ДПС искат ислямски университет у нас

Висшият ислямски институт ще може да стане университет според промени в Закона за вероизповеданията
28 фев 2009 09:34, Петя Славова
213
ДПС искат ислямски университет у нас
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Висшият ислямски институт, който обучава младежи за имами, ще може да стане университет. Това предвиждат промени в Закона за вероизповеданията, предложени от депутатите от ДПС Ахмед Юсеин и Лютви Местан, пише вестник „Новинар”.

Преди дни ръководството на ислямския институт обяви, че има амбиция да превърне института във висше учебно заведение, като кандидатства за акредитация.

С промените, внесени от двамата депутати, това ще стане още по-лесно, тъй като тази възможност ще бъде записана като отделна точка в Закона за вероизповеданията.

От поправката обаче ще могат да се възползват само духовни институти, които са одобрени от Министерския съвет, предвижда проектът.

"В момента това са Висшият мюсюлмански институт, евангелският институт „Логос”, презвитериански колеж и семинария, както и теологичният колеж „Стефан Константинов” на адвентистката църква", обясни депутатът Ахмед Юсеинов.

В същото време обаче Софийската духовна семинария и богословските факултети на акредитираните висши училища издават дипломи за завършено средно и висше образование, равностойни на тапиите от другите гимназии и университети.

Според председателя на парламентарната комисия по вероизповедания Огнян Герджиков е необходимо първо да се поиска становище от просветното министерство.

За да се разкрие един университет обаче, трябва да има определен брой доценти и професори. „Откъде ще ги вземат? От Сирия и Турция дори да ги доведат, там няма такива звания и съответно те няма да отговарят на изискванията”, категоричен е заместник - председателят на парламентарната комисия по образование и наука Димитър Камбуров.

"Такова предложение е опасно и заради голямата автономия на висшите училища у нас, която вече се е превърнала в свободия", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ОЛЕ преди 15 години
Смятам че прекаляват - които живее в Бг е българин - неговата вяра е друг втпрос - това е лично право ние не занимаваме никой с нашата вяра и не налагаме нищо! Писна ми в тази скапана държава където има много по-малко турци от една Германия например - ние тък да им даваме права които са по-големи от на българите защото са малцинство, да будат в парламента, да ни управляват и да крадът нашите данъци - не съм против никоя малцинствена група в БГ, но съм против да решават моето бъдеще, да участват в управлението на моята държава, да им плащам заплатата с данъците си и да ми източват по програми от ЕС - които са за нас !!!
12
0
 
0
 
! Отговори
zzz преди 15 години
Допуснем ли това после няма връщане назад!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Предлагам да имаме бази на Ал Кайда, на Тамилските тигри, на Сивите вълци и на ЕТА, според ме, това е толерантност пред Европа и света !!!!!!!! СРАМ МЕ Е ЧЕ ИМАМЕ ТАКИВА УПРАВЛЯВАЩИ !!!
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
НЕКА ДА ИМА ИСЛЯМСКИ УНИВЕРСИТЕТ. КАКВО ПРЕЧИ? ДА ПОКАЖЕМ ПРЕД СВЕТА ТРАДИЦИОННАТА БЪЛГАРСКА ТОЛЕРАНТНОСТ И ВЕРОТЪРПИМОСТ.
9
0
 
0
 
! Отговори
sostin преди 15 години
NAGLOST, NAGLOST , NAGLOST..................A POMISLETE SI PAK PREDI DA GLASUVATEDJAMII, MINARETA , *** NA TRURSKI, SEGA PAK I TOVA....NIAMAM DUMI PROSTO MIUMIUNITE NI PREVSEMAT BAVNO NO SLAVNO A NIE SI BLEEM LI BLEEM 6TO ZA NAROD SME ? 6TO ZA NACIA ?
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В навечерието на 3 - ти март, освобождението на България от ТУРСКО РОБСТВО, някой хора от така наречената Българска партия - ДПС създават напрежение достойно за прокурор !!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
mafuta преди 15 години
Каквото не стана за 500 години,се налага от предателската тройна коалиция за една . Смърт за предателитв.
6
0
 
0
 
! Отговори
Джихат. преди 15 години
Всички излезте да гласувате! Никакви гъби повече! Иначе тия душмани ДПС-то такава образователна реформа ще завъртят, че свят ще ни се завие! Ще обърнат школата на медресета! Даже и Ислямска академия на науките ще отворят! Ще се изучават главно предмети като "Теория и практика на Джихат" Конструиране на кола-бомба", "Взриватели на базата на мобилен телефон технологии" и т.н. Който не вижда степента на опасност е пълен !
5
0
 
0
 
! Отговори
mitternacht.blog.bg преди 15 години
предложилите това не са българи, те не трябва да бъдат слушани ами изгонени с ритници.Мда.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гласувайте за АТАКА!!!!!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нямаме нужда от имами и от този ислямски институт,България е християнска държава!!!!!!!Да си го правят в Анадола!!!!!Талибани не са ни необходими!!!!!!!!!!!!!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Днес университет, утре официален турски език, по в други ден, официална религия - исляма и чао БЪЛГАРИЯ !!! СРАМ ЗА ГОЦЕ И КЛИКАТА МУ !!!
1
0
 
0
 
! Отговори
klarita преди 15 години
Това не е ли последният напън на ДПС?!

Спонсорирани публикации