Дела за имотни измами се влачат по десетилетие

От Съюза на юристите признаха, че извършените измами стават с участието на адвокати или нотариуси
14
Дела за имотни измами се влачат по десетилетие
Снимка: БГНЕС

“Нашето законодателство не може да предложи превенция на измамите с недвижими имоти. Този род престъпления се отнасят по Наказателния кодекс към документните измами, наказанията за които са до 3 години лишаване от свобода”, обяви зам.-председателят на Съюза на юристите в България Йосиф Герон.

Ето защо от съюза искат промяна на чл. 212 от НК, който да предвижда и случаите за документна измама с недвижима собственост, вместо както досега – само с движима.

“За съжаление делата за имотни измами се точат по 10 години. Хората попадат в мелница, от която няма изход”, добави Весела Станкова, потърпевша от подобен случай.

“За 1 имот понякога има по 2-3 нотариални акта. Липсват регистри за издадените документи, на практика почти никъде не може да се провери на кого е издавано удостоверение за наследници преди 15 години например”, допълни Станкова.

От Съюза на юристите признаха, че няма как извършените измами да стават факт без участието на адвокати или нотариуси.

На срещата присъства и депутатът Минчо Христов, който обяви, че предложение за промяна на чл. 212 от НК е бил предложен от негова страна в парламента.

“Това предложение бе подкрепено и от правната комисия, и от прокуратурата. Странно защо обаче то бе отхвърлено от депутатите”, отбеляза Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ми преди 15 години
НА ПРАКТИКА СЕ ПООЛУЧАВА ПЪЛЕН ХАОС,ДОСТЪПНО НАПРАВЕН ОТ Т,Н, МЕСТНА УПРАВА,КОЯТО ИМА ИНТЕРЕС ДА НЕ ЗАЧИТА И УВАЖАВА ИСТИННОСТТА НА ДОКУМЕНТА,ПОЛЗВАЙКИ ВОЕННИЯТ ПЕСТИЖ НАРЕЧЕН ОТ САМИТЕ ОФИЦЕРИ-НАЙ-ЧЕСТО ДОШЛИ ОТ ДРУГА ДЪРЖАВА,,ЗАКОНЪТ,,ТОВА СМЕ НИЕ,А НЕ РОДЪТ ЖИВЕЕЩ НА ТАЗИ ЗЕМНА ПЛОЩ,
12
0
 
0
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 15 години
Народът е казал - рибата се вмирисва от главата. Проблемите у нас идват от Народното събрание. Законите се правят така, че да правят възможни нарушения. И всичко това в името на правата и свободите на човека. Както се казваше в стария виц - не се уточнява за кой човек точно става дума... Но депутатите "гледат девствено". А ние, останалите хора гледаме тъпо. Дори когато са в опозиция пак ще изтъкват *** доводи. Отвратен съм от политическата класа.
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Народен съд за адвокатите, банкерите, реститутките, Костов и другите грабители на народа!
10
0
 
0
 
! Отговори
hoho преди 15 години
Ами защото нотариусите са си направили законите хем да бъдат милионери, хем да мамят безнаказано. В САЩ нотариуси като наште няма и имотни измами няма: http://notary.bghot.com/realprice.php
9
0
 
0
 
! Отговори
марин преди 15 години
Още по времето на великото народно събрание се гласуваха закони , които имаха цел да ограбват безащитните хора.Някой от "законотворците"още се мъдрят в Народното събрание.Много хора дадоха имотите си за строителство срещу обезщетение и останаха на улицата. Някой от тях умряха.Измамите с имоти продължават пред очите на властта. Какво означава продажба на апартаменти на" зелено"преди да е построена кооперацията?Това създава възможност за измама. Кой го е гласувал и кой го е приел. В европа това не е разрешено. Продават ти нещо , което го няма и не се знае дали ще го има. После *** го търси , ако си нямаш работа.Може ли закон да разрешава официално да продаваш нещо , което не съществува.?Така ли са защитени интересите на обикновения човек. В тази далавера играят и нотариуси и адвокатии общински служители.Има закон за адвокатурата , колкото да се каже , че има такъв.Ако един адвокат те подведе и загубиш имота си , какви са последствията за него. Никакви!Той си прибира комисионната , а те пиеш една студена вода.През последните години много адвокати станаха неприлично богати, а ги вижте какви доходи декларират ?Всеки адвокат си има определен нотариус , с който работи. Ько е решил да те измами или предаде , те води точно при този нотариус и правите "сделката", само че сделката е за тях двамата. За тебе остават разноските. Повечето адвокати се "имат" с определени съдии и ако отидеш да се жалваш те изпращат за зелен хайвер. Остават ти разходите и нервите . Много хора починаха от това.Законите са направени така , че да има имотни измами.Не дай си Боже имота ти да се хареса от някой "бизнесмен" или общински чиновник.Загубил си го отвсякъде без компенсации.
8
0
 
0
 
! Отговори
SD преди 15 години
Мила Родино, ти си земен рай!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
по-голяма мафия от адвокатската няма. само да разберат че търсиш имот и ще ти се разкатае... Батков също е един от главните мафиоти в строителството и цели да гепне имотите на Кремиковци след фалита
6
0
 
0
 
! Отговори
Жоро Трайперов преди 15 години
Интереса клати феса!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kak da go priemat, kato e v tehen interes, koi misli za obiknovenite hora...vlast, pari....pari, vlast tova , koeto gi interisyva/.....
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не са го приели по простата причина, че голяма част от тях или са забъркани в подобен род престъпления, или имат намерение да го направят! особено що се отнася до случаите на апетитни имоти, където има няколко собственика или техни наследници! Достатъчно е да бъдат излъгани една част от тях, остналите прросто нямат избор и с еналага да се отърват от съсобствеността си или да влязат в дела, от които няма изход! Съвсем просто: разделяй и владей - принцип на римското право! И като знам от личен опит колко са подкупни нотариуси и съдебни изпълнители нещата си идват на мястото! Адвокатите пък не искат да се хващат с подобни дела, защото те са загубена кауза, а Прокуратурата, която трябва да заведе досъдебни производства също е забъркана с подкупни прокурори! Аз самият съм потърпевш и съм разбрал едно: няма начин човек да си опази собсвеността в това подобие на държава с фалшива съдебна система! истината е: фалшива държава, с фалшиви упоравляващи, фалшиви депутати и политици, мошеници и крадци!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако имаше умни хора по-върховете щеше да е лесно, но със комплексирани,корумпирани селяци всичко куца. Няма кадърни, умни, морални и честни хора и това е най-голямата трагедия. Всички се стремят към власт за да се възползват от нея, а не да мислят за бедна България и нейният народ. Ако във властта имаше качествени хора, България щеше да е Рай. Вижте само черноморието на какво го направиха грозно, много грозно, най-грозно и това защо? За да си направят хотели те. Комплексари и не помислиха, че няма кой да им ходи на бетона, хората нали от бетона бягаха там, да походят по пясък.
2
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Като знам колко ГЛУПОСТИ се инкриминираха, изобщо няма нищо странно, че точно това не е !
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо ли депутатите не са го приели? Явно има заинтересовани от тези измами...