Връщат оценка за поведение, униформи... А бригадите???

Освен това - и без GSM в час
30 апр 2008 09:03,
204
Връщат оценка за поведение, униформи... А бригадите???
"Може и да си отличник, но ако си и калпазинин, преставаш да си отличник". Снимка: БГНЕС

Използването на мобилни телефони в училище по време на час и официални събития ще бъде забранено.

Това съобщи образователният министър Даниел Вълчев пред вестник „24 часа“.

Подготвяла се също така нова система от мерки за затягане на дисциплината след поредицата случаи на насилие.

Сред тях – връщане на оценките за поведение и вътрешните училищни правила с ограничения за облеклото на децата.

Родители и учители заедно трябва да определят вечерен час и размера на джобните, смята още Вълчев.

„Облеклото  е социален ритуал. С него ние заявяваме определени неща – идентификация, принадлежност, отношение, дори протест.

И аз обичам да ходя с дънки, имам и едни скъсани, но не си позволявам да ходя на работа с тях“, споделя още министърът.

Той допълва, че е привърженик на въвеждането на униформи, въпреки че смята за правилно това да стане не по административен път, а с общо съгласие на ръководството на училището и родителите.

„Тази година всяко училище, което пожелае да въведе униформи, ще получи над 50 000 лева“, твърди още министърът.

По думите на Вълчев, елементарните правила на възпитанието изискват, когато човек е в учебен час /независимо в какво качество/, да е с изключен звук на телефона.

„Нямам никакво съмнение, че ползването на телефони в час, както и по време на каквото и да е официално училищно събитие, трябва да бъде забранено“, казва министърът и допълва:

„Често провеждам срещи с учители и директори и нерядко по това време им звънят телефоните. Ако не си се сетил да изключиш звука на телефона си, докато разговаряш с министъра, дали имаш навика да го изключиш в клас? Много се съмнявам“.

Вълчев коментира още, че е „за“ идеята оценката за поведение да бъде върната в употреба.

„Имаме нагласа с новия закон да бъде въведена оценка за поведение, но засега има дискусии какви да са последиците от тази оценка“, добавя той.

По въпроса имало две школи.

Едната смятала, че оценката за поведение може и трябва да влияе върху оценката за знания.

„Тоест, ако си пълен отличник, но имаш намалено поведение, защото си и пълен калпазанин, преставаш да си пълен отличник“, обяснява министърът.

По думите му, хубавото в случая било, че санкцията ще има предупредително-възспиращо действие.

Лошото пък било, че интелектът и знанието не винаги са свързани със спазването на определено поведение.

„Има и луди гении, но това не означава, че странностите в поведението им ги правят по-малко гениални“, заявява Вълчев.

Другата школа пък заставала зад идеята, че детето може да е пълен отличник, но с намалена оценка за поведение.

„Но ако намалената оценка за поведение е единствено нещо като порицание, бих се усъмнил в нейното въздействие“, завършва министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
хлапета,като станете пълнолетни и започнете да си изкарвате сами хляба тогава ще давате мнениядо тогава ще слушате и изпълняватетака е било,така и ще бъде-ОСОБЕННО ОТ ТУК НАТАТЪК !!!!!!
162
1
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
хлапетата да не се обаждате,сега ще видите какво е да се държиш нормално в училище !!!и какво щяло да стане-безредици и протести ли?))))))))това да не е кино,беотдавна трябваше да се сложи на ученическата свободия !!!!като не разбирате от дума ще има тояга-сами си го изпросихте,а дали са съгласни или не с това учениците не е важно-достатъчно време системата им търпя изстъпленията и в училище и на улицатаОня пък смехоран щял да чака Америка да го освобождава от реда..хахахахаха бе,*** тебе в Америка ако те набарат пиян и непълнолетен ще ти скъсат ,бети къде си тръгнал
161
1
 
0
 
! Отговори
Никола Петкански преди 15 години
Аз вече коментирах на страниците на блога си..
160
1
 
0
 
! Отговори
Liptra преди 15 години
Горещо подкрепям това решение и се надявам да не остане само на думи всичко! По мое време, не чак толкова отдавна, имаше униформи, имаше си оценки на поведение, беше доста по-затегнато положение в училищата, но имаше и респект към учители и като цяло към институцията! Това сега на нищо не прилича, обърнаха го на разврат и сбирщина на малолетни престъпници! КОНТРОЛА В УЧИЛИЩАТА ДА СЕ ЗАСИЛИ НА МАКСИМУМ!
159
1
 
