина номер 2. Бях си легнал и почти задрямал, когато чух някой отвън да крещи „Пожар“. Погледнах си часовника - беше 23.23 часа. Веднага станахме с момчето, което беше над мен - аз бях на най-долното легло, отворих вратата и видях няколко силно паникьосани хора, които бягаха по коридора носейки багажа си. Хората крещяха, че вратите са заключени. Отворих прозореца и погледнах назад - към кушет-вагона. Той гореше наистина, но пламъците бяха само в една от кабините. Хората в коридора на спалния вагон ставаха все повече, но нямаше от къде да излязат, тъй като вратите бяха заключени", пише Ивелин Иванов в писмото си до Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Clever преди 16 години
Да, забравих Лим (да ме прости Господ, мир на праха на ангелчетата) - 04.04.2004 (12 деца) точно преди Великден (11.04.2004).
16
0
 
0
 
! Отговори
zainteresovan преди 16 години
Защо сред хипотезите за инцидентите точно преди големите български празници никой не вижда намесата на терористи: хора, които един ден ще искат "второ Косово" в България. Хора, спомнете си кой от "българските" политици е бил специалист по влаков тероризъм! Всички го познаваме!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
a i Lim be6e predi Velikden
14
0
 
0
 
! Отговори
Clever преди 16 години
Каква е тази прокоба, както много пъти - точно преди голям празник. Страшна трагедия. Спомнете си само през последните години: 21.12.2001 (преди Коледа)- дискотека "Индиго"(7 деца); 27.12.2003 (пак преди Коледа) - база "Индия", Кербала-Ирак(5 български войника); 7.12.2006 (отново преди Коледа) - моста при град Бяла (17 души) и сега - пак. А преди години - Згориград преди Първи май и още много други. Боже, Боже!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
всеки политик иска богобоязливи, благочестиви хора с понятие за чест, но за ръкоплескане, а не участие в управление, където политиците са циници в действията си, е, каква вина има обикновения нормален българин, не участвал в коруптивни практики и дори и неизкушен от злото
12
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 16 години
КОЙ е виновен...ААКОЙ допуска *** банди да нападат влакове....КОЙ допуска да крадът капаци от шахти по шосетата.....КОЙ контролира нарко пазара....КОЙ ни обира всеки ден....КОЙ ни продава всеки ден....а някой управлява ли държавата...???
11
0
 
0
 
! Отговори
Кити преди 16 години
Това е една ужасна трагедия.......... ужасно е това, което се случи...... и то малко преди националния празник.Съгасна съм, че трябва да се обяви национален траур, но трябва първо да изчакаме да бъдат разпознати всички жертви, да не би да погребем някого, който е жив.......... А Трети март просто трява да го отбележим въпреки всичко-това е нашият национален разник, най-светлия му ден и трябва да покажем, че въпреки трудностите продължаваме напред.Ужасно е, че едно от момчетата е цяло да се жени дес.........Това е ужасно, не мога да си представя по-гадно нещо....... Дано не се случи повече на никой друг младоженец.
10
0
 
0
 
! Отговори
Kati преди 16 години
Вратите се заключват за съжаление винаги, заради постоянните набези на крадци. Имало е пътници от спалните вагони останали без багаж и дрехи дори, заради кражби като заспят.За мен вината е в липса на всякаква организация при пожара. И аз съм пътувала многократно с този влак. Еди вагон не е чак толкова голям - ще отнеме 2 мин на шафнера да изтича и отключи всички врати и да почука на всяка кабина, за да събуди пътниците. Вместо това вероятно са се лутали какво да правят, да гасят ли, да се спасяват ли...пълна липса на организация, не са ли обучени тези хора за подобна ситуация?! Щом хората от купето, което се е запалило са се спасили значи всички е можело да се спасят при бърза реакция.
9
0
 
0
 
! Отговори
Elena преди 16 години
Проф. Рашев, почивай в мир! Добър професионалист, добър човек!
8
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
БЛАГОДАРЯ ВИ,от сърце!!!но не виждам от какво бихте могли да се срамувате???!!!от това,че сте ИСТИНСКИ човек ли?!?дори и от статуквото не би трябвало да се срамувате - с повече хора,като ВАС,то много бързо би могло да се обърне в.....друга посока!!!!!!!още веднъж - БЛАГОДАРЯ!!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Дени преди 16 години
Надявам се само загиналите сега да са на по- добро място, а останалото е нелепа трагедия, която е една от многото в нашата държава. Трябва да се обяви траур в тяхна памет, защото те загинаха заради нехайството на Всички НАС.А те са искали само да прекарат празника с роднините си, до колкото знам единото момче е трябвалпо да се жени днес- уви от земята няма как да стори това. Бог да ги прости и прощавайте, защото ние сме виновни спрямо вас, нашето нехайство и незаинтересованост са убийствени.P.S. Защо само се питам е необходимо вратите да се заключват?Дали ако не бяха заключени, хората щяха да се измъкнат по-лесно ? Все въпроси, които със сигурност ще останат без отговор, защото ще бъдат изказани много думи, но някъде там в тишината завинаги ще остане едно- истината и паметта за тези бедни хора.
6
0
 
