От 1 юни 2010 никакво пушене в България

Не мина и предложението за зони за пушачи в барове и учреждения
15 май 2009 11:25,
473
От 1 юни 2010 никакво пушене в България
Снимка: БГНЕС

Народното събрание забрани пушенето на обществени места.

Това стана факт при гласуването на второ четене на промените в Закона за здравето.

Забраната ще влезе в сила от 1 юни 2010 г.

Депутатите отхвърлиха след гласуване и прегласуване предложението на шефа на здравната парламентарна здравна комисия д-р Борислав Китов да има обособени зони за пушене в някои закрити обществени места, например в административни учреждения и заведения.

Олимпи Кътев (НДСВ), който също настоя за прегласуване, мотивира искането да останат зони за пушене заради туристите.

След гласуването Стоян Витанов от левицата заяви, че в България няма друг закон, който да е насочен към 2,5 милиона българи.    

По време на дискусията в пленарната зала идеята за пълна забрана на тютюнопушенето предизвика оживена дискусия.

Руденко Йорданов от БСП каза, че не е съгласен да плаща същата здравна вноска като пушачите.

„Защо да давам пари да се лекуват хора, които, съзнавайки какво правят, увреждат здравето си“, попита той.

Думите му предизвикаха гнева на д-р Китов, който отговори, че по тая логика по-висока здравна осигуровка трябва да плащат и хората с наднормено тегло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
406
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Не съм длъжна да ти обяснявам от какво заболяване страдам, но то не ми е причинено от цигарите. Ако обаче продължа да пуша, това ще помогне да се задълбочи, вместо да се излекува. Е, аз предпочитам да се излекува, защото процесът е обратим.A ти стига си пръскал слюнки, ами си полегни малко и внимавай с кръвното. Не си го дигай толкова без пушене. Иначе се оказва излишно да се пазиш толкова от цигарите.
405
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ти храчиш по - страшно и от пушач:))) Хвани запали една цигарка да се поуспокоиш:)))
404
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
какво то и да се разправяте мили пушачи закона е приет и ще се спазва точка тъй че през тази година поработете над себе си по спирането на цигари. хем полезно хем и парички ще спестите за нещо по хубаво.
403
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Еми и аз съм така и то точно право и икономика, само че съм доста по - възрастна от нея и си работя по едното (а не съм ги ползвала само за параван или трамплин за нещо друго). Mежду другото по повод нейните 2 висши образования ми направи впечатление простотията на народа - те не знаят, че човек може да учи две образования едновременно! Вероятно защото никога не им е минавало през акъла да го направят. Ама да се извърнеш и да метнеш една храчка е много лесно...
402
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Какви пушачи и какви трезвеници????? Тва некъв селски лаф ли е??? А ти защо не пушиш по здравословни причини?? Какво им е на цигарите??? Да не би да ти пречат на здравето нещо, а???? Нали ти избистряха мозъка??? Личи си , че в момента ти е страшно замъглен между другото, ***!
401
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Изпреварвам те - ще кажеш, че пушенето не е необходимо... но и мнозина се качват на колата, въпреки че могат да походят пеш или да хванат в тромвая, а поне 80% от коментираните мургавеляци са се самонастанили без да питат никого на чужда земя... е?
400
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
...давам ти само *** пример - както аз бих ти понарушил кефът, ако пуша в близост до тебе, така и на мен други ми пречат и ми увреждат здравето. Значи аз да се съобразявам с тях, а ти с мене не? И защо?
399
0
 
0
 
! Отговори
METALLICA преди 14 години
А ти,скъпа,най-добре *** да се прегледаш... Пушачите били супер готини,трезвениците били много скучни... Това да не е сайт за астрология. Хахах,на нищо не прилича това вече. Между другото новата мис България също имала две висши ... :)
398
0
 
0
 
! Отговори
METALLICA преди 14 години
Извинявай,ти нормален ли си??? И сега к`во? Като ти пречат *** и газовете от колите и реши,че и ти ще правиш каквото ти е кеф. Нищо,че след теб и потоп... Те *** и колите само на теб ти пречат понеже. С кое точно правиш компромиси не ми стана ясно? Докато такива *** същества с дребни душици като теб продължават да надигат глава нищо добро не чака България...
397
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Като вреда и за организма на човека, и за социалната му среда много по - висока степен на опасност имат наркотиците и алкохола. Те променят мисленето за някакъв отрязък от време и човек буквално може да убие човека под тяхно въздействие. При цигарите го няма това. A 393, аз съм си от София, и имам достатъчно пъргав ум за двете си висши образования, учени по едно и също време, и едновременно с това пушейки. :))) Без цигари нямаше да се справя. По - вероятно да бях изпаднала в еснафското блаженство и самодоволство на тесногръдия и скучен трезвеник
396
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
да, защото и той беше бивш пушач, ако не беше бил, да е точно толкова фанатизиран колкото обикновените трезвеници. Ама то трябва да си пробвал и така , и иначе, за можеш да съдиш когото и да било. Трябва и да си бъркал и да си се поправял, за да си интересна и разкрепостена личност (а и силна - да можеш да се наложиш за да оправиш нещата). Нещо, което вие никога няма да разберете. Вие гледате само от едната страна и си повтаряте като грамофонни плочи. Еми мерси от вашите съвети. Аз ако съм подрастващ точно пък напук на един такъв закостенял, ще права точно обратното. Нед стават нещата с тази агресия. Аз тука не видях такава агресия и нетолерантност към вас от никой пушач.
395
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
И аз не съм съгласен да ме тровят с ауспусите си, като си разхождам по улицата, не съм съгласен и зимата *** от маалата да ме тровят с печките си, в които горят каквото им падне - казвам ти, че понякога смогът е толкова гъст, че на 20 митра не се вижда... МОИТЕ права кой ги пази? Казах и преди - непушачите са като *** - направиш ли им веднъж някаква отстъпка, качват ти се наг лавата.
394
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 14 години
Браво към 390 ясно и точно написано,аз гледах гласуването в парламента,преди малко го дадоха по новини. знам че вече модерно да не се пуши,хем в крак с модата хем със здравето.
393
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
388 като ти гледам мисленето колко ти е пъргаво, и 100 цигари наведнъж да лапнеш пак няма да се оправиш, брее много *** народ се пръкна покрай тази новина, вий извън село излизали ли сте бреееееей, ама кво да ви говоря като няма да ми разберете, вие сте сигурно на 10 ракии и се къпете в събствен сос от цигарен дим и оцет, не забравяйте да си теглите едно душче, утре да не ми миришете пак на умряла котка, айде лека ...
392
0
 
