Делото "Стависки" забуксува. Върнаха го за доразследване

ВКС върна на Бургаския съд делото срещу фигуриста, предизвикал тежка катастрофа и убил човек
27 окт 2008 15:53,
63
Делото "Стависки" забуксува. Върнаха го за доразследване
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд върна делото срещу Максим Стависки за катастрофата край Ропотамо миналото лято за ново разглеждане от Апелативния съд в Бургас.

В мотивите си да върне делото, ВКС е написал, че не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Според магистратите наказанието е справедливо, когато съответства както на тежестта и моралната укоримост на извършеното престъпление, така и на личността на дееца.

"И това е възможно само при постигане на необходимия баланс, целящ поправителното и превъзпитателно въздействие върху подсъдимия и обществените очаквания за упражнената държавна принуда спрямо извършителите на подобен род посегателства", пишат от ВКС.

При решаване въпроса за условна присъда съдът трябва да има предвид не само личните качества на подсъдимия, но и конкретната обществена опасност на престъплението, смятат съдиите.

На 7 май Апелативният съд в Бургас потвърди издадената на 30 януари присъда от Окръжния съд в крайморския град.

Тогава фигуристът бе осъден на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши още на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров, Стависки да изплати 90 хиляди лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки, това обаче не му попречи да бъде изловен да шофира в Русия.

Оказа се, че и в Москва фигуристът има валиден документ за правоуправление.

На 5 август 2007 г., неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влиза в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъска в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загива 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпада в кома. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стависки му дреме на шмайзера за българските присъди - в момента гони в москва и се налива като за свтовно.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 26, Ясно за руските, а с българските пияни *** какво да правим? За съжаление Максим съсипа всичко добро, което преди това направи за България. Съсипа живота на Албена. Виновен е и заслужава наказание. Останалата злоба и невежество, които се сипят по форумите са излишни и нелепи. Нека всички съумеем да оцелеем на пътя и да опазим децата си!
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
затвора
39
0
 
0
 
! Отговори
Rad преди 15 години
Много се разочарова Максим - харесвах ги с Албена. Мислех, че са свестни хора, а то какво излезе накраяТой да се напие, да го срещнат полицаи, да му направят сзабележка и пак да не намали скорост. Как може?И после - погрижи ли се за Мануела?Какво направи?Дадоха снинки, че си кара кола в Русия и хич не му пука.Нямам думи. Може ли такъв човек, такъв егоизъм, такава поквара. Много ме разочарова.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a ako bqhme v normalna durjava, nikoi nqma6e da razbere kakuv e ba6tata (Gorsov)...vinovniq si poema nakazaniet i pla6ta vsi4ko koeto trqbva...le4eniq, kruvnina...ne 4e opravdavam ba6tata, no ne burkai ediniq problem s drygiq...pro4eti kolko po-izvestni i po-6ampioni za po-malki provineniq turkat narovete i to s o6te po-strogi nakazaniq za6toto nali te to4no sa za primer na podrastva6tite......s takiva prisudi Germaniq 6e q stigneme sled 4000 godini do deredjeto ii sled WWII....ako ima6 malko mozuk 6te razbere6 za kakvo govorq...za6toto ytre ne dai si Boje tvoeto dete nqma6to strah ot zakon 6te se napie i 6te sgazi nqkoi, togava ti kak 6te se po4yvstva6...ili o6te po-lo6o- deteto ti da e jertva...
37
0
 
0
 
! Отговори
nikolai преди 15 години
MAle toz staviski ei geitak smotan kak moje v e gei smotan utidi v pandela leji 40 godini i tam *** ve geitak ubi mladoto mom4e toio si ima6e semeistvo ve geitak na 25 godini be6e mom4eto be smotan gei
36
0
 
0
 
! Отговори
trg преди 15 години
В панделата убиецо! с какво си по различен ти от нас? бил шампион, бил това, бил онова, няма такива работи отиваш там където ти е мястото!
35
0
 
0
 
! Отговори
ЗАБРАВЕТЕ!!! преди 15 години
Xa-xa-xa Ставийски в затвора ХА-ХА-ХА тази мисъл може да е характерна само за простолюдието и форумците в БГ все едно да кажеш че дуган отива в турция бласка си 3-*** човека и турците да го тикнат в затвора никога така и русия никога няма да позволи ставийски да влезне в затвора и то в БГ затвор ЗАБРАВЕТЕ !!!
34
0
 
0
 
! Отговори
nerazbrala преди 15 години
Smisala na demokraciaqta ne e li 4e vsichki sa ravni pred zakona ili az pak ne sum razbrala neshto ... kakvo zna4enie ima tuk lichnostta
33
0
 
0
 
! Отговори
da N29 преди 15 години
Okay za Stravinski, no ti vidia li na kakvo prilicha Garsov, interesuva se samo da izmakne pari za poker
32
0
 
0
 
! Отговори
ted преди 15 години
Точно така 27 много вярно си го казал.
31
0
 
0
 
! Отговори
angel tosunov преди 15 години
toi trqbva da si nosi presqdatatova deto mu se dali tova nee dostata4nona4e kak moje.DAVAM EDIN PROS PRIMEREDIN CIGANEN E OTKRDNAL KOLELOI MU SA DAVA 2 I 8 MESECA ZATVORA TOZI OTNEMA JIVOT I NARANQVA I DRUGITE GORATOVA SPORET MEN NE E DOSTATA4NO.
30
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 15 години
Извърши ли човек престъпление, трябва да си понесе наказанието. Особено ако е известна личност - та нали те ни учат нас, обикновените хора и са модел за подражание от младите! Пиян шофиращ кола и не спазващ полицейските препоръки довел до смърт = престъпник! Затова тази смешна условна присъда трябва да бъде отменена и да бъде присъдено адекватно наказание за това изключително тежко престъпление!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На убиеца Стависки мястото му е в затвора .Защо услужливите журналистки оплюват Горсов, а никога не изнесоха, колко пари е похарчила България за подготовката на Албена и руснака -пияница. На колко деца можеха да помогнат, да бъдат лекувани с парите похарчени за тяхл.Колко струва джипа -подарък? Албена също носи вина ,тя го е прикривала, че е пиянде, за да получи тлъста сума за кампанията ''не карам пил''. И ако имат съвест, нека да кажат на цяла България, за колко пари иде реч. И някои заблудени хора да спрат да го величаят ''шампион'' Шампион по чашка .Този ''пич ''се държи като абсолютен .
28
0
 
0
 
! Отговори
007 преди 15 години
....авторът на пост 27 го е написал кратко,точно и ясно.....ако на негово място беше някой от нас драги ми форумци,при наличието на тези неуспорими доказателства вярвайте ми отдавана щеше да търка нара в някой затвор
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Убиваш човек - влизаш в затвора, независимо дали си чичо Пешо от Вакарел или папата. Това би трябвало да е логичния път на нещата..
26
0
 
0
 
! Отговори
бг ман преди 15 години
Да изгоним от Бегето пияните руски ***..Писна ми вече от тях .Докога все с тях ще се занимаваме?Амаха,азиатска *** изостанала.Дебели руски кратуни,от добро не разбират.Само сопата ги оправя.
25
0
 
0
 
! Отговори
бай спиро преди 15 години
Пък и джипа с който уби момчето и остави инвалид момичето му беше подарък от президента Г. Първанов.Другия път като станат световни шампиони да му подари ТАНК да може да гази на ред.....
24
0
 
0
 
! Отговори
Справедливост за все преди 15 години
Господа, от самото начало искам да кажа, че по никакъв начин нямам за цел да оправдавам действията или бездействията на Съдебната система. Съшо така нямам за цел да оправдавам Максим - каквото е направил вече го е направил. Тъжно и трагично. Исками се да кажа, че знам какво им е на родителите и приятелите на загиналото момче и на Мануела, НО нямам правото да го кажа, защото не съм го приживял. Тук искам да говоря за това за изпратената информация от Касационен съд - "И това е възможно само при постигане на необходимия баланс, целящ поправителното и превъзпитателно въздействие върху подсъдимия и обществените очаквания за упражнената държавна принуда спрямо извършителите на подобен род посегателства"!!!! Ами много добре, НООООО - съда по никакъв начин НЕ трябва да се съобразява с държавата, а още по-малко с общественото мнение. Той трябва да вземе решение на основа доказателство, подсъдимия и други фактори ПРЯКО свързани с процеса.Да, смърта на млад човек е трагична и тъжна, комата на младо момиче също, но нека да помислим малко - колко наркобосове са на свобода, а колко са изнасилвачите. Колко от босовете на организираната престъпност в България са съдени и оправдавани??? Защо Маргините могат да стрелят по хора в дискотеки, а когато са в съда имат бъбречни кризи и тежка форма на артрит, а след това са във футболни клубове. Ако справедливостта въстержествува за едни, то трябва да въстержествува и за останалите. Сега ще се намерят хора да питат - ами да започнем с Максим. Ами аз казвам - той ли е най-заслужил за това??? Защо Доктора, Фатих и др. имаха късмета да бъдат убити без да излежът заслужените си години в прекрасните БГ затвори. Казвам късмет, защото това, че умряха бе лека присъда за извършените от тях престъпления. И в момента има хора, които продават наркотици на 12,13 и 14 годишни - това за мен си е убииство първа степен. Ама малките мишки не ги закачат. Много се надявам да ме разберете правилно. Аз неоправдавам - просто задавам въпроси!
23
0
 
0
 
! Отговори
Рен преди 15 години
И на всичкото отгоре този Стависки беше лице на кампанията "Не карам пил" - то бива наглост, бива наглост...А сега нека се върне делото да видим кой кум, кой сват, кой на булката брат...Но Висшия Касационен съд излезе с едно достойно решение.Има честни хора значи.