Двама българи – 1 тон боклук

500 кг боклук прави всеки българин за една година
26 юли 2008 10:40,
26
Двама българи – 1 тон боклук
Все още нашият боклук само се трупа по сметищата. Снимка: БГНЕС

500 кг боклуци се събират от живота на един българин за една година.

Това сочат официалните данни на Евростат. Така в България за една година се събират 3,5 млн.тона отпадъци.

Все още по-малко от 10 процента от тях се преработват.

София например все още чака своя завод за преработка на отпадъците, който трябва да реши веднъж за винаги драмата в Суходол и преливащите контейнери по улиците.

Пак според Евростат новите държави-членки на Европейския съюз рециклират едва 8 на сто от боклуците си.

Лидер в рамките на Съюза е Белгия, където се преработва 90 на сто от боклука.

В ЕС 50 на сто от хартията и стоманата, 43 на сто от стъклото и 40 на сто от сплавите без желязо се изработват от рециклирани материали.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
bako преди 15 години
2 balgari - 2 bokluka
24
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Една от основните ци при борбата против комунистическата система беше формулирана от Солженицин така: "Живот без лъжи!". Провалихме ли се, провалиха ли ни /това е друга тема/, но след промените лъжите в света и по количество, и по мащабност се увеличиха и не пощадиха дори такива традиционно сравнително реални неща като науката. А това тук също вероятно е определено с участието на някакви "учени", които просто са изпълнили платена поръчка. Това, че количеството на отпадъците се надписва е световноизвестен факт - примери от всякъде, от Ню-Йорк през Неапол до София. А каква е далаверата е достатъчно показателен факта, че къде ли не по света мафиозни структури участват в далаверата с отпадъците.От друга страна, каквото и където да говорят от известни учени като примерно проф. Мария Златева до обикновенни репресирани николапетковисти като мен, някои, като Борисов например, си повтарят като развалена латерна завод, завод, завод... Вече няколко пъти обяснявам, че завода сам по себе си е вреден и антиекологичен, особенно ако е с изгаряне на биологичните отпадъци. В природата масата на малките /от червия надолу примерно/ животни е пъти по-голяма от масата на големите /от червия нагоре примерно/ животни и те се хранят отчасти с биологични отпадъци. Унищожаването на биологичните отпадъци е екологичен срив порядъци по-голям от изчезването примерно на някой едър застрашен вид. Интересно защо еколозите не реагират на такива неща. Изобщо не е ли очевидно, че екосистемите не са устроени с елемент на ликвидиране /примерно изгаряне/ на биологичните отпадъци, а с тяхното включване в кръговрата на живата материя. Но завода е вреден и от гледна точка на разходите за него. Живеем в полукочина, а ни будалкат да си строим златни тоалетни - примерно така образно може да се определи случая. (Шака е, като сме оставили да определя нещата лихварско-банкерската влас /първата и наистина реална власт, работеща потайно под паравана на медийнопропагандната власт/, чиято цел някои я формулират така: "Искаме целата Земя с всичко под и над нея и още 5%". Но това пак е друга тема.А на Борисов съм предложил просто и евтино решение с отпадъците преди около две годи, но той мълчи. Мълчат и други власт имащи. Тъй като вече съм описвал същността на решението вече няколко пъти във подобни коментари, този път ще си спестя писането и копирането.И накрая малко оптимизъм - тъпотията и злото също не са вечни и ставащи и назряващи световни процеси доказват това. А ние, българите, сме дали не нещо, а много на света и не е сигурно дали отново няма да направим нещо свястно.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
как пък го установихте това твърдение,да би да става въпрос за ромския слой.как да хвърлям 500 кг. за година вие луди ли сте ?
22
0
 
0
 
! Отговори
petyr преди 15 години
Аз не хвърлям по 500 кг *** на година!? Какво излиза - че на ден трябва да хвърлям по 1.5 кв *** - само се чудите кви измишльотини да пишете.
21
0
 
0
 
! Отговори
Gold преди 15 години
Тия от днес.бг защо все ми махат думата п.р.е.р.а.б.о.т.к.а. ???
20
0
 
0
 
! Отговори
Gold преди 15 години
Пропуснах една дума в предния си постинг".....а неговата , която у нас хич я няма."
19
0
 
0
 
! Отговори
Gold преди 15 години
Двама българи 1 тон боклукЗаглавието наистина си е тъпо. То си е ясно, както после и 'статийката' си го казва, че не 'производството' на *** е по-важния проблем, а неговата , която у нас хич я няма. И гърци, и турци и т.н., произвеждат даже и повече *** от нас, но явно там сега по-малко се краде от фирмите по чистотата. А и в миналото са пооткраднали здраво територия от нас, та сега има къде да си изсипват ***, дето го произвеждат.....
18
0
 
0
 
! Отговори
1-А преди 15 години
ДО 1. - 26.07 11:04 - Самите понятия българин и *** са заменими, синоними, изоформи на едно и също нещо...................................... Отпадъци, защо ругаете човека?Той казва истината! Като прочетох написаното от вас ме убедихте че сте *** , искате да сте значими, но ДРИСТУНИ с какво?Вие сте консуматори. Фабрики за !
17
0
 
0
 
! Отговори
2 преди 15 години
Аиде де
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От цялата статия... eвала на Белгия!
15
0
 
0
 
! Отговори
до номер1 преди 15 години
ей турчин мръсен.ако те срещна ще ядеш *** от кофите бе .ние не живеем с кравите и кокошките в една стая за разлика от *** в анадола,чиято издънка си ти.Затова и кюрдите ви мразят,а говорите един език.защото всички турци са *** на n-та степен.кажи му "турчин" и го остави на мира,защото по-голяма обида от "турчин" няма.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е статистика според фирмите които извозват ***. т.е. това е лъжа *** е по-малко надписаното е поче от реалното нали трябва да се избият парите за рушвет на кметовете бе хора. Това е напълно нормално в крадлива българия
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да се спукам не мога да направя толкова *** за една година.Тричленно семейство през 1-2 дена хвърлям по 4-5 кг ***.Като тежкия *** са органични опрадаци които се разлагат повече от бързо.Торбичките и пластмасата са проблема :)
12
0
 
0
 
! Отговори
Rado преди 15 години
Жалко че нямаме къде да преработваме тоя *** в енергия .....ако се субсидираха повече пари в това сега щяхме да плащаме почти нищожни суми за ток и парно ...но уви политиците си гледат интересите
11
0
 
0
 
! Отговори
Цура преди 15 години
Тъй вярно, но има и такава приказка.
10
0
 
0
 
! Отговори
kkk преди 15 години
slivite sa za rakiq ne za smet
9
0
 
0
 
! Отговори
Цура преди 15 години
Ти токущо префасонира приказката "Сливи за смет".
8
0
 
0
 
! Отговори
сметкаджия преди 15 години
500 : 365 = 1, 4 кг. битов *** дневно. 7 000 000 х 1,4 = 9 800 000кг дневно или 9 800 тона на ден.Годишно за страната 9 800 х 365 = 3 577 000 тона битов ***.Който се наеме да го преработва в полезни суровини ще натрупа злато равно на теглото му.
7
0
 
0
 
! Отговори
KKK преди 15 години
Който се мисли за *** да си седи в кофата за ***!
6
0
 
0
 
! Отговори
Цура преди 15 години
Пръщите от акъл, даже го раздавате един на друг. Защо така бе момчета или мъже, или пък даже жени-няма да се учудя понеже има и жени с такъв вулгарен език. Живейте си живота и не се занимавайте с глупости-злоба и жлъч колкото щеш...