Царят твърд за "Кричим": Моя е. Вервайте ми, имам документи

Адвокатите му вкарват казуса в съда, защото имотът е "скромна резиденция на царското семейство"
28 май 2008 13:14,
93
Царят твърд за "Кричим": Моя е. Вервайте ми, имам документи
Снимка: БГНЕС

До края на седмицата адвокатът на Симеон Сакскобургготски - Ели Христова, ще внесе в Пловдивския окръжен съд искова молба за собственост на резиденция „Кричим”.

От прессекретариата на лидера на НДСВ коментират, че България е правова държава и е крайно време темата с царските имоти да бъде приключена окончателно, а не да бъде политизирана.

По думите на депутата Минчо Спасов в партията са получили сигнали, че царските имоти, конкретно в Кричим, отново ще бъдат използвани предизборно.

Царското семейство разполагало с необходимите нотариални актове отпреди 70 г., според които имотът в Кричим е строен с лични средства на цар Борис ІІІ през 1937г. и представлява "скромна резиденция на царското семейство".

Имотът фигурирал и в списъка на частните царски имоти, които подлежали на национализация, направен през 1946г. от правителството на Кимон Георгиев.

В края на април т.г. Пловдивският административен съд обяви за нищожна заповедта на областния управител Тодор Петков, с която той отказва да предаде имота.

Ден по късно Петков обяви, че възстановяването на двореца на Сакскобурготски и сестра му е парадокс.

Той припомни, че 371 декара и прилежащите към тях сгради, за който имот се претендира са публично-държавна собственост и нямат идентичност.

В момента Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са собственици на част от недвижимите имоти, които са притежавали до 1946 год.

Някои медии изчисляват стойността на имотите на около 160 млн. евро.

На царското семейство частично са върнати резиденция “Врана” /от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община/, “Царска Бистрица”, “Саръ-гьол”, “Ситняково”, къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и с. Бели Искър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mi i simeon kato si4ki balgari si iska otnetotomu ot predi apak via kmetove malko li zavliakah te ta da ne smeniame temata 4e 6te stane nape4eno za vas ane za simeon i kmete ne kazvai 4e go pravi6 za plovdiv4ani 4e 6te mi sta ne sme6no
72
0
 
0
 
! Отговори
MM преди 15 години
KOMARDJIA..PODSIGURIAVA BADESHTETO NA RODA SI. OSVEN GRABEJ I EDNA SHEPA SAUCHASTNICI, NISHTO DRUGO NE GO INTERESUVA.
71
0
 
0
 
! Отговори
IL. преди 15 години
BRAVO- 67
70
0
 
0
 
! Отговори
IL. преди 15 години
Tozi nameri dosta BALAMI v BG.Stiga veche tapotia, NARODe-e-e Vremenata na TSARETE otdavna minaha! Ne pomnia bashta mu, no tozi nagal nahalnik ne struva puknat grosh.
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kakvoto obe6ta ne go izpulni,da si xodi sega s prazni ruce tam kadeto e izrastnl u ispaniq i da si plati imotite i krazbite
68
0
 
0
 
! Отговори
Баязид Светкавицата преди 15 години
Вие сте част от Османската империя и сега Доган ви е султан.
67
0
 
0
 
! Отговори
машка преди 15 години
имам един въпрос - ние република ли сме или монархия? нещо се бъркам вече, а може би сме просто един ефтин парадокс?
66
0
 
0
 
! Отговори
ХАЗАРТА преди 15 години
Кой каза- СИМЕОН да му таковам майката !???айде ЧЕ КАЛИНЧЕТО прави такива иширети а княгинята обеча ТОПЛО МЕСЦЕ МЕЖДУ КРАКАТА ВСЯКА ВЕЧЕР!!!за имотите -един ЗДРАВ ШУТ У ГЪЗО И ДА НЕМСКА
65
0
 
0
 
! Отговори
доню донев преди 15 години
до 61 номер. В страната има закони и те трябва да се спазват .Ти след като обвиняваш някого ,*** в съда и докажи вината му. Ако не ти стиска, което е много вероятно си, трай и пий една студена вода.
64
0
 