0
 
! Отговори
METALLICA преди 14 години
Абе вие пушачите сте супер нагли същества. Какво си въобразявате по дяволите? На никого не му пука за вас след като сте решили да си съсипвате здравето,единственото правило е да не се натрапвате и да не пречите на останалите. Другарят Китов хитро е контрирал с тезата за дебелите,само дето те може да се тровят,но не пречат на останалите. Ами тогава да не закачаме и педофилите и наркоманите понеже ще им нарушим правата,а? Горките пушачи...
391
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
388 имаше вагони за пушачи,браво ето ти и отговора баща ти търсеше компания на весели пушачи а сам той не пуши,значи и той е интересен и забавен човек,но без цигари.
390
0
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 14 години
Крайно време беше този закон да се приеме и в България. Свидетелка съм как в цивилизованите страни този закон отдавна работи се и се спазва. И няма ревльовци и ревли да се жалват, че им били нарушени правата да си пушат навсякъде. На глупавите пушачи може и да не им пука,че се тровят, но на мен ми пука,и не искам да ме "одимяват",когато се храня в ресторанта и да не мога да си видя компанията заради цигарения дим. Гади ми се дори като видя човек, който пуши и не виждам защо да трябва да търпя подобно нещо. И още нещо-не знам дали някой обърна внимание на фарса в парламента, докато гласуваха закона- прегласуване, с чужди карти, и пародия,само и само да не мине...Силно съм възмутена,и си мисля,че подобни циркове да причината още дълго време да не може да се превърнем в нормална държава. А на подрастващите ще кажа- пушенето вече не е модерно,спасявайте се,докато имате воля, и не заради високите цени на цигарите, а заради уважение към самите себе си!!!!
389
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Айде лека на всички непушачи, аз отивам да дръпна една цигарка на терасата и да си направя кефа, а вие си мучете на комповете и ми говорете за това какво пише на опаковките на цигарите. Когато започнат да лепят етикети на опаковките на храните, че са опасни за здравето, защото съдържат вредни съставки и върху пастите за зъби и водата защото съдържат флуорид (прочетете за флуорида) тогава пак ще си говорим и ще се обеждаваме кой живее здравословно и кой не.
388
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Значи, 364, аз в момента не пуша по здравословни причини, така че съм била и от двете страни на бариерата и знам и едното , и другото. И двете си имат и предимствата и недостатъците. Между другото, едно от предимствата на това да пушиш, е че действително ставаш "по-умен", подпомагат интелектуалната дейност и това е научно доказано (но покрай антирекламата идваща от Америка от десетилетия насам тази информация потъва и излизат само снимките с почернелите дробове за ужас на подрастващите). На мен отчетливо мисленето ми е по - пъргаво, по - находчиво, и далеч по - многостранно под влиянието на никотина. Така че без да искаш улучи - с цигара аз лично гледам по - умно не самно в дискотеката, а и навсякъде другаде. А и не само аз, ако се вярва на изследванията.Наркотичните вещества, независимо какви точно (вкл никотина) разкрепостяват мисленето, и отпадат задръжките до една или друга степен. Затова в компания на пушачи и пиячи е далеч по - забавно, отколкото от пенсионерските дружинки на трезвениците. Може да се случи така аз повече никога да не запаля, но винаги ще търся компанията на пушачи, защото като хора те са много по - симпатични и интересни от останалите. (Между другото и баща ми беше непушач, но си спомням, че във влаковете винаги предпочиташе да сяда във вагони за пушачи, защото са хора симпатяги и с тях лафа и картите са много по - сладки, отколкото с тези закостенели, скучни бастуни и фанатици - трезвениците).
387
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Аз съм мъж *** фльорцо, ти първа почна да говориш за преди 5000 години, и затова реших че си неква неандерталка (каквато най-вероятно си), нещо нервничка ми се струваш, между другото цигаритe разбиват нервите - ама вие си павкайте, малко мe стряскате с жълтите зъбки и с миризмата на пор, ама за един ми-нет няма да ви обръщам сега чак толкова внимание .... колкото до урановите бомби и вредните емисии- едно по едно моля, дано не скокнете така като решат да забранят и флуора, току сте решили , че и от него ви става хубаво ....