0
 
! Отговори
Чавдар Кирилов преди 16 години
По-горе съм посочил не ника си, а директно името си, понеже не се срамувам дори от една запетая, която съм написал. Срамувам се само от себе си, че съм част от статуквото...
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И да накаже некадърниците в тази държава ,дето обират и избиват народа си ,тези ,дето живеят само за да крадът този харод!Какъв бе този влак български,от коя година техника балканска прекупена и този смотав персонал ??????????и веселяците подпалили пердето ???????? Всички са виновни, за зачестилите трагедии с хора !
4
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
от дълго време следя форума в dnes.bg и тотално се бях отчаял,че вече НЯМА Х О Р А,в тая наша държава,а само......."хапльовци",вечно мрънкащи,оплакващи се и недоволно мърморещи индивиди,наричащи себе си гордо "българи"!!!жалко че не сте написали я някакъв никнейм,я нещо друго по което да ВИ познае човек,когато друг път напишете нещо във форума,защото си заслужава да ВИ чете човек коментарите!!!!ДА!!! за всичко което сте написал сте изключително прав!!!!!!!НИЕ сме си виновни и за управниците ни (от 20г. насам),и за пътнотранспортните произшествия,и за ***,и за всичко лошо което ни сполетява (защото САМИ си го предизвикваме,с вечният ни негативизъм,бездушие и безхаберие - но сме ВИНАГИ готови,с коментарите си по всички възможни области от живота ни!)!!!моля,най-настоятелно,другият път когато вземате отношение във форума,да се представите по някакъв начин,защото Вашето "изказване" не бива да стои с шрифт "анонимен"!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
да се покаем колективно но вината е конкретна, авария след авария, всяко природно събитие бедствие, несъпричастни ли смесветла им памет на невинните жертви
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не исках да пиша, докато не идентифицират жертвите, за да не погребвам някого, докато е жив. Бог да прости проф. Рашев, когото имах честта да познавам лично, Бог да прости и останалите, загинали по ужасяващ, нелеп и ОБИДЕН начин. Каквито и да са причините за тази нечовешка трагедия, ВИНОВНИ за нея СМЕ всички НИЕ. Политиците си ги раждаме и избираме НИЕ, ръководството на БДЖ не е паднало от Марс, вагоноремонтните работници са наши братя, сестри, роднини или познати, такива са и кондукторите, шафнерите, полицаите, пожарникарите, таксиджиите. НИЕ сме и пътниците, които - да не си кривим душата - нямаме култура и обноски на пътуване, пушим, пием, *** и плюем и на малкото хубаво, което видим... Ужасно е да разберем, че Иван Хаджийски е актуален и днес, описвайки как майка забравя горящото в къщата си свое дете, а спасява коритото, понеже за нея всяка вещ е еднакво ценна.Простете, невинни, вие сте жертви на НАШЕТО безхаберие. Ние сме народ от УБИЙЦИ, понеже търпим, понеже сме овчедушни, понеже сме безразлични... И да не забравяме какво е казал Елин Пелин за всички ни:"И едно глухо неверие се роди между млади и стари. Един злобен ропот се понесе от недоволните души и отчаяните сърца, които почнаха да давят с вино и ракия тъгата и мъката си. Свещеникът, уморен и разочарован, заряза литии и водосвет. В черквата освен жени и старци друг никой не стъпяше. А кръчмите се пълнеха с отчаян и пиян народ. И там сред грозния шум се чуваха и греховни думи: Бог не е милостив не молете му се! Нека като жабите, кога им пресъхне блатото да прокълнем и да умрем."Да се покаем, защото няма безгрешни сред нас...
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Моите съболезнования на близките на загиналите! Най-тежкото е, че повечето са млади хора в разцвета на силите си. Мир на праха им.Чудя се само защо още не е обявен траур... Празниците са си празници, но трябва да уважим паметта на нелепо починалите.