От 1 юни 2010 никакво пушене в България

Не мина и предложението за зони за пушачи в барове и учреждения
15 май 2009 11:25,
473
От 1 юни 2010 никакво пушене в България
Снимка: БГНЕС

Народното събрание забрани пушенето на обществени места.

Това стана факт при гласуването на второ четене на промените в Закона за здравето.

Забраната ще влезе в сила от 1 юни 2010 г.

Депутатите отхвърлиха след гласуване и прегласуване предложението на шефа на здравната парламентарна здравна комисия д-р Борислав Китов да има обособени зони за пушене в някои закрити обществени места, например в административни учреждения и заведения.

Олимпи Кътев (НДСВ), който също настоя за прегласуване, мотивира искането да останат зони за пушене заради туристите.

След гласуването Стоян Витанов от левицата заяви, че в България няма друг закон, който да е насочен към 2,5 милиона българи.    

По време на дискусията в пленарната зала идеята за пълна забрана на тютюнопушенето предизвика оживена дискусия.

Руденко Йорданов от БСП каза, че не е съгласен да плаща същата здравна вноска като пушачите.

„Защо да давам пари да се лекуват хора, които, съзнавайки какво правят, увреждат здравето си“, попита той.

Думите му предизвикаха гнева на д-р Китов, който отговори, че по тая логика по-висока здравна осигуровка трябва да плащат и хората с наднормено тегло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
426
0
 
0
 
! Отговори
zizii преди 14 години
Има два вида ТОТАЛИТАРИЗЪМ - персоналеи и институциален. Ние от единия се натресохме на другия т.н.демокрация, кудето пак нищо не зависи от теб.
425
0
 
0
 
! Отговори
METALLICA преди 14 години
Това го твърди човек,който очевидно и едно изречение не може да сглоби.
424
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
трябва да се забрани и горенето на въгллища !
423
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ако заведенията искат повече клиенти, трябва да привлекат непушачите. Непушачите са доста повече от пушачите, но не влизат там където вони. Просто е, но иска малко време, докато хората свикнат, че вече могат да ходят и в заведенията.
422
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Металика, ти изключително *** човечец.
421
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Tazi tema ima pove4e kmentari dori ot tezi za gays :)zna4i tova baiganuv6tinata e tolkova jiva v Bg 4e si qmate ideq :)Nodokato ne zapo4nat da se sybirat globi efekt nqma da ima!Pove4eto 'bylgari' nqmat tova syznanie kato drugite narodi da pokajat dori elementarna tolerantnost.
420
0
 
0
 
! Отговори
бивш пушач преди 14 години
Глупости на търкалета, оборотът им паднал ..... не забелязвам да е така. А вие пушачите си стойте във вмирисаните дупки и се радвайте на гнусната смрад като ви харесва, ще ви глобяват наред и ще ви дойде акъла в глупавите кратуни
419
0
 
0
 
! Отговори
tchisan преди 14 години
Извинявай, но в страните, където напълно премахнаха пушенето по заведенията, оборотът им спадна, защото пушачите престанаха да ходят там. В крайна сметка, ако човек ще харчи пари, за да прекара хубаво, няма да се мъчи да виси на улицата да пуши, я... Да не говорим, че статистиката показва, че броят на пушачите намаля само в началото на забраната, а сега се върна на предишното си ниво. Освен това, тези закони трябва да се третират, като дискриминационни, защото правителствата получават огромни суми под формата на данък върху тютюневите изделия и когато имат нужда да изкарат повече пари, веднага увеличават данъка. В същото време, продажбата на цигари и подобни е легална, т.е. не е като да речем ппри наркотиците. С други думи - да ти продават шоколад, ама да ти забраняват да го ядеш.
418
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
схемата е проста. Заведенията имат нужда от повече клиенти, съответно данъци за бюджета. С този закон пушачите продължават да пафкат, само че на улицата, тяхното не се губи, те са достатъчно зависими за да не се откажат от цигарите заради някакъв си закон. Обаче почвайки да пушат на улицата се привличат в заведенията вече и непушачите. Това е целта на закона-по голяма посещаемост, повече приходи. Е, сигурно ще има двама трима пушачи, които ще спрат да пушат и да ходят по заведения заради закона, но те няма променят главния резултат, който се очаква с този закон.
417
0
 
0
 
! Отговори
METALLICA преди 14 години
Искрено ме разсмя човече ... :):):) Не знам дали положението е чак толкова зле,но определено се наблюдава тенденцията да се правят демонстрации,след което да се премине към сръдни и обиди - точно като в детската градина,или като в най-обикновен женски спор. От друга страна,това си е типичното поведение на Бай ***. На нас да ни е добре,а ...
416
0
 
0
 
! Отговори
джонка преди 14 години
абе има една интересна работа - повишават цените на цигарите, забраняват пушенето...що не земат да ликвидират заводите за цигари направо а?това е истинска борба против цигаритеили просто и тоз закон е нечия далаверка?"
415
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ами как какво- азис, цигара, кебапче, цигара, азис, кебапче, задна прашка, преслава, ***, цигара, ракия, ***, десислава, ***, цигара - ето такова ..... кво очакваш от таквоз животно, то си има 2 дупки и само мисли как да ги запълни, друго нищо не го интересува в тоз живот!!!!!!!
414
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
тук май няма ни е дин сизбистрен мозък, камо ли пък моя, след 6 бири, най-обичам да плювам ..... уууу да ви в скотовъдците!!!
413
0
 
0
 
! Отговори
METALLICA преди 14 години
Какво е това озлобление срещу всички непушачи ... На какво се дължи,че отправяш толкова лични нападки? Какви са тези комплекси? От много повтаряне,че интелекта и хумора са ви в повече,нещо ти омекна мозъкът.
412
0
 
0
 
! Отговори
METALLICA преди 14 години
Щеше да разбереш,ако мозъкът ти не беше колкото на мравка ... Явно на *** трябва да им се обяснява повечко за какво иде реч...
411
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Да, най - добре си легни. Най - вероятно насаме със здравето си.
410
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
"Ако обаче продължа да пуша, това ще помогне да се задълбочи" - те за това говорим, моме! Айде, извинявай ако съм те опръскал! Желая ви здраве! Лека нощ!
409
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
най - добре ти *** се прегледай. Какво общо има стрологията с пушенето, че не разбрах. и теб те пращам за една цигара - да ти се избистрят мислите.
408
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Вземете си хакнете по една инжекцийка - знаете ли как помага - нито дими, нито устата ти мирише на *** после, айде, нормалните хора вече спят, време е и аз да си лягам, чао опушени зомбита!!!!
407
0
 
0
 
! Отговори
METALLICA преди 14 години
Ама не може да разсъждаваш толкова ограничено! Твоята теза е,че щом определени хора(които ти си мислиш,че са само непушачи явно) ти пречат по някакъв начин,значи и ти имаш право да пречиш без значение на кого. По-тревожното е,че го смятате за нещо нормално и като вид себедоказване и отстояване на право. Мисля,че няма непушач,който да си подбира приятелите според това дали са трезвеници,или не,всички имаме познати пушачи. Голяма част от тях(като във всяка социална група) са интелигентни и забавни хора. За съжаление обаче,това няма значение,ако не уважават другите. Твърдите,че имало и други проблеми за решаване ... Ами нали трябва да се започне отнякъде?