Останахме без газ

Създаден е кризисен щаб, Станишев свиква спешно съвещание в Министерски съвет
225
Останахме без газ
Снимка: БГНЕС

От 3.30 часа тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз", както  за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7.00 е свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката.

Съветът е назначил кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с  непрекъсваем производствен цикъл.

Министерството на енергетиката апелира към всички потребители на природен газ да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни  източници.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че причините за спирането на доставките на газ за България не са установени и не знае докога няма да има доставки.

"Булгаргаз" ЕАД ще предложи на министъра на икономиката и енергетиката въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с природен газ на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка със създалата се ситуация в 10:00 часа премиерът Сергей Станишев свиква оперативно съвещание в Министерски съвет.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
31
 
! Отговори
КНК преди 15 години
От момента ,в който България обяви,че къса със социализма,СИВ и Варшавския договор,Русия дийства по този начин.Най-напред въведе най-високите мита за българските стоки в сравнение с митата на другите вносители на стоки в Русия.Така затри консервната ни промишленост,текстилната,хранителната и металообработващата промишленост.Енергетиката ни се люшка без переспектива за развитие ,предадена в ръцете на руски и български мафиоти от средите на бившите БКП и КПСС.Цялото отношение на руските управляващи от 200 години по отношение на България не се е променило.През всичките тези години е подчинено на имперските им амбиции за излаз на топли морета и за тази цел са жертвали винаги другите народи.В сегашно време тези техни цели намират израз в действията им спрямо Украйна,Грузия,България,Молдова,Чечня,Азербейджан и т.н.За тези свои цели те търсят и намират /за съжаление/ предатели сред тези народи,които за жълти стотинки продават народите си. В случая с България основни носители на предателството са БКП/ДС и произведените от тях БСП,ДПС,НДСВ и свързания с тях бизнес.Задължение на гражданите на България е да пресекат това предателство.Това може да стане по легален начин на престоящите избори и да не се допуска комунистическата теория за единствено възможната промяна чрез революция.Такива действия биха върнали страната отново в тежката мизерия.Сега има възможност все още това да не се случва.
43
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Нека ние да съдим Румъния. Румъния пък ще съди Украйна. А пък Гърция ще съди България. И така всички по линията на газопровода ще се съдим, а Русия дето спря газа ще гледа сеир.
42
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
А бе то украинците всяка година започнаха да въртят номера с транзита на газ. Докога ще ги търпим?
41
0
 
31
 
! Отговори
RED_STORM преди 15 години
България има договор за доставка на газ с Русия, а не с Украйна !!!
40
0
 
31
 
! Отговори
Trapper преди 15 години
Русия няма полза от спирането, нито пък нашите управляващи(колкото и да ги ненавиждаме)...От 1995 г. пребивавам поне 8-10 месеца в годината в Украйна и мога да Ви кажа, че това е корумпирана, измамна и фалшива държава.Не и народа, естественно.Нафтагаз и Укргаз са фирми на управляващите и не им е за пръв път да крадат...ако някой се интересува повече от измамното управление на Украйна, да пише на inker_man***abv.bg ще му изпратя информация за последното"прекарване" на народа.Да видите там за какво става въпрос...
39
0
 
31
 
! Отговори
Румен Овчаров преди 15 години
Подозирам че пак *** е замътил нещо=Ей не моем изкара мандата бе...:) Пускаме 3 и 4 блок още след седмица...Барозу хич нямя да те информираме
38
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Оранжевите в Украйна ни врътнаха кранчето в най-голямия студ. Трябва да съдим Украйна в международен съд.
37
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Попържай наред всичко що мърда :)
36
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
България задължително трябва да си намери алтернативни източници на газ - не може да зависим от прищевките на Украйна за транзита на газ, а и не може да купуваме газ само от Русия. Засеге Русия не ни е врътвала кранчето, но с транзита през Украйна вече всяка година имаме проблеми.
35
0
 
31
 
! Отговори
Трезвен преди 15 години
Ами германците ще си решат проблема с пряк газопровод до Русия през Балтийско море. Ние от два проекта за газопроводи, нито един до сега.
34
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Сега ако имаме политици на място ще трябва да съдим Украйна за спрения газ.
33
0
 
31
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Сега Сергей да вземе веднага да си смени гражданството пак на съветско!!! И веднага ще пуснат газа братушките!Другари русофилчета, къде ви е братската дружба??? Нали уж много ни обича руската мечка? Така ни стиска братски че ще ни удуши още малко! Обичайте си я бе, обичайте си я докато ***. И да *** ще я обичате нали? Добре че се отървахме навреме и влязохме в Европейския Съюз и НАТО!Плюс това скоро идват избори, така че Станишев да не се хаби много.
32
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Пияните руснаци спират кранчето на Балканите. Предлагам да им купим още водка защото сме благодарни че през 1878 и 1944 са ни освободили. Да живее руския *** и да се къпе във водка Путин.
31
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Сега кого да подкрепяме след като Украйна ни спря транзита на газ? Юшченко ли, който ни спря газа или Тимошенко, която беше до него?
30
0
 
31
 
! Отговори
Петър Делчев преди 15 години
Само ние ще колабираме. Турция, Гърция - всички си имат алтернативни източници на газ и големи хранилища. Ние си нямаме нищо. Честито.
29
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Na teb sa ti stvorili krancheto i glavata ti e ostanala prazna! Ami cheti i se interesuvai i shte znaesh!
28
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Кой затвори кранчето, Русия или Украйна? Та, да знам кой да попържам.
27
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Българската газова компания има договор с Руската газова компания. Всички загуби които понася в момента страната трябва да се търсят от Руската газова компания. Всяко друго юридическо действие е абсурд.
26
0
 
31
 
! Отговори
ГАЗПРОМ преди 15 години
Умирате от злоба към Русия :) Много сте жалки и смешни! Но за сметка на това си давате г*за на ДПС!
25
0
 
31
 
! Отговори
R.OV4 преди 15 години
нестига ,че и ми го плащаме по скъпо от европа ами и го спряха. трябва да съдим русия веднага!!! ако евро съюза не ни подкрепи сме в правото си да ги напуснем така и така ни излугаха за парите които ще ни дадът и станахме и тяхна хранилка като и на руските олигарси. ако не заведът веднага дело срещу Русия в международния съд ще докажат ,че Станишев и овцата с бела коса са ни направили слуги на Руските олигарсиNE MOJEM DA GI SUDIM, PREDI GODINA RUMEN OV4AR PREDPOSI DOGOVORA S GAZPROM, NIKOI NE ZNAE KAKVO PI6E VATRE. NO SAS SIGURNOST NQMAME PRAVO NA NEUSTOIKI!