Ягодобер по шотландски. Живот в конюшни - за без пари

Родни гастарбайтери: Попаднахме в конюшни за по осем човека, вместо да ни плащат, ние плащахме за "екстри"
19 авг 2008 18:02,
78
Ягодобер по шотландски. Живот в конюшни - за без пари
Снимка: БГНЕС

Излъганите родни ягодоберачи в Шотландия са получавали по-малко пари от обещаното, заявиха стотината гастарбайтери, след като се върнаха у нас.

Работниците обявиха, че ще сезират прокуратурата за това, че са били излъгани от посредническите фирми за работа.

Мнозинството от тях са студенти и са заминали да работят с посредничеството на "Конкордия груп" ООД и "Тотал сървиз".

"При тръгването ни обещаха легални визи за работа и добро заплащане", твърдят потърпевшите, общо 400 души, работници от България.

Било им обещано за един месец да изкарат по 2500 лв., а всъщност за две седмици получили едва 40 паунда.

Били им обещани нормални условия за живот, а попаднали “в конюшни за по осем човека”.

“В един момент, когато в лагера се събрахме 500 души чужденци, имаше 3 тоалетни за всички”, разказва разочарованите студенти.

Оказало се, че никой няма работна виза, никой не е подписвал трудов договор.

От обещаните 5,52 паунда за час работа, собствениците им плащали по 4,20 паунда, като си удържали за квартирни и други "екстри".

Няколко седмици след пристигането си българите вдигнали стачка заради лошите условия.

Гастарбайтерите твърдят, че автобусите, с които са се прибрали, са осигурени от двете фирми, но е трябвало сами да платят транспорта си.

Седем души от тях дори са били оставени на автогарата в Лондон, защото нямало място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Да видят преди 15 години
Така е тия какво са очаквали 5 звезден хотел ли. Те какво си мислят, че някой ще ги чака и ще им даде пари ей така за без нищо. Ако е така значи много филми гледат. Пак че са имали на полето и 3 тоалетни можеше да нямат нито една поле е все пак. Да знаят че така се изкарва хляба. Хляба казвам нищо друго. Оплакват се мамините деца които не са видяли зор през живота си и сега като го видят и се оплакват. нищо не става от такива ама нищо. Тежко и на България с такива хора само това мога да кажа.
16
0
 
0
 
! Отговори
d преди 15 години
Е те какво очакват, собствена стая със собствен санитарен възел ли. Личи си кой едно време през комунизма не е бил в казарма и не е ходил на бригади. Че то 8 човека в стая си беше лукс направо. Разглезена работа, макар че в случая сигурно и фирмата има вина.
15
0
 
0
 
! Отговори
гневен преди 15 години
Коментатори номера 1, 2, 3, 4, 6,8, 10 вие сте едни мерзавци ве. От къде на къде карате хората да се чувстват малоценни заради факта, че са искали да поработят и те мако в чужбина. Още повече те са били измамени, всеки измамен има право да съди този, който го е измамил. Без никакво значение дали е шеф на IT фирма или беден студент. Защото всичките измамници в тая държава разчитат на вас да хокате хората, които се оплакват, а те да прибират дивидентите от обирджийството. Помагайте им, като ви е толкова акъла. То всичко се връща.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
бай ху за какъв капитализъм говориш, а да бе капиталистическо робство имаш предвид с просяци, мафия, прекупвачи, рекет и "демократи"
13
0
 
0
 
! Отговори
student преди 15 години
Абе вие добре ли сте бе, кви са тия коментари пак, отишли са да работят младежите, не са легнали да чакат на мама и тате, не може всички да се занимават с високо интелектуален труд - бълване на злоба в интернет
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
само БКП, КПСС и комунистите! долу фирмаджиите и капиталистите!
11
0
 
0
 
! Отговори
бай ху преди 15 години
ако Бг беше построила "капитализъм", сега новината щеше да е "мексикаснки гастарбайтери берат ягоди край Пазарджик, недоволни от условията". примерно. ама в комунистическа тиква можеш да вкараш акъл само ако го налееш в куршум. дивак.
10
0
 
0
 
! Отговори
дед преди 15 години
Търси попа да му се оплачеш!От какъв зор се цаниш аргатин и слугиняж па искаш уважение?Те шотландците да са ви го и набили по един път те така за здраве.
9
0
 
0
 
! Отговори
torbalan преди 15 години
Da gi sadqt sega, nali imat dogovori sas sumata.To e qsno za kakvo otivat horicata, no trqbva i da se spazvat pravata na horata.Qgodi-tikvi-stroeji-kvalificirana rabota-programisti - nqma zna4enie. Vsi4ki imat prava, koito proizhojdat ot dogovora. Kato ne e spazeno - sadi6.
8
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 15 години
Е да не са очаквали работа в офис (подреждане на книги с тематика "Ягоди") в 50 етажна сграда ???
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
aideee, novi 500 glasa za BSP. Viva 4eGevara
6
0
 
0
 
! Отговори
КОРИТАРОВ преди 15 години
За какво мрънкате нещастници. Нали през 89-та цяла България скочи като един да строи капитализъм. Сега оле-ле, малка бях излъгах се.
5
0
 
0
 
! Отговори
бай ху преди 15 години
докато се предлагате за работен ***, точно така и ще ви възприемат. като имат зор да си берат ягодите, нека си ги оберат сами.
4
0
 
0
 
! Отговори
аз съм преди 15 години
Я, марш на работа. Като нямате акъл- в конюшните!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
6matka - li4i si 4e ne si nito ot umnite, nito ot kadarnite - 6matarok
2
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 15 години
Да видят тия дето са силно влюбени в Запада, че там не е само хубост... И още неща биха могли да видят, стига да имат акъл да проумяват онова, което очите гледат...
1
0
 
0
 
! Отговори
Tamplier преди 15 години
абе народе къде ходите?!?!?!?! И тук става за умните и кадърните... сами сте си виновни! Много ясно, че хората си търсят кой да им върши помиината работа!