0
 
! Отговори
Мартина преди 15 години
А бе вие не сте добре .. кви са тея глъпости .. че чак и оценки за поведение .. олелеле ;dd знаех че възрастните не са добре *** вие прекалявате .. не живеем в времената когато почти всичко е било забранено .. всеки човек има права .. нямате право да налагате правила които само някакви малки проценти от всички ученици са съгласни .. вие си мислите че така ще стане нещо .. най - много да има само безредици и протести .. аз лично съм против и двете .. и мисля че не само аз ..
158
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe moje li da ste tolkova zle vyzrastnite? kakto kaza edno mom4e mn vi e lesno da ni obijdate i da ni obvinqvate za vsi4ko. ama horata sa kazali "pyrvo gledai sebe si, a posle drugite okolo teb". E "veliki" vyzrastni vzemete se poglednete na kakvo prili4ate ,4e psuvate kato karucari , a posle obvinqvaite decata. vie ste primera , a nie sme ogledaloto.zamislete se vie kak trqbva da se dyrjite , posle se izkazvaite i obijdaite.
157
1
 
0
 
! Отговори
нона преди 15 години
СПРЕТЕ ТЪПАТА РЕКЛАМА НА ИДИОТСКИТЕ МАТУРИ по 1-ва програма - това е невероятна демагогия ,тъй като в елитните училища, където учат министерски, депутатски и мафиотски дечица, матурите няма да се рпровеждат и вече всичко звучи като безобразна манипулация, подигравка и някакъв *** експеримент с учениците!
156
1
 
0
 
! Отговори
liberte преди 15 години
Когато Америка НАИСТИНА дойде тука,тогава ще видите КОМУНИЗЪМ и ПОЛИЦЕЙЩИНА!Направо ви е бедна фантазията кво ви чака!
155
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Истинските причини за провала на образователната система не са нито униформите, нито мобилните телефони. Причините са остарели учебни планове, некачествени учебници, написани на неразбираем, псевдонаучен стил немотивирани подари ниското заплащане учители, недостатъчно квалифицирани учители (нищо не се прави за преквалификацията и повишаване на квалификацията), двусменното обучение, което затормозява учебния процес, некомпетентно ръководство, самовлюбен министър и др.Причините за насилие в училище са в цялото ни общество, а не в липсата на униформи и наказания.Когато се нарушава закона на правителствено ниво (Румен Петков) и не следва никакво наказание - какъв пример се дава на подрастващите - че всичко може да се прави безнаказано. Този е най-скорошния пример. Има и други много.Самият Вълчев пряко нарушава закона с провеждането на тазгодишните матури. В закона (май 2006 - по предложение на самия този Вълчев) е казано: матури се провеждат след неколкократно провеждане на втори матури (такова НЕ Е правено); матури се провеждат след изработване на критерии за оценяването им (няма такива и самият Вълчев гордо заявява, че няма и да има - оценките щели да се нагаждат СЛЕД изпита...????).Как има наглостта да иска нещо от децата?В Библията е казано: По делата им ще ги познаете. Какви са му делата на този *** - закононарушение, след закононарушение, никаква организация на учебния процес, никаква компютъризация, никакво съвременно преподаване.Захванал с еотново с пР кампании - униформи, мобилни телефони. Скоро ще стигне и до поставяне на печати по телата на децата.Да не говорим за безумната гавра, която тече в момента в най-гледаното време на всяка телевизия и в нечий болен мозък, може би е реклама за матурите, която по-скоро прилича на реклама за филм на ужасите:Зад всичко стоят пари, пари и пак пари и българската лакомия да лапнеш хонорарчето и да отчетеш работата за свършена без да си направил нищо- ето ги парите, които са лапнали от Европейския съюз за провеждане на матуритеТам пише, че са им дадени близо 4 млн лева за да изработят стандарти за оценяване на матурите. А този *** публично заявява, че такива няма, и предлага да се промени закона, така, че Матурите да се провеждат БЕЗ НИКАКВИ стандарти за оценяване. Че и на българския език посегна заради това.Гнус ме е от него.
154
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Я, дайте малко пояснение. Не става ясно за какво иде реч.Това дело тепърва ли ще се гледа??? 22.05.2008 тепърва идва?
153
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Доколкото си спомням тоя тип на снимката - въпросният Вълчев - забрани православни свещеници да благословят децата в училищата на първия учебен ден, щото имало и други религии??? България никога няма да се оправи без ценностите на православната църква. А тоя посредствен и случаен човек явно не знае, че децата от малки трябва да се възпитават в православните ценности. Освен това според Конституцията ТРАДИЦИОННАТА РЕЛИГИЯ В бЪЛГАРИЯ Е ИЗТОЧНО-ПРАВ
152
1
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Искам да кажа, че трябва да има контол да се вземат мерки и все пак по комунизма учениците си бяха на място и сега ще стане така!!! Браво за това решение! И пак ще имаме световни шампиони по математика или физика а ако нямаме то ше търсите причините в вас тогава!!! Браво още един път за решенията!
151
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе.....от достатъчно наблюдения знам,че тия дето са пълни отличници обикновено не са калпазани и се стремят винаги да се подмажат и да бъдат харесани така,че тая оценка за поведение явно няма да е за тях.Що се отнася до нея като цяло.......мисля,че не е излишна.Не може един ученик да си вдига краката на чина,да говори на "ТИ" на преподавателя,да пие алкохол в час (един ученик от моя курс),да говори глупости и т.н Аз съм от тия калпазаните.....,мога да кажа,че съм горе-долу добра ученичка,но и аз съм правила глупости по време на час и съм се държала недопустимо......е, после съжалявам ама като всеки на моита възраст се опитвам "да се правя на отворена"......имам един съученик,който си би ч...я по време на час по английски......Е,не е нормално..!!! Майка ми е учителка (в друго училище) и не рядко се прибира плачейки от подобни изцепки или обиди от някой "отворко" просто защото си е вършила работата и му е сложила подходящата слаба оценка.....Що се отнася до униформите.....май също не съм против.Е,не чак униформи,но поне някакви правила на прилично и нормално облекло...от гледна тояка на неравностойното положение на учениците.Има деца родителите на които са с по-малки възможности и са страшно комплексирани,когато съучениците им идват на училище и се хвалят със скъпи вещи и дрехи,когато момичетата са облечени като от списание и просто те дори избягват да контактуват с тях.....по мои наблюдения това са обикновено "пълните отличници"....сигурно си избиват комплексите с учене...незнам.Иначе какво да ви кажа.....училището е всичко- моден подиум,изложение на последни модели техника,*** до коленете,състезание на playstation и всичко друго освен училище......когато съм там не се замислям особено за тези неща,обстановката ме въвлича и дори ме кефи...но така когато се замисля понякога като съм сама....не искам мойте деца някога да ходят на такова място,което само условно е наречено училище....Незнам де....,в семеиството ми всички мразят комунизма и ограниченията му,но поне моето лично мнение е ,че би било добре да се наложат някакви санкций за поведение и горе-долу някакъв приличен външен вид....И униформи да са...ама не престилки,а като в Щатите гъзарски спортни дрешки.......
150
1
 
0
 
! Отговори
++++ преди 15 години
Комуниста си е комунист! И в джунгла да го оставиш - пак ще рзсъждава по комунистически...ще облече животните в униформа...Учениците ще заприличат на затворници...Комунизма ги зове,както дивото зове животните! Нали бяхме по времето на "развития социализъм" и носехме униформи и какво от това - калпазанина си е калпазанин,тъпака си е ***,хулигана си е хулиган дори и с униформа...Това са приумици от времето на мафиота бай Тошо.България се развива назад във времето.НЯМАМ ДУМИ!Oстава да върнат и пионерските връзки и комсомола...
149
1
 
0
 
! Отговори
дело срещу Даниел Въ преди 15 години
И нека се знае. Шефа на ВАС Константин Пенчев причаква съдиите на изхода на залата след заседанието за матурите на варненските ученици.ДЕЦАТА ЗАГУБИХА С ИМАМА ОТ СТРАНА НА ПЕНЧЕВ И СЪДА:В решениеето е вкаран необсъден в хода на делтот не верен арумент. И понеже е необжалваемо (съда няма право на такова поведение!), те е могат да се защитят.Авторитетът на Вълчев е съвсем кух и се крепи на арогантността на група съдии и на журналистите!Не само Вълчев. Пенчев трябва да се разкара
148
1
 
0
 
! Отговори
дело срещу Даниел Въ преди 15 години
22.5.2008 Върховен Административен Съд (ВАС), дело срещу Даниел Вълчев, за неизпълнено влязла в сила Решение на ВАС (оспорвано от него, и загубено).Когато един човек е некадърен, той се самозлива с дреболии, които ПР-а му пуска по весниците.Няма смисъл от никакв възпитание, ако си министър и криеш какво става в МОН. Не сме да пипне никого там. Излива нарцистичната си беспомощност върху учениците и учителите.
147
1
 
0
 
! Отговори
Dimitrov преди 15 години
Ne sme v vremeto na komunizma.. Ako edin uchenik ima pone malko strah ot svoq uchitel to nepremenno shte iskliuchva zvukyt na telefona. Drug e vyprosa che na uchitelite v SOU "Asen Zlatarov" Shabla im zvynqt telefonite prez vseki 2 uchebni chasa. Ta kak Daniel Vylchev shte nakara nqkoe hlape da si iskliuchva GSM-a .... ...I nai-golqmata prostutiq "ocenka za povedenie" e da slojat i na uchitelite a ne da pushat v sgradata na uchilishteto i kato zastanesh do "Klubcheto" da te lyha silen poriv na kafe i cigari... E ot koi da zvimame primer????
146
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
v UK uniformata e zadqljitlna do 16 godishna vqzrast,njam aprincove,njama princesi, njama seljani ili grajdani.ako polzvat telefoni im se vzimat i roditelite sa tezi koito pooshtrjvat disciplinata....kolkoto e po-elitno i skqpo uchilishteto tolkova sa po-strogi porjadkite...ne si spomnjam ot uchebnicite po istorija da e imalo njakoga komunizqm v UK...
145
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДОЛУ МИНИСТЪРА !!! ИСКАМЕ ОСТАВКА !!!
144
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е това вече е върха на простотията на нашия МИНИСТЪР !!! То не бяха матури че сега и това ! ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА МИНА !!!!!!!