0
 
! Отговори
ilteko преди 15 години
Да му платят гнусните *** за ползване на чужди имоти.До 63 - *** на психиатър.
63
0
 
0
 
! Отговори
Мурад преди 15 години
Закона е категоричен, да си плати за подръжката и съхранението на имотите му. Държавата е плащала за ремонти и подръжка на тези имоти повече от 60 години и то от парите на народа. Ако не ги е пъддържала, ще намери Симеон един.... ......Така на готово е добре.
62
0
 
0
 
! Отговори
Sartana преди 15 години
На тоя трябваше да му теглят куршума ***! Ей,на! Руснаците нямат проблеми,Румънците и те,за Франция да не говорим. А нашите к'во? По живо,по здраво,с паричките,на влакчето и в Мадрид.Взривете го този влак,бе!
61
0
 
0
 
! Отговори
Динко преди 15 години
Леле 60 много си зле. Има ли хора които още да мислят че царя е антикомунист и демократ. Че с кой управлява в момента. Царят е протеже на КГБ и не е никакъв демократ дори и в личен план. Доста е ***, няма и образование, не търпи критика, анти морален, долен лъжец, руска пионка, нервак.
60
0
 
0
 
! Отговори
доню донев преди 15 години
Аз смята че Царят има право Да не забравяме че той е антикомунист и демократ уважаван в Европа
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да му върнат всичко, и да му подарят един скромен имот в Бакърена даже на тоя изедник
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Въобще като гледам някои от мненията във форума, разбирам че има хора, на които 800 дена оправяне от Сакскобурготски и НДСВ им са се е видяли малко (макар че те си бяха доста повече- тези дни през които ни оправяха)Тези овце (за мен са такива) продължават да гледат със зяпнала уста към Сакскобурготски, продължават да му верват - а той през това време сигурно милиардер е станал вече - ако се оценят имотите които са му върнати досега.... - но дори и това не му стига - иска да прилапа още!
57
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 15 години
Всички царски имоти, преди 1944 г са били държавна собственост, която е била дадена на царското семейство, докато управлява страната. Но идва 1944 и тъпите *** обявяват "Национализация" на имотите на царя, които вече са били държавни. На основата на тази "Национализация" нашия върховен съд реши, че преди "Национализацията" тези имоти са били на царското семейство, следователно на царя. И възоснова на това решение на Върховния ни съд, сега нашия мил цар ни краде, като побеснял. САмо ще му кажа - другарю цар Симеон, на оня свят нищо няма да занесете, така че не се презорвайте. Радвайте се на внуците си и ни оставете. Защото след царя, идва пак народен съд
56
0
 
0
 
! Отговори
българка преди 15 години
Българите забравихме, къде са най-големите ни богатства. Не са в банките, а в Архивите и Библиотеките.... Там е знанието, а много преди мен Велики хора са казали, че знанието е сила. Не казвам, че трябва да сме книжни плъхове и да се ровим постоянно в тях, но българския народ БЕШЕ умен народ!!! Сега сме забравили за историята ни, а оттам затъпяхме!!! В архива всеки може да провери всичко, което го интересува, само трябва да си направи труда да се порови...
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тези имоти са принадлежали на баща му в качеството му на действащ цар и България е била монархия тогава. Сега обаче, България е парламентарна република, лицето Сакскобурготски не е действащ цар, БСП му се отплати достатъчно щедро за услугата която им направи и не виждам защо продължават да му харизват големи имоти от различни места в България?Ако България стане монархия (като Великобритания например) и лицето Сакскобурготски стане цар, или пък внучето му - Хасан стане цар на България - нека тогава да му връщат царските имоти.След като обаче Сакскобурготски е един обикновен гражданин - не виждам как може да претендира за царските имоти!
54
0
 
0
 
! Отговори
ilteko преди 15 години
След като има документи, да си вземе имотите.От злоба ще умрете.