Останахме без газ

Създаден е кризисен щаб, Станишев свиква спешно съвещание в Министерски съвет
225
Останахме без газ
Снимка: БГНЕС

От 3.30 часа тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз", както  за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7.00 е свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката.

Съветът е назначил кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с  непрекъсваем производствен цикъл.

Министерството на енергетиката апелира към всички потребители на природен газ да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни  източници.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че причините за спирането на доставките на газ за България не са установени и не знае докога няма да има доставки.

"Булгаргаз" ЕАД ще предложи на министъра на икономиката и енергетиката въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с природен газ на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка със създалата се ситуация в 10:00 часа премиерът Сергей Станишев свиква оперативно съвещание в Министерски съвет.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
поздрави от братска Ръша! а медиите се надпреварват да спасяват задните части на партията кърмилка, като хвърлят цялата вина върху Украйна. защо вече 3ти ден няма нито едно допитване до украинската газова компания?
23
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
в този случай, проблема е Украйна, а не Русия
22
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
...и ако Овчаров не е за затвора , здраве му кажете ... а можеше да си имаме алтернативен источник на газ...
21
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
мислете, че оставаме и без хляб, бе селяни мръсни
20
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Русия е империя на злото и рекетира Европа. За да покаже на западните страни какво може да направи иска да сложи на колене страните на Балканите. Случайно ли е това, след като на Балканите повечето страни наскоро влязоха в НАТО?Най-интересното е че Русия купува този газ от страните от централна Азия и е просто един търговец на едро. Има ли право Русия да спира кранчето, след като само го транзитира?
19
0
 
31
 
! Отговори
hubav moment преди 15 години
hubav moment za razvod s Rusiq, tzenite na gaza sa mnogo mnogo naduti, drugoto alternativno gorivo e mnogo po evtino!4estito
18
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
ne rusnacite sa vinovni,a ukraincite za6toto kradat ot gazta
17
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Сега остава най-елементарната част от играта.*** си спретват антиправителствени демонстраций,падат от власт и идва отново Иван Костов на бял кон.Този филм сме го гледали.
16
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Alo ti kuv si be - "Ето ви на сега смешни българи :) Вижте се какво представлявате без Русия, а и цяла Европа е кръгла нула без Русия :) Защо не си купувате газ от другаде, ами ревете? Който не се съобразява с Русия е аут от играта :)))" - patagoneca ima re6enie minavame na mazut!
15
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Вижте какво прави паника, заради нея дойде КРИЗАТА и ни спряха ГАЗА. Моля ви не се паникьосвайте.
14
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Ето ви на сега смешни българи :) Вижте се какво представлявате без Русия, а и цяла Европа е кръгла нула без Русия :) Защо не си купувате газ от другаде, ами ревете? Който не се съобразява с Русия е аут от играта :)))
13
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Сега серГЕЙ се подмива за да е готов да посрешне руските другари с разтворени бузи.
12
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
тъпо е да се всява паника при положение ,че всички предприятия,заводи и учреждения преди да преминат на газ са ползвали котелни котли и винаги могат да преминат на мазут или газьол и без това в момента цената на петрола е ниска и даже ще е по изгодно от природния газ ,който пък наду цените!
11
0
 
31
 
! Отговори
10 стинки преди 15 години
Паника и шаш, спряха газа. Половината мафия остава без папо. Да спрат и бензина и сичкуту. Вашта мама бесепарска!По един трактор с една до две конски сили и на нивата... Със сняг ще се разтриваме за да се топлим.
10
0
 
31
 
! Отговори
Nikola преди 15 години
sega ostava i toka da sprat i vodata, posle i zaplatite i zatvarqme dyrjavata i tolkova
9
0
 
31
 
! Отговори
a преди 15 години
Какви глупости говори министър Летър Димитров по радиото,газта за битовите потребители вече е спряна в провинцията!!!!
8
0
 
31
 
! Отговори
ludiq преди 15 години
нестига ,че и ми го плащаме по скъпо от европа ами и го спряха. трябва да съдим русия веднага!!! ако евро съюза не ни подкрепи сме в правото си да ги напуснем така и така ни излугаха за парите които ще ни дадът и станахме и тяхна хранилка като и на руските олигарси. ако не заведът веднага дело срещу Русия в международния съд ще докажат ,че Станишев и овцата с бела коса са ни направили слуги на Руските олигарси.
7
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Фашистите от бсп заграбиха власта навсякъде: президенство, правителство, парламент, полиция, съдебна система, телевизия, радио, вестници. Сега искат да оставят хората без топлина и да върнат купоните за хляб и дрехи. Тяхните руски помагачи искат само едно да плащаме енергийните източници на двойна цена докато в света цените на суровините падат.Първанов, Пирински, Станишев превърнаха България в един голям концентрационен лагер с 60000 надзиратели и още толкова борци да тъпчат народа.
6
0
 
31
 
! Отговори
Бай Х. преди 15 години
Добре си купих аз UPS, че сега като спре парното и всички си пуснат печките сте стане яка дискотека с тока :)
5
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Я па съм на дрва, не ме грее